Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕΔΗΚ

Η πρόταση για ίδρυση Παγκρήτιας Εταιρείας Λαϊκής Βάσης με μορφή Α.Ε.για την πώληση του λαδιού ή άλλη μορφή βρίσκει σύμφωνους τον ΣΕΔΗΚ, αλλά απο την άλλη, η υλοποίησή της πρότασης είναι πολύ δύσκολη.
"Ο ΣΕΔΗΚ βάζοντας τον πήχη σε ένα ρεαλιστικότερο ύψος έχει προτείνει κατά καιρούς τη συγκέντρωση της προσφοράς, σε λίγες αλλά μεγάλες μονάδες που κάθε μια να έχει δυναμικότητα πωλήσεων 15 - 20 χιλ. τόνων χύμα και τυποποιημένου.
Ένα τέτοια εγχείρημα προαπαιτεί τη συνδρομή της Πολιτείας με κίνητρα αλλά και τη συνδρομή των ίδιων των ελαιοπαραγωγών.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΔΗΚ έχει την πρόθεση να συνδράμει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ίδρυσης Εταιρειών ή Συμπράξεων ή οποιασδήποτε μορφής για την από κοινού πώληση ελαιόλαδου με στόχο τη συγκέντρωση της προσφοράς.
Ανακύκλωση υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και απασχολεί χρόνια όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες. Στην Κρήτη, με προσπάθειες και πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων, που άρχισαν από το 1988, έχει επικρατήσει η μέθοδος των εξατμισοδεξαμενών ως πλέον εφικτή οικονομικά και τεχνικά, για τα μεγέθη των ελαιοτριβείων μας. Ήδη εφαρμόζεται από το σύνολο σχεδόν των ελαιοτριβείων με αρκετή επιτυχία που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, εάν υπάρξει τεχνική καθοδήγηση ή και επιβολή κυρώσεων, όπου απαιτείται, ώστε να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό ελπίζεται να δρομολογηθεί στο πλαίσιο των νέων Δήμων με την τεχνική συνδρομή και του ΣΕΔΗΚ.
Άλλες μέθοδοι που έχουν προταθεί κατά καιρούς ως πιλοτικές κατασκευές ή έχουν ερευνηθεί από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα ελληνικά και ξένα, έχοντας αναλώσει πολλές φορές πιστώσεις σημαντικού ύψους, για διαφορετικούς λόγους κάθε μια, δεν κατάφεραν να μπουν σε πρακτική εφαρμογή.
Οπωσδήποτε, νέες ιδέες και προτάσεις, άποψή μας είναι να εξετάζονται με προγράμματα και δαπάνες της Κοινότητας από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα και όταν αποδειχτούν εφικτές οικονομικά και τεχνικά για τα ελαιοτριβεία μας, τότε να προτείνονται για εφαρμογή."
Αυτά και άλλα πολλά λέει σε άρθρο του στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Νίκος Μιχελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: