Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ .... ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Αποσπάσματα από την αλληλογραφία του αυστριακού πρόξενου στα Χανιά
Χανιά 14 Μαΐου 1821
...Οι Τούρκοι φυλάκισαν τον επίσκοπο Κισάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη ως εγγύηση για αυτά που ίσως κάνουν οι Έλληνες στην ενορία του.
Ένα μήνα αργότερα ο επίσκοπος παραδόθηκε στο αγριεμένο πλήθος, που περιφρονώντας το αξίωμα του, τον έσυραν από τα γένια μισόγυμνο στα σοκάκια της πόλης, και τον κρέμασαν. Δεν μπορώ να περιγράψω την άγρια χαρά του όχλου και ακόμα λιγότερο το πείσμα των δημίων, οι οποίοι παρά τις προσπάθειες τους δεν κατόρθωσαν να φοβίσουν τον δύστυχο επίσκοπο στον οποίον άξιζε καλύτερη τύχη. Οι Τούρκοι ζήτησαν άδεια να σφάξουν χωρίς οίκτο τους Έλληνες.
Χανιά 6 Ιουλίου 1821
...Ο λαός των Χανίων πήρε τελικά την άδεια να σφάξει τους Έλληνες: επιπλέον διάβασαν στα τζαμιά έναν φετφά για να εμψυχώσουν τους πιο δισταχτικούς. Στις 30 Ιουνίου η τελευταία μέρα του Ραμαζανιού, ο λαός ικανοποίησε το μένος του κατά των δύστυχων Ελλήνων που είχαν μείνει στην πόλη υπό την προστασία των αφεντικών αγάδων. 30 και παραπάνω Έλληνες σφαγιάστηκαν.
Τους έπνιγαν τους στραγγάλιζαν τους έκαιγαν, είτε ήταν επαναστάτες ή όχι. Κάθε μέρα μετά στην αγορά βλέπαμε νέες γυναίκες των οποίων η ζωή είχε αξιολογηθεί από τους απαγωγείς ανάλογα με την ομορφιά να πουλιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: