Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις των επιστημονικών μελετών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για το ενδεχόμενο ανάπτυξης φαινομένων τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στις μεγάλες ελληνικές ακτογραμμές. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα σημεία στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, περιοχές υποβρύχιων ρηγμάτων και πιθανών ασταθών πρανών που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να χαρακτηριστούν ως τσουναμογενείς. 
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οκτώ περιοχές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας για να πληγούν από τσουνάμι: ο Κορινθιακός κόλπος, η περιοχή της βόρειας Κρήτης, το βόρειο Αιγαίο, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη, ο Μαλιακός κόλπος, αλλά και ο Θερμαϊκός και ο Πατραϊκός κόλπος. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής τοπογραφίας-υδρογραφίας του ΕΜΠ Ευστράτιος Δουκάκης: «Ο συνδυασμός της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης και της εμφάνισης τσουνάμι θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές συνέπειες σε μια παράκτια ζώνη. Είναι ανάγκη να γίνουν έργα υποδομών, διότι ζούμε σε μια αμιγώς τουριστική χώρα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών που λειτουργούν ως παραθεριστικά κέντρα. Από την άλλη μεριά, είναι παρακινδυνευμένο να υποστηρίζουμε ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τσουνάμι, διότι οι κόλποι της Ελλάδας είναι μικροί, άρα ο χρόνος εκδήλωσης του φαινομένου ταχύτατος». 
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι περισσότερες έρευνες στηρίζονται σε θεωρητικά μοντέλα, αλλά και σε στατιστικά παλαιότερων δεδομένων για σημεία όπου μεγάλες σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν τεράστια κύματα που κάλυψαν αρκετά μέτρα ακτογραμμών στις προαναφερθείσες περιοχές. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες εδαφολογικές μελέτες καθώς, όπως εκτιμούν αρκετοί επιστήμονες, τα επικίνδυνα ρήγματα είναι συνήθως αυτά που «έχουν χρόνια να μιλήσουν». Όπως τονίζει ο κ. Δουκάκης που έχει μελετήσει για αρκετά χρόνια την επικινδυνότητα του Κορινθιακού κόλπου: «Μην ξεχνάτε ότι από το 1963 η περιοχή έχει δώσει επτά τσουνάμι, ενώ η επαναληπτικότητα αυτών των φαινομένων είναι μικρότερη από εκατό χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: