Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΜΙΧΑΗΛ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ


ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ ΕΛ.ΑΣ. 13/6/73-5/3/09
[Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του. Δολοφονήθηκε την 5-3-2009 στη Νίκαια Πειραιώς από πυρά αλλοδαπού ληστή τράπεζας και ενώ επιχειρούσε να τον συλλάβει.]                                                   
Καταγόταν από τα Γερακιανά Κισάμου Χανίων. Ο 36χρονος Αρχιφύλακας έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να αποτρέψει μια ληστεία στη Νίκαια.
Ήταν μεσημέρι της Πέμπτης 5 Μαρτίου 2009. Ο Μιχάλης ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ Αρχιφύλακας που υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου ήταν εκτός υπηρεσίας και θέλησε να επισκεφθεί το κατάστημα κάποιου φίλου του στη Νίκαια.
Τα βήματα της άτυχης μοίρας του τον έφεραν κοντά στο εκεί υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, λίγα μόλις δευτερόλεπτα, αφ’ ότου ο ένοπλος κουκουλοφόρος ληστής, έχοντας αφαιρέσει 7.000 €, επιχειρεί, αρχικά πεζός, να διαφύγει. Ο 36χρονος αστυνομικός .........
.... αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και αν και ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας δεν διστάζει ούτε στιγμή. Ακολουθεί τον ληστή, και όταν τον πλησιάζει αρκετά, του φωνάζει να σταματήσει και να πετάξει κάτω το όπλο, που κρατά στο χέρι. Ο ίδιος έχει μαζί του το ιδιωτικό του όπλο, αλλά δεν το χρησιμοποιεί, επειδή βρίσκεται έξω από την αυλή δημοτικού σχολείου που είναι γεμάτη με παιδιά. Ο κουκουλοφόρος ληστής γυρίζει τον κοιτάζει και απομακρύνεται γρήγορα.    
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ με γρήγορα βήματα τον πλησιάζει. Στη συμβολή των οδών Παρασκευοπούλου και Μάντικα, δίπλα από το δημοτικό σχολείο της περιοχής,  ο ληστής αισθανόμενος τον κίνδυνο να συλληφθεί στρέφει το όπλο του εναντίον του, πυροβολώντας συνολικά τέσσερις φορές.
Μία τουλάχιστον σφαίρα βρίσκει το ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ στο στήθος. Σωριάζεται αιμόφυρτος στο έδαφος… Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν προλαβαίνει να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ξεψυχά λίγα λεπτά αργότερα στο πεζοδρόμιο της οδού Παρασκευοπούλου.
O άτυχος αστυνομικός αφήνει πίσω του μια γυναίκα και ένα βρέφος έξι μηνών.
Στη συνέχεια αρχίζουν έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ για την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας οι οποίες όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς και η τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ κοροϊδεύει απροκάλυπτα την οικογένεια ακόμα και  τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Λίγες μέρες μετά την δολοφονία ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας  κατάσχει DVD από κάμερα περιπτέρου που βρίσκεται στην πλατεία Δαβάκη η οποία έχει καταγράψει το δράστη της ληστείας-δολοφονίας μισή ώρα πριν από αυτή. Από την ψηφιακή ανάλυση που έγινε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών/ΕΛ.ΑΣ εκτυπώθηκαν φωτογραφίες του δράστη που παρέλαβε και η οικογένεια.
Στη συνέχεια η οικογένεια προχώρησε σε περαιτέρω επεξεργασία των καταλληλότερων φωτογραφιών σε ειδικό φωτογραφικό εργαστήριο και εκτύπωσε καθαρές φωτογραφίες του δράστη ,και  προέβηκε σε έκδοση αναζητήσεων διανέμοντας τις φωτογραφίες σε όλες τις υπηρεσίες της Γ.Α.Δ. Αττικής στην Άμεσο Δράση τα Λιμεναρχεία και τα Αεροδρόμια.
Δύο μήνες αργότερα, στις 8 Μαΐου του 2009 ύστερα από συνεχείς αναζητήσεις συλλαμβάνεται ως δράστης ο  εικοσιεξάχρονος Αλβανός λαθρομετανάστης ΚLAJDI BANI  στο κέντρο της Αθήνας στην πλατεία  Πανταζοπούλου δίπλα από το Σταθμό Λαρίσης ο οποίος μετά από πολύωρες ανακρίσεις ομολόγησε την πράξη του με λεπτομέρειες.
Από την προανάκριση μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο δράστης της δολοφονίας του αστυνομικού είχε έλθει παράνομα στη χώρα μας στις αρχές του χρόνου, και ανήκε σε συμμορία όπου με ομοεθνείς του είχε διαπράξει από τις 8 Ιανουαρίου 2009 δώδεκα ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ. και Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Πιστός στον όρκο του, στο καθήκον και στα ιδανικά του. Προσπαθώντας έστω και εκτός
υπηρεσίας να τιμήσει τη θέση που του εμπιστεύθηκε η πατρίδα .Χωρίς να τραβήξει το όπλο του από τη θήκη. Και το πλήρωσε με τη ζωή του.
Η κηδεία του έγινε την 7-3-2009 στα Γερακιανά Κισάμου.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ απαξίωσε με τις ενέργειες της,  πολλαπλά τη θυσία του πεσόντα.
Ήταν έγγαμος με την Μαρία ΤΣΙΧΛΑΚΗ που έχει καταγωγή από τον Αϊ Κυρ Γιάννη Κισάμου και διέμενε στο Περιστέρι Αττικής. Άφησε  πίσω μια κόρη  τη Βασιλική ηλικίας έξι μηνών.
Ο δράστης καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά στη δίκη που έγινε την 9-3-2010 σε ποινή ισοβίου καθείρξεως για την ανθρωποκτονία και συνολική ποινή 18 ετών για την ληστεία ,παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.
Ο Μιχάλης ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής της οποίας ήταν μέλος.
Από την Ακαδημία Αθηνών απονεμήθηκε μετά θάνατον το βραβείο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για τον ηρωισμό που επέδειξε.
Προήχθη μετά θάνατον τιμητικά στο βαθμό του Υπαστυνόμου.
Το έτος 2011 ο Όμιλος Φίλων ΕΛ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής κατασκεύασε στο χωριό καταγωγής του Γερακιανά Κισάμου το « Μνημείο Αρχιφύλακα ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ Μιχαήλ» στο οποίο συνέδραμαν οικονομικά και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΑΣΥ, Αττικής και Χανίων τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν την 6-3-2011.
Την 9-2- 2013 τιμήθηκε για την αυτοθυσία του και από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Χανίων.                                                                                                                                      Μανόλης Σπανουδάκης
Γερακιανά Κισάμου

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ
Μια άνοιξη εβρήκες τον καιρό
απότομα σε πήρε μια νεφέλη
στο χρέος σου πιστός το ιερό
παρέα σε ζητούσαν οι αγγέλοι

Για σένα θα καυχάται η ΕΛ.ΑΣ
εγίνηκες λαμπάδα και θυσία
μαρτύριο και δόξα κουβαλάς
σε στέφει της τιμής αθανασία.

Αθανάσιος Δεικτάκης
6-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: