Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠIΣΤHΜΙΟ ΤΟΥ BOCHUM

20 μαθητές γεωλόγοι, του γερμανικού πανεπιστημίου του Μπόχουμ, βρίσκονται αυτόν τον καιρό στην Κίσαμο και πραγματοποιούν μελέτες σχετικά με την κίνηση της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας. 
Οι τεκτονικές πλάκες της Ασίας και της Αφρικής κινούνται προς την Ευρώπη και το σημείο επαφής είναι η Ελλάδα.  Όπως λέει και ο Πλάτων οι Έλληνες ζούνε σαν βατράχια στην λίμνη!
Οι μαθητές εξετάζουν πετρώματα που βρέθηκαν στην Κρήτη και προκαλούν έκπληξη γιατί με την κίνηση των τεκτονικών πλακών βρέθηκαν ..σαν απολιθώματα, στον Ψηλορείτη σε ύψος 1.800 μέτρων ! Παρόμοια απολιθώματα εντοπίστηκαν και στα Λευκά Όρη ή Μαδάρες των Χανίων. 
Καθώς η αφρικανική πλάκα αναγκάζεται να κατέβει σε μεγαλύτερο βάθος προς το κέντρο της γης, συναντά υψηλότερες θερμοκρασίες και αρχίζει να λιώνει. Αυτό δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βόρεια της Κρήτης, όπου υπάρχουν αρκετά ηφαίστεια σε νάρκη. Το πιο γνωστό είναι αυτό της Σαντορίνης που εξερράγη πριν από 3.500 χρόνια. Η έκρηξη, όπως γνωρίζουμε, είχε σημαντικές συνέπειες για την Κρήτη. Εκτιμάται ότι το παλιρροϊκό κύμα έφτασε τα 10 μέτρα ύψος και σάρωσε τις βόρειες ακτές του νησιού, ενώ η σεισμική δόνηση προξένησε μεγάλες καταστροφές σε όλο το νησί.
Το πανεπιστήμιο του Μπόχουμ θα κάνει μελέτες και σε όλο το μήκος της Κρήτης, με επόμενο σταθμό την Παλαιόχωρα και μετά τα Μάταλα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: