Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ

Τόπος με πολύ βαθιά λαϊκή και θρησκευτική παράδοση, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μα και τόπος που έχει τη δύναμη να αφομοιώσει τους ανθρώπους από όπου και αν προέρχονται, με όποια ιδεολογία, δίνοντάς τους συναισθήματα και αντίληψη που πολύ σπάνια συναντά κανείς.
Στις πρόσφατες ανασκαφές στο Χαμαλεύρι, που άρχισαν στις 10 Μαΐου 2009, με την επίβλεψη και καθοδήγηση της 28ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και της ΚΕ Ἐφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, αποδεικνύεται ότι ο τόπος είναι σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή των Παλαιών Ρουμάτων, γιατί από τα σπασμένα κεραμικά που διαρκώς έρχονται στο φως, επιβεβαιώνεται η δραστηριότητα ανθρώπων από τα Μινωικά ακόμη χρόνια μέχρι και σήμερα, καθώς και η λειτουργία Κρυφού Σχολείου σε όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας.
Τα Παλαιά Ρούματα είναι ένας τόπος....
.. που γέννησε και ανάθρεψε άντρες και γυναίκες με ισχυρή παρουσία, ντόμπρους με καθαρή ματιά και δύναμη ψυχής που έμαθαν να προσαρμόζονται με τα στοιχεία της φύσης και την ευτυχία, τον πόνο, την κούραση, τα δάκρυα, τον πόλεμο, μα και τις καθημερινές ασχολίες, να τα κάνουν μαντινάδες, χορούς και ριζίτικο τραγούδι.
Τα Παλαιά Ρούματα έχουν πολύ βαθιές μέσα στο χρόνο καταβολές. Το Βαβουλέδο είναι λέξη Ιωνικής διαλέκτου που σημαίνει τα σπίτια, που βρίσκονται στον τόπο που έχει αντίλαλο, και που ταυτίζεται απόλυτα με τον χαρακτήρα των τραγουδιών μας, που είναι αντιφωνικός. Ο Βαβουλέδος, για τους παλαιότερους, είναι το μοναδικό όνομα χωριού σήμερα που αποδεικνύει την γενεσιουργό αιτία του Ριζίτικου, την αντιφωνία. Χαμαλέυρι είναι ο τόπος που αλέθαμε. Οι εκκλησίες μας χτισμένες σε αυτούς τους τόπους αποδεικνύουν την ανάγκη μας να αποδείξουμε και να αποδεχτούμε τον ιερό και υπέρτατο σκοπό και στόχο της απλής καθημερινότητάς μας και μέσα από αυτήν να λουστούμε το προαιώνιο Φως της χάρης του Υψίστου.
Τα Παλαιά Ρούματα είναι ένας από τους τόπους όπου καλλιεργήθηκε η ιδέα της απελευθέρωσης. Τα παιδιά μας μεγάλωναν και μεγαλώνουν επί αιώνες γαλουχούμενα με την αίσθηση της ελευθερίας, που τα βουνά μας, οι παραδόσεις μας και η πίστη μας τους έδιναν. Στοιχεία που οδήγησαν ανθρώπους, όπως ο Νίκος ο Ρενιέρης να αφιερώσουν όλη τους την ύπαρξη στην ιδέα της δημιουργίας μίας ενιαίας ελεύθερης Ελλάδας και ενός Έθνους. Η πολιτεία σήμερα πρέπει να ενισχύσει το δυναμικό των ορεινών περιοχών, όπως είναι τα Παλαιά Ρούματα, σεβόμενη τουλάχιστον την μνήμη του πρώτου Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και άλλων που ακολούθησαν τους ίδιους αγώνες δικαίου. Να δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες για τους ίδιους τους κατοίκους, ώστε να δοθούν εναύσματα στις νέες οικογένειες για να παραμείνουν η να επιστρέψουν σε αυτούς τους τόπους. Οι άνθρωποι των ορεινών περιοχών πρέπει να ξανανιώσουν υπερήφανοι για τις ξεχασμένες αυτές περιοχές αλλά και συνεχιστές μιας μεγάλης παράδοσης που χρέος και ευθύνη έχουμε όλοι να περιφρουρήσομε και να μεταλαμπαδεύσομε στις νεώτερες γενιές.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: