Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΥΛΙΦΟΥ 3ος ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ



Tον Ιανουάριο του 1991 ο Μύρων Αρετάκης* βρήκε τυχαία στο εγκαταλελειμμένο ως και τότε μοναστήρι της Παναγίας στην Τυλίφο, μια επιγραφή που την παρέδωσε στην ΚE' εφορεία αρχαιοτήτων. Η θέση της Τυλίφου βρίσκεται στο εσωτερικό και στην αρχή του ακρωτηρίου της Γραμβούσας που στα δυτικά πίσω από τις κορυφογραμμές βρίσκεται η αρχαία πόλη Φαλάσαρνα. Είναι ένα μοναχικό τοπίο περιτριγυρισμένο από λοφοσειρές με πλούσια πηγή νερού και χαμηλή βλάστηση.
Η επιγραφή διαστάσεων 0.65
cmΧ 0.47cm με αετωματική επίστεψη, σώζει μέρος συνθήκης ειρήνης από 22 στίχους μεταξύ των πόλεων Πολυρρηνίας και Φαλασάρνων, και χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια 2ος-3ος αιώνας π.Χ. Στην αετωματική επίστεψη έχει ανάγλυφα τα σύμβολα της Φαλάσαρνας: ΤΡΙΑΙNΑ ME ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ εκατέρωθεν και την λέξη ΘΕΟΙ στο μέσον.
Η ύπαρξη της επιγραφής εδώ, μαρτυρεί αρχαίο ναό, που άνηκε πιθανών στα Φαλάσαρνα. Παρόμοια επιγραφή έχει βρεθεί τον περασμένο αιώνα (1886) στην Πολυρρήνια στις ανασκαφές του Δικτύνναιου ιερού. Τρίτη παρόμοια επιγραφή έχει βρεθεί και στα Άπτερα.
Η ύπαρξη της συνθήκης μαρτυρεί ότι οι δυο σπουδαίες πόλεις της Δυτικής Κρήτης ήταν σε αντιπαλότητα με μακροχρόνιους πολέμους, αλλά και μεγάλες περιόδου ειρήνης. Ειρήνη που  εγγυητής ήταν οι άλλες πόλεις κράτη του Νομού (Άπτερα)
* Γιατί η ντόπια ιστορία πρέπει να μαθαίνεται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: