Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΚΡΙΘΙΝΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΑΝΝΑ

Πώς το πουλείς το ψωμί, Χαρίτο, με το μέτρο ή με την οκά, ρωτούσαν το 1952 οι χωριανοί, σκωπτικά, τον πατέρα του Νίκου, που δεν ήταν φούρναρης, αλλά είχε ανοίξει τον πρώτο φούρνο στο Καστέλλι Κισσάμου. Ο Νίκος σήμερα, ο δωδεκάχρονος τότε φούρναρης, έχει μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές βιομηχανίες.
Στο Καστέλλι Χανίων, ένας μικρός φούρνος που ξεκίνησε ερασιτεχνικά, χωρίς ρεύμα, το 1952, είναι σήμερα μια βιομηχανία της οποίας τα προϊόντα βρίσκονται παντού, σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια ιστορία επιτυχίας, ένα success story α λα ελληνικά. Εχει πίσω της μια ιδέα και ανθρώπους που δούλεψαν πολύ σκληρά, με υπομονή, φιλότιμο και εντιμότητα. Η ιστορία του «Μάννα» είναι η ιστορία της οικογένειας Τσατσαρωνάκη. Ενός μικρού παιδιού 12 ετών, του Νίκου, που έγινε φούρναρης χωρίς να ξέρει, .....
..... κατ’ εντολήν του πατέρα του. Αργότερα, της συζύγου του Μαρίκας, που στάθηκε βράχος στους δύσκολους καιρούς, όταν όλα κρέμονταν από μια κλωστή. Και των παιδιών τους, που παρέλαβαν τη σκυτάλη και συνεχίζουν στα βήματα των γονιών τους. Είναι η ιστορία μιας ιδέας, του κρίθινου παξιμαδιού, που όταν πρωτοξεκίνησαν να το παράγουν, όλοι τούς θεώρησαν τρελούς.
Λέει ο Νίκος Τσατσαρωνάκης: «Ήρθε η στιγμή που δικαιώθηκα. Μη με ρωτάτε πώς. Παίρνει κανείς μια απόφαση “επιχειρηματική” χωρίς να ξέρει το αποτέλεσμά της. Το διαισθάνεται ή απλώς πιστεύει πολύ στο προϊόν του. Δεν ακολούθησα ποτέ τον “εύκολο” δρόμο στο εμπόριο. Ποτέ δεν έκανα έκπτωση στην ποιότητα και πάντα τήρησα τον αρχικό μας στόχο, να βγάζουμε ένα ποσοστό κέρδους, κανονικό για το προϊόν μας, όχι να το υπερτιμολογούμε».

Ο βραβευμένος από τον γαστρονόμο Δημήτρης Πόρτολος, ιδρυτής της εταιρείας «Στατήρ», απονείμει στον Νίκο Τσατσαρωνάκη το Βραβείο προϊόντος ευρείας καταναλώσεως για την εταιρεία «το Μάννα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: