Τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων έχουν αναδείξει πολλές “αδύνατες” πλευρές του συστήματος, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εκπαιδευτικών αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που μελετά αλλαγές, κατ΄ αρχήν διορθωτικές, στο υπάρχον σύστημα και στη συνέχεια πλήρη αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στις σχολές και τα Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά για το 2013 -14 και αφού προηγηθούν αλλαγές στα λύκεια και στα Πανεπιστήμια.
Στα αποτελέσματα παρατηρείται ότι σε 28 τμήματα υπάρχουν εισακτέοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση και μάλιστα κάτω από την μονάδα.
Συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη έχει πτώση 8.360 μόρια και μέσον όρο βαθμολογίας.... 0,91. Στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη η πτώση έφτασε τα 8.485 μόρια με μέσο όρο βαθμολογίας 0,9.
Και αμέσως θυμάμαι τι είχε πει κάποτε, ο Μανούσος Βολουδάκης:Στα αποτελέσματα παρατηρείται ότι σε 28 τμήματα υπάρχουν εισακτέοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση και μάλιστα κάτω από την μονάδα.
Συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη έχει πτώση 8.360 μόρια και μέσον όρο βαθμολογίας.... 0,91. Στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη η πτώση έφτασε τα 8.485 μόρια με μέσο όρο βαθμολογίας 0,9.
Η κατάργηση της «βάσης του 10» για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από την Άννα Διαμαντοπούλου, είναι μια κίνηση που παραπέμπει κατ’ευθείαν στο πνεύμα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980. Τότε που καλλιεργήθηκε στην ελληνική κοινωνία η ψευδαίσθηση ότι μπορεί κανείς να ζει και να προοδεύει χωρίς να προσπαθεί. Ότι ανεξαρτήτως προσπάθειας, μπορεί κανείς να εισάγεται σε ανώτερες κι ανώτατες σχολές. Ότι στη συνέχεια ανεξαρτήτως αξίας και προσόντων δικαιούται να διορίζεται «από το παράθυρο» στο δημόσιο. Θύματα της πολιτικής καλλιέργειας ψεύτικων προσδοκιών ήταν και είναι πρωτίστως οι νέες και οι νέοι. Τις συνέπειες εκείνης της περιόδου τις ζούμε και τις πληρώνουμε και σήμερα. Στο πνεύμα της εποχής εκείνης έχει τις ρίζες του, σε μεγάλο βαθμό, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Είναι πολύ κρίμα να βλέπει κανείς τη νοοτροπία του κακού παρελθόντος μας να επιβιώνει σε νομοθέτημα που φέρει την υπογραφή μιας πολιτικού που σε φίλους και αντιπάλους δημιούργησε υψηλές προσδοκίες. Φαίνεται ότι το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» μπορεί μέσα στα όρια της κυριαρχίας του να καθυποτάξει κάθε διαφορετική φωνή.
Αυτού του είδους η πολιτική, μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο αν η ίδια η κοινωνία αντιληφθεί ότι αυτοί που της χαϊδεύουν τα αυτιά τη βλάπτουν. Οι συνθήκες της κρίσης βοηθούν –ελπίζω- στη συνειδητοποίηση της σκληρής αλήθειας. Ας μην αφήσουμε σκιές του παρελθόντος να σκιάζουν το μέλλον της πατρίδας μας.
Πάντως έτσι και αλλιώς καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που από ότι ξέρω είναι πολλά από τα σχολεία μας!!!