Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Το 1ο Συνέδριο για την Κίσαμο έγινε τον Οκτώβριο του 2016 με έναρξη στην πόλη της Κισάμου και μετά ένα τριήμερο στην Ορθόδοξη Ακαδημία γεμάτο Κίσαμο, γεμάτο με ενδιαφέροντα θέματα που αφορούσαν πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα, περιοχές και καταστάσεις μιας άλλης εποχής. Τα πεπραγμένα αυτού του συνεδρίου παρ΄όλο που έχει περάσει ένας χρόνος ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των θεμάτων που ανέπτυξαν οι φίλοι σύνεδροι της Επαρχίας Κισάμου. 
Θα αναφέρω εν τάχει και σε όσους θυμάμαι που μίλησαν
Τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Βιάννου & Καστελίου και καθηγητής Θεολογίας κ. Ανδρέας (Νανάκης), που μίλησε για δυο δικούς μας ανθρώπους τον Παρθένιο Περίδη και τον Παρθένιο Κελαιδή.
Τον καταξιωμένο Κισαμίτης αγιογράφο που μίλησε για δυο Καστελιανούς αγιογράφους του περασμένου αιώνα τον Μανώλη Θεοδοσάκη και τον Γιάννη Αννουσάκη.
Τον Κυριάκο Ροδουσάκη που μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι βιβλιογραφικές και αρχειακές πηγές που αφορούν την Κίσαμο μιας και ως και σήμερα είναι άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές.
Την κα. Μαρκουλάκη Σταυρούλα που μας εξήγησε με πολλές εικόνες, τι αφηγούνται τα ψηφιδωτά δάπεδα της Ρωμαϊκής Κισάμου.
Την νέα αρχαιολόγο κα. Μπορμπουδάκη που αναφέρθηκε στις ανασκαφικές έρευνες που έχουν γίνει ως και σήμερα στο πολεμικό λιμάνι της Φαλάσαρνας, ειδικά στο κομμάτι των παραθαλάσσιων τειχών, με πιθανή ημερομηνία κατασκευής το 333 π.Χ
Την φιλόλογος, πρόεδρος του Φιλολογικού συλλόγου "Κισαμικός", κα. Γεωργακάκη Ελένη που μας ανέλυσε την πορεία του συλλόγου από την ιδρύσεως του 1934 ως και σήμερα.
Την κα. Αποστολάκη Ελευθερία μας έδωσε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα σχολικά χρόνια μεταξύ 1914-1930 από την Ποταμίδα Κισάμου, αλλά και την ενδιαφέρουσα αποκάλυψη οτι στην Ποταμίδα λειτουργούσε από τις αρχές του περασμένου αιώνα Παρθεναγωγείο.
Και τόσοι άλλοι που είναι κρίμα να μην καθαρογραφούν και τυπωθούν τα θέματα που ανέπτυξαν. 
Ας ελπίσουμε οτι σύντομα θα τα δούμε μιας και ήδη σχεδιάζεται το δεύτερο Συνέδριο για την Κίσαμο, που θα γίνει τον επόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο στους ίδιους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: