Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΙΣΑΜΟΣ

Με τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης το 69 π.Χ., η διοικητική εξάρτηση της Κισάμου από την Πολυρρήνια φαίνεται ότι αρχίζει να χαλαρώνει. Στην ίδια θέση της ελληνιστικής πόλης μια καινούργια πόλη σχεδιάζεται απο τους Ρωμαίους με το "ιπποδάμειο σύστημα" και αρχίζει να ανοικοδομείται από τον 1ο αι. μ.Χ. 
Στους αυτοκρατορικούς χρόνους που ακολουθούν, η πόλη εξαπλώνεται και υπολογίζεται ότι καταλάμβανε περίπου την έκταση της σημερινής κωμόπολης (γύρω στα 1000 στρέμματα). 
Η πόλη καταστρέφεται από ισχυρό σεισμό μετά τα μέσα του 4ου αι. 
Αυτήν την πόλη ανακαλύπτουμε καθημερινά, και η αλήθεια είναι οτι μας εκπλήσει με τα ευρήματα της αλλά και το σπουδαιότερο με τα υπέροχα ψηφιδωτά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: