Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Έγινε χθες στον Πλάτανο η ημερίδα για τις "Ορθές πρακτικές στην παραγωγή Ελαιολάδου και Ορθές πρακτικές στην εμπορία του ελαιολάδου στην Ελλάδα και την Κρήτη. Την ημερίδα διοργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου και τον συνεταιρισμό Πλατάνου. Στην ημερίδα χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης και μίλησαν ο γεωπόνος Χαράλαμπος Αννουσάκης για τις  "Συνιστώμενες πρακτικές για την καλλιέργεια και παραγωγή του ελαιολάδου στον Πλάτανο Κισάμου"
και ο Δρ. Νικ. Μιχελάκης, γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ, Πρ. διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων για τις "Εξελίξεις στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου σε διεθνές και τοπικό επίπεδο. Ορθές πρακτικές στην εμπορία".
Η διάθεση του ελαιολάδου απο Συνεταιρικά η Ιδιωτικά ελαιοτριβεία για λογαριασμό των παραγωγών, εκτός απο τους κανόνες της ισχύουσας νομοθεσίας, ορθό είναι να γίνεται με κανόνες διαφάνειας και πρακτικές που εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς αλλά και την αξιοπιστία του Συν/σμου η του Ελαιοτριβείου. Τέτοιες πρακτικές είναι:
Τυποποίηση με συμμετοχή παραγωγών.
Ο Συν/σμος διαθέτει όλη την παράγωγη τυποποιημένη με συμμετοχή των παραγωγών. Οι παραγωγοί προσφέρουν το σύνολο η μέρος της παράγωγης τους για τυποποίηση χωρίς άμεση εξόφληση, αλλά συμμετέχουν και στην υπεραξία που θα επιτευχθεί.
Οι παραγωγοί μπορούν να λαμβάνουν προκαταβολές μέχρις ότου γίνει η εκκαθάριση και τελική εξόφληση αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες και οι αμοιβές του Συν/σμου η του Ελαιοτριβείου.
Τυποποίηση και διαγωνισμοί για χύμα
Ο Συν/σμος διαθέτει μέρος της παραγωγής του τυποποιημένη και το υπόλοιπο ως χύμα. Οι παραγωγοί λαμβάνουν προκαταβολές και
εξοφλούνται στο τέλος αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες και αμοιβές του Συν/σμου η Ελαιοτριβείου
Σταδιακοί διαγωνισμοί και τελική εξόφληση
Το σύνολο της παραγωγής του Συν/σμου διατίθεται με ένα διαγωνισμό στο τέλος της περιόδου ή με περισσότερους διαγωνισμούς που γίνονται σταδιακά κατά την διάρκεια της περιόδου. Οι παραγωγοί μπορούν να παίρνουν προκαταβολές και εξοφλούνται στο τέλος με βάση τον μέσο όρο των τιμών όλων των διαγωνισμών.
Ο χρόνος και οι ποσότητες των διαγωνισμών αποφασίζονται από το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: