"Ορθόδοξη Παράδοση Θεία Λειτουργία"
του Κισαμίτη Πρωτοπρεσβυτέρου π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη:
Γράφει ο Γιάννης Κάκανος
Μεταξύ αναρίθμητων και αγαπητών στο πλήρωμα της εκκλησίας μας κληρικών εξέχουσα θέση καταλαμβάνει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κισαμίτης εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Τριμάρτυρης, όπως συνηθίζεται ν’ αποκαλείται ο Μητροπολιτικός μας Ναός, π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης.
Γράφει ο Γιάννης Κάκανος
Μεταξύ αναρίθμητων και αγαπητών στο πλήρωμα της εκκλησίας μας κληρικών εξέχουσα θέση καταλαμβάνει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κισαμίτης εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Τριμάρτυρης, όπως συνηθίζεται ν’ αποκαλείται ο Μητροπολιτικός μας Ναός, π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης.
Την αφορμή του παρόντος άρθρου αποτέλεσε αφενός η έκδοση ενός θαυμάσιου πνευματικού πονήματος που είναι αυτό το βιβλίο που λάβαμε από τον πατέρα Στυλιανό και αφετέρου επειδή το αφιερώνει στον πολυσέβαστο γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο Γαλανάκη. Με τον π. Στυλιανό γνωριζόμαστε πάνω από 25 χρόνια. Γνωρίζοντας, λοιπόν, την ιστορική βιογραφική διαδρομή του αξίζει ν’ αναφερθούμε γράφοντας λίγα λόγια. Γεννήθηκε το έτος 1938 στα Χαιρεθιανά, ένα πανέμορφο χωριό της επαρχίας Κισάμου. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό και στη συνέχεια το εξατάξιο Γυμνάσιο του Καστελίου, όπου εκείνα τα χρόνια ελάχιστα παιδιά μπορούσαν να τελειώσουν. Η συνέχεια ήταν στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Κρήτης, στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας Ακρωτηρίου για δύο χρόνια. Εκεί στεγαζόταν και η Εκκλησιαστική Σχολή ...
..για τα παιδιά που πήγαιναν μετά το δημοτικό απ’ όλη την Κρήτη φοιτώντας επτά χρόνια. Τελειώνοντας από την Αγία Τριάδα το 1958, είχε την ευλογία από τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο να χειροτονηθεί ιεροδιάκονος στον Άγιο Νικόλαο του Δραπανιά στις 6-12- 1960, ημέρα εορτής του Αγίου. Στις 30 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών χειροτονείται ιερέας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Καστελίου, τον Άγιο Σπυρίδωνα για να αναλάβει από την επόμενη μέρα τις υποχρεώσεις ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ποταμίδας Κισάμου διακονώντας την Ενορία για επτά χρόνια. Ο πατέρας Στυλιανός, όμως, διψούσε για περισσότερη μόρφωση και συνέχισε τις σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοιτώντας με άριστα, επέστρεψε στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου για να διακονήσει την Ενορία Πλατάνου λίγο καιρό και να φύγει στη Γερμανία. Η επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε το 1975 αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις στον Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων τον οποίο διακονεί ακόμα. Από την ημέρα που χειροτονήθηκε ιερέας μέχρι σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια Εκκλησιαστικής διακονίας. Το παρόν βιβλίο με Θεολογικό κείμενο είναι το πρώτο που έχει γράψει ενώ έχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία. Στο ένα αναφερόταν για το χωριό του και στο άλλο, καθαρά παιδαγωγικό, αφορούσε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. “Το βιβλίο αυτό μπορεί να διαβαστεί όπως γράφεται και είναι εμπειρία και βίωμα της λατρείας της αγίας μας Εκκλησίας. Ως προετοιμασία της προσωπικής μας συμμετοχής στη σύναξη της λατρείας και της θείας ευχαριστίας”, αναφέρει αρχικά στον πρόλογο ο συγγραφέας. Στο ξεφύλλισμα το οποίο κάναμε διαπιστώνουμε την πλούσια πνευματική τροφή μέσα στις 192 σελίδες του χωρισμένες σε πολλά κεφάλαια. Ενδεικτικά καταγράφουμε λίγα λόγια από το κεφάλαιο που αναφέρεται στη σημασία που έχουν οι καμπάνες: “Πηγαίνουμε στο Ναό και μετέχουμε στη θεία Λειτουργία προκειμένου να συναντήσουμε τον ουράνιο πατέρα μας και δημιουργό μας και Θεό μας. Οι καμπάνες κτυπούν για να μας θυμίσουν ότι το τραπέζι του μυστικού δείπνου ετοιμάζεται…”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου