Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

 ...Ντροπή για το κλειστό Μουσείο «Ειρηναίος Γαλανάκης» στον Κίσσαµο!
Της ΜΑΙΡΗΣ ΚΑΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ*
Η πιο συγκινητική στιγµή του περασµένου καλοκαιριού ήταν η «λαθραία» επίσκεψή µου στο Μουσείο «Ειρηναίος Γαλανάκης» στον Κίσσαµο των Χανίων (όταν το άνοιξαν για λίγο προκιµένου να το επισκεφθούν οµογενείς της Αµερικής). Ολη η ζωή και το έργο του µεγάλου οραµατιστή, του αληθινού χριστιανού, του ειρηνικού αυτού επαναστάτη ήταν εκεί. Εργαλεία και άλλα αντικείµενα από τη Σχολή Οικοκυρικής και τις τεχνικές σχολές που είχε φτιάξει για τους νέους της περιοχής, φωτογραφίες εποχής από τα οικοτροφεία που στέγασαν χιλιάδες σπουδαστές από τα γύρω χωριά, τα ιδρυτικά χαρτιά της Ανώνυµης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (που έφερε τις εταιρείες λαϊκής βάσης στην Ελλάδα), ενθύµια από τους πρώτους αγροτικούς και εµπορικούς συνεταιρισµούς (όταν οι θεσµοί αυτοί ήταν άγνωστοι στην ελληνική κοινωνία), αλλά και τον Ερυθρό Σταυρό και την Ακαδηµία Κρήτης, η πρώτη στολή της Φιλαρµονικής... Και σε ένα µικρό δωµάτιο, τα φτωχικά του ρούχα (θα θυµάµαι πάντα τα αιωνίως τρυπηµένα παπούτσια του), η ταπεινή φιγούρα του καθώς σκάβει ή µεταφέρει µε το καρότσι ασβέστη για τα έργα του, το κρεβάτι του µε την υφαντή κουβέρτα της γιαγιάς του... Οταν ο σεβάσµιος γέροντας αποσύρθηκε οικειοθελώς, οι προσπάθειες των «παιδιών» του, που σπούδασαν χάρη σε αυτόν και σήµερα είναι επιστήµονες, αρεοπαγίτες, πρέσβεις, κατάφεραν να δηµιουργήσουν µε κόπο αυτό το µουσείο, αλλά αδυνατούν να το λειτουργήσουν. Η απαίσια «λήθη» και αχαριστία της Πολιτείας και της Εκκλησίας επιτρέπουν να µένει κλειστό... Ντροπή!
* Η Μαίρη είναι μια καλή Κισαμίτισα δημοσιογράφος για όσους δεν το ξέρουν!
Φυσικά για όσους θέλουν να δουν το Μουσείο είναι εύκολο απλά το ζητάνε από τα γραφεία της Μητρόπολης και τους ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες....μάλιστα σχετική ανακοίνωση επί του θέματος έχουν αναρτήσει και στην εβδομαδιαία εφημερίδα μας τους Νέους Ορίζοντες. Πάντως καλό θα ήταν το καλοκαίρι να μπει σε πρόγραμμα και να παραμένει ανοικτό κάποιες ώρες της βδομάδας.
Πατήστε εδώ για να δείτε μερικές φωτογραφίες του Ειρηναίου μας, καθώς και κείμενα του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: