Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου στο Κάτω Παλαιόκαστρο γιορτάζει σήμερα. Οι δύο απόστολοι που πολλές φορές εικονίζονται μαζί γιορτάζονται μαζί. Η χριστιανική παράδοση παρουσιάζει τον Πέτρο και τον Παύλο σαν δύο μεγάλους ήρωες της πίστης που και οι δυο τους μαρτύρησαν ταυτόχρονα γι’ αυτό γιορτάζουμε και μαζί την μνήμη τους στις 29 Ιούνη.
Η εκκλησία των αγίων Αποστόλων στο Κάτω Παλαιόκαστρο -βλέπουμε την φώτο απο την ημέρα των εγκαινίων 29 Ιουνίου 1952 θεμελιώθηκε από τον Μ. Πολιουδάκη το 1950 και ολοκληρώθηκε από τους  τεχνίτες αδελφούς Στηβανάκη το 1952 με την βοήθεια βέβαια και πολλώντων χωριανών.
Μάλιστα όπως αναφέρει και ο κ. Χαρτζουλάκης:
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μια ομάδα από 10 χωριανούς, μεταξύ των οποίων και ο Πολιουδάκης (φώτο αριστερά), που πολέμησαν στην Αλβανία εναντίον των Ιταλών επέστρεφε στην Κρήτη. Μετά από μέρες παραμονής στο Γύθειο, επιβιβάστηκαν σε ένα ψαροκάικο και παρακάλεσαν τον ψαρά να τους μεταφέρει στη Κίσαμο. 
Φτάνοντας στη Γραμβούσα, είδαν πολύ κόσμο και φοβήθηκαν ότι τους πρόδωσαν και τους περίμεναν οι Γερμανοί. Όταν πλησίασαν είδαν ότι ήταν ντόπιοι που γιόρταζαν την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που είναι στη Γραμβούσα.
Χαρούμενοι που γύρισαν σώοι στη Κίσαμο έταξαν να κτίσουν μια εκκλησία στο χωριό τους αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: