Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΡΙΧΝΕΙ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕΛΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Τριήμερο Χριστουγεννιάτικων δράσεων και εκδηλώσεων οργάνωσε το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ι. Μητροπόλεως  Κισάμου και Σελίνου, στους όμορφους και ιδιαίτερα καλαίσθητους χώρους του Πολύκεντρου. Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με επισκέψεις Σχολείων της ευρύτερης περιοχής όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με την καταξιωμένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Άννα Ιακώβου και να περιηγηθούν εις το Χριστουγεννιάτικο Bazaar που λειτουργεί στο φουαγιέ του Πολύκεντρου, υποστηρικτικό των πολλαπλών δράσεων του Πολύκεντρου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η κ. Ιακώβου ομίλησε σε Εκπαιδευτικούς και Γονείς, με θέμα: «Όταν χαμογελάει ο Ουρανός στο παιδικό βιβλίο». Στην εμπνευσμένη ομιλία της η συγγραφέας αναφέρθηκε, μέσα από την πολυετή εμπειρία της, εις την χρησιμότητα και ωφέλεια του Ορθόδοξου παιδικού βιβλίου και πόσο τρέφει την παιδική ψυχή. «Η αφήγηση των Αγίων εμπλουτισμένη με τις εικόνες και τα σκίτσα ως και τα μηνύματα που περιέχει ένα Ορθόδοξο παιδικό βιβλίο ενσταλάζουν στην ψυχή του παιδιού την ομορφιά και την χαρά της πίστης μας, με τρόπο ευχάριστο και χαρούμενο», σημείωσε η συγγραφέας. Ακολούθως τμήμα της πολυπληθούς Παραδοσιακής  και Βυζαντινής Χορωδίας του Ωδείου της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και
Σελίνου, υπό την διεύθυνση του έμπειρου μουσικοδιδασκάλου- χοράρχη κ. Γεωργίου Χαχλάκη, απέδωσε αριστοτεχνικά Ύμνους της περιόδου και παραδοσιακά Κάλαντα, με την συμμετοχή των παραδοσιακών οργάνων λαούτου και βιολιού. Η επόμενη ημέρα που είχε ως θεματολογία: «οντέ σιμώνουν… οι σκολάδες» περιελάμβανε αφήγηση με παραδοσιακά έθιμα των εορτών από τον Προέδρο του Συλλόγου Ριζιτών «Η Κίσαμος» κ. Κώστα Χαρτζουλάκη, με την ευγενή συνεισφορά και του καταξιωμένου λαογράφου και διδασκάλου κ. Σταμάτη Αποστολάκη. Ο ομιλητής, με λόγο μεστό και σύντομο, αναφέρθηκε εις τα ήθη και τα έθιμα της περιόδου τα οποία: «χάνονται στο βάθος των αιώνων», όπως σημείωσε. Ακολούθησαν οι Σχολές Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου της Μητροπόλεως, Σχολές Βιολιού και Λαούτου, όπου οι πολυπληθείς μαθητές των Σχολών μάγεψαν το ακροατήριο με την ομορφιά των ήχων και των φωνών τους.
 Ριζίτικο και παραδοσιακά Κάλαντα τραγούδησαν, αριστοτεχνικά, ο παραδοσιακός Σύλλογος Ριζιτών «Η Κίσαμος». Η βραδιά διανθίστηκε με Ύμνους από το θεωρητικό Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου, υπό την διεύθυνση του Ιερολογιωτάτου Διακόνου π. Ιωάννου Τζωρτζάκη, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής. Η τελευταία ημέρα περιλαμβάνει «Νότες χαράς -  Χριστουγέννων Νότες», από τους μαθητές των Σχολών Κλασικής και Μοντέρνας Μουσικής του Ωδείου της Ι. Μητροπόλεως. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε την χαρά του δια την ομορφιά και τον πλούτο των εκδηλώσεων. Ευχαρίστησε την καταξιωμένη συγγραφέα κ. Άννα Ιακώβου ως επίσης και όλους τους εμπλεκομένους, τους Καθηγητές των Σχολών του Ωδείου της Μητροπόλεως, την πολυπληθή χορωδία, τους μαθητές των Σχολών, τον υπεύθυνο του Πολύκεντρου κ. Άρη Ξανθουδάκη, και φυσικά τους Γονείς που: «εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο Ωδείο της Μητροπόλεως και επενδύουν στην καλλιέργεια της ψυχής τους και τον πλούτο της παράδοσης», όπως σημείωσε, καταλήγοντας: «Εάν θέλουμε ο Χριστός να γεννηθεί στις ψυχές μας και φάτνη να γίνουν οι καρδιές μας, τότε χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι Χριστούγεννα σημαίνει αγάπη, συγχώρηση, θυσία και προσφορά. Αγαπούμε, συγχωρούμε, μετανοούμε και προχωρούμε», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχόμενος ευφρόσυνα και ευλογημένα Χριστούγεννα, γεμάτα φώς, χαρά, ελπίδα και χάρη. Πλήθος κόσμου χάρηκε και γεύθηκε την ομορφιά των εκδηλώσεων και δράσεων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: