Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΒΟΥΒΑΛΟΒΑΤΡΑΧΟΣ


Ένα είδος «βουβαλοβάτραχου», που εισήχθη στη λίμνη της Αγιάς κοντά στα Χανιά το 1994, εξετάζεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για να εκτιμηθεί το κατά πόσο απειλεί το οικοσύστημα της περιοχής.
Ο βουβαλοβάτραχος εντοπίστηκε από ιδιώτη και εστάλη αρχικά στη Διεύθυνση Αλιείας Χανίων. «Οι πληροφορίες που έχουμε για τον βουβαλοβάτραχο είναι οτι ήρθε στα Χανιά στις αρχές το 1994 σε μορφή γυρίνων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε χωμάτινες δεξαμενές πολύ κοντά στη λίμνη της Αγιάς» δήλωσε ο διευθυντής Αλιείας Γιώργος Παναγιωτάκης. «Η μεταφορά και τοποθέτηση έγινε με μυστικότητα από Ιταλούς για λογαριασμό Χανιώτη επιχειρηματία. Ο σκοπός ήταν η εκτροφή του βατράχου και η εξαγωγή του στην Ιταλία» υποστηρίζει ο ίδιος.
Οι περισσότεροι από τους γυρίνους πέθαναν, εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, αλλά ορισμένοι επέζησαν και αναπτύχθηκαν σε ενήλικα βατράχια, τα οποία έχουν δει κάτοικοι της περιοχής.
«Ανησυχούμε για την επίδραση που θα έχει η εισαγωγή του ξενόφερτου αυτού είδους στους ντόπιους πληθυσμούς των βατράχων και γενικότερα στο οικοσύστημα της λίμνης, και όχι μόνο της λίμνης. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οτι τα βατράχια έχουν εξαπλωθεί στη γύρω περιοχή όπου υπάρχουν νερά» σχολιάζει.
Τα εισβάλλοντα είδη θεωρούνται η κυριότερη αιτία εξαφάνισης άγριων ειδών σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: