Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΚΑΣΤΕΛΙ Ή ΚΙΣΑΜΟΣ

Λέει ο άλλος που θέλει να παραμερίσει την ιστορική έρευνα, γιατί του πάει καλύτερα στην γλώσσα το όνομα Καστέλι απο πόλη της Κισάμου ή Κίσαμος, οτι έλα τι πειράζει θα μας βρίσκουν εξάλλου το άλλο Καστέλι είναι στο Ηράκλειο. Δεν αντιλέγω θα μας βρίσκουν έτσι και αλλιώς, αλλά δεν θα ήταν ωραίο να λεγόμαστε με ένα όνομα που θα ήταν πρότυπο, θα είχε το ελληνιστικό του νόημα, θα έκανε την διαφορά και δεν θα χρειαζόταν να "σέρνει" και άλλο ένα όνομα για να μας γνωρίσουν; 
- Καστέλι Πεδιάδος
- Καστέλι Μεσαράς 
- Κανλί Καστέλι
- Τσιφούτ Καστέλι
- Καστέλι Φούρνης
- Καστέλι Σελίνου
- Καστέλι Κισάμου
Ξεχνάω κανένα...... α ναι και το Καστέλι Χανίων στο λιμάνι!!
Χαχαχαχα ωραία αυτός είναι ένας αχταρμάς, ένα συνονθύλευμα 8 Τουρκοβενετσιάνικων πόλεων με όνομα Καστέλι, και μάλιστα αρέσει σε κάποιους. 
Απορώ γιατί; Λες επειδή το λέω εγώ; Μα ούτε εγώ την έβγαλα Κίσαμο, ούτε Κισαμόπολη, η ιστορία και οι ιστορικοί το λένε, μια ιστορία που πρέπει να μείνει να την μάθουν οι νεώτεροι .... Εξάλλου εδώ ελληνικά μιλάμε και στα Ελληνικά λέγεται Κίσαμος, στα Τούρκικα Καστέλι και Castle di Cissamos στα βενετσιάνικα... 
Αντί να υπερασπιζόμαστε το μοναδικό, το ελληνιστικό, το πολύ όμορφο και στην προφορά όνομα της πόλης που δεν είναι άλλο απο το Κίσαμος, κάνουμε πόλεμο και θέλουμε να λεγόμαστε Καστέλι !!!

Και στο γερμανικό λεξικό του 1782 η πόλη Cisamopoli δίχως το όνομα Καστέλι. Κάνω και την μετάφραση "Πόλη στην νήσο Κάντια, στην περιοχή των Χανίων, έχει και λιμάνι" .. που μας δίνει άλλη μια πληροφορία οτι το 1782 κάπου υπήρχε λιμάνι στην πόλη της Κισάμου. Το Μαύρο Μώλος ήταν απο το 365 μ.Χ ακατάλληλο λόγω της ανύψωσης.
Αυτά!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: