Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΗΜΟΙ....

Στα χέρια της Αυτοδιοίκησης θα περάσουν οι ‘χρυσοφόρες’ προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης και να μην έχει την ευθύνη τους, αλλά και να δώσει κάποια επιπλέον έσοδα στους δήμους. Περιοχές όπως το Βάι, ο Μπάλος, το δάσος Πρέβελη, Ρουβα, η Χρυσή, η Ελαφόνησος, το φαράγγι της Σαμαριάς κα. φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να ενταχθούν σε ένα νέο σύστημα διαχείρισης το οποίο και θα τις προστατεύει , αλλά και θα αποδίδει επιπλέον χρήματα στους δοκιμαζόμενους ΟΤΑ.
Σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο υπουργείο την πρόταση έκανε ο ίδιος ο κ.Δεικτάκης που όπως λέει το παράδειγμα που αποφασίστηκε στη Χρυσή (Γαιδουρονήσι) μπορεί να ακολουθηθεί παντού.
«Στη σύσκεψη με το υπουργείο η ιδέα μας παρουσιάστηκε με στοιχεία για το πως θα μπορούσαν όλες αυτές οι περιοχές που είναι προστατευόμενες, οι εθνικοί δρυμοί, τα δάση, οι υγρότοποι, οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ να μπουν σε ένα άλλο καθεστώς διαχείρισης» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μαζί με την κ.Τσουκαλά και την κ. Κοζυράκη βρέθηκαν στην Αθήνα για το θέμα αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι Κάθε χρόνο το κράτος πασχίζει να βρει μια άκρη για τις προστατευόμενες περιοχές, πως θα τις διαχειριστεί, όπως ο πονοκέφαλος με το φαράγγι της Σαμάριας. Μήπως θέλει το κράτος να τις...ξεφορτωθεί;
«Δεν είναι το θέμα αυτό» λέει ο κ. Δεικτάκης. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τις περιοχές αυτές όσο ο δήμος που τις έχει στην δικαιοδοσία του. Μπορεί με ένα μεικτό σύστημα να διαχειριστεί σωστά ένας δρυμός, ένας υγρότοπος, μια παραλία και να αποφέρει κι έσοδα στο δήμο.
«Ξέρετε πόσα έσοδα μπορεί να έχει ο οικείος δήμος μόνο από τα Καραβάκια που φεύγουν για τον Μπάλο από την Κίσαμο;» λέει ο κ.Δεικτάκης που προσθέτει ότι το νέο σύστημα διαχείρισης θέλει μελέτη.
«Πρέπει να γίνει νομοθετική αλλαγή. Να λειτουργήσει το σύστημα ανταποδοτικά. Οι δήμοι να εισπράττουν και τα χρήματα στο μεγαλύτερο μέρος να γυρίζουν με επενδύσεις για την προστασία της περιοχής.
πηγή: Νέα τηλεόραση Κρήτης

Τα δικά μας έσοδα τα είδαμε κ. Δεικτάκη μας..... δώστε και άλλα στους δήμους μπορείτε.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: