Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

 ο ναυάγιο υπάρχει εκεί απο τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αλλά έγινε γνωστό παγκοσμίως απο τον Michael James Bendon είναι παθιασμένο αρχαιολόγος και ερευνητή. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εργαστεί σε πολλές ανασκαφές γύρω από τη Μεσόγειο, στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Πορτογαλία, ενώ συμμετείχε με την Δρ Ελπίδα Χατζηδάκη στην ανασκαφή της ελληνιστικής λιμενικής πόλης Φαλάσαρνα το 2008. Τυχαία ο Μιχαήλ πήγε για κολύμβηση κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο και εκεί είδε το ναυάγιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 
Με τη βοήθεια της Ελπίδας Χατζηδάκη, του Μιχαήλ Μάρντερ και της Νίκης Μάρντερ διεξήχθησαν έρευνες γύρω από τα σύγχρονα χωριά Φαλάσαρνα και Πλάτανο, όπου βρέθηκε ένας πραγματικός μάρτυρας του βομβαρδισμού του πρώτου σκάφους. Με τη βοήθεια αυτού του τοπικού άνδρα, του Γιώργου Κατζουράκη, εντοπίστηκε η θέση ενός άλλου από τα ναυάγια. Ένας άλλος ντόπιος, Γιώργος Γιωργιλάκης, έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα σκάφη και τη γερμανική κατοχή της περιοχής. Οι κάτοικοι του Πλάτανου ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην έρευνα γιατί είναι μέρος της κληρονομιάς τους. Σε αυτό μεγάλη συμβολή έπαιξε η αρχαιολόγος Ελπίδα Χατζηδάκη που έκανε την διερμηνέα στις πολλές ερωτήσεις μου.
Η έρευνα συνεχίστηκε με ερωτήσεις και προς τις Βρετανικές, Αυστραλιανές, Νέας Ζηλανδίας και Γερμανικές Στρατιωτικές Αρχές αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα κάνοντας την ιστορία όλο και πιο ενδιαφέρουσα. 
Με τα χρόνια, με τη βοήθεια πολλών φίλων και συνεργατών στην Κρήτη και την Αγγλία, αποδείχτηκε οτι το ναυάγιο ήταν το Tank Landing Craft Mk1, το οποίο ήταν πρωτότυπο σκάφος που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο το 1941. Παρά την αποφασιστική υποστήριξη που παρείχαν τα σκάφη αυτά στις μεσογειακές εκστρατείες, κανείς δεν φαινόταν να ξέρει τι έγινε και πως ναυάγησε. Ήταν μαζί με του Μπάλου ένας ξεχασμένος στόλος. 
Το 2010, ο Michael ήρθε σε επαφή με τον John Sutton μέσω μιας τυχαίας ερώτησης που δημοσιεύτηκε σε φόρουμ του διαδικτύου. Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα ο Ιωάννης ήταν ο διοικητής της επιχείρησης και συμφώνησε να πει την ιστορία του ως διοικητής των σκαφών αυτών. 
Η έρευνα συνεχίζεται 
Πάντως ο Michael James Bendon έχει γράψει ένα δοκίμιο για το ναυάγιο αλλά έχει τυπώσει και ένα λεύκωμα με τα ναυάγια του 2ου παγκοσμίου πολέμου στα Αγγλικά και τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: