Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ κ.ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ 08.06.2010 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

 Η σημερινή συζήτηση αποτελεί κομβικό σημείο στην πορεία του Δήμου της Κισάμου προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σήμερα, αλλά και τις επόμενες ημέρες θα κριθεί το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα αυτοδιοικητικά θέματα εδώ στην Κίσαμο, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών.
Με την ψήφιση του «Καλλικράτη», ένα διαφορετικό τοπίο έχει δημιουργηθεί. Ο νέος δήμος της Κισάμου, είναι ένας μικρός και στα όρια της βιωσιμότητας για τα νέα δεδομένα δήμος. 242ος στην πληθυσμιακή κατάταξη επί 248 δήμων. Οι υπόλοιποι από τον 248ο μέχρι τον 325ο είναι δήμοι κατ΄ εξαίρεση συνιστώμενοι λόγω ορεινότητας η νησιωτικότητας, είναι δήμοι που δεν θα αναλάβουν πρόσθετες αρμοδιότητες, ούτε θα  αναπτύξουν νέες δραστηριότητες. Το νέο γεωγραφικό περιβάλλον στην γειτονιά μας, όπου η επαρχία της Κισάμου έχει ακρωτηριασθεί, ο χωροταξικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός της περιοχής τείνει να ανατραπεί πλήρως με την διαφαινόμενη δημιουργία νέου κέντρου μεταξύ Χανίων και Κισάμου και ο νομός Χανίων έχει συνολικά κατά πολύ υποβαθμιστεί αποτελεί ένα εξαιρετικά δυσμενή για τον νέο δήμο Κισάμου παράγοντα.
Επιπροσθέτως οι θεσμικές ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» μετακυλούν στους νεοσύστατους δήμους και κατά συνέπεια στις τοπικές κοινωνίες, .......πολλές νέες αρμοδιότητες αλλά και ευθύνες στις οποίες για να ανταποκριθούν δήμοι που θα ξεκινήσουν την προσπάθεια τους σχεδόν από το μηδέν, όπως ο Δήμος της Κισάμου θα πρέπει να καταβάλλουν υπερπροσπάθεια και να πραγματοποιήσουν, κυριολεκτικά ένα άθλο. Ο στόχος αυτός γίνεται ακόμα δυσκολότερος όταν συνυπολογισθεί και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να διατεθούν από το κεντρικό κράτος οι οικονομικοί πόροι που είναι αναγκαίοι για ένα τέτοιο εγχείρημα. Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο «Καλλικράτης» δεν ψηφίστηκε για να ανοίξουν οι κρουνοί των κρατικών η κοινοτικών παροχών προς την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά, αντίθετα, έγινε για να εξοικονομηθούν δαπάνες και να μεταφερθούν φορτία και κόστη από το κεντρικό κράτος στις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό, άλλωστε, η ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» αποτελούσε πρόβλεψη του προγράμματος σταθερότητας και βασικό όρο της συμφωνίας της Ελληνικής Πολιτείας με την λεγόμενη «τρόικα» ( ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)
 Η γενικότερη κατάσταση γίνεται περισσότερο ζοφερή αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι στο κεντρικό κράτος, την  δημόσια διοίκηση δηλαδή δεν έχει, ουσιαστικά, αλλάξει το παραμικρό. Οι ίδιες γραφειοκρατικές, αντιπαραγωγικές, ανάλγητες και σε πολλές περιπτώσεις διεφθαρμένες δομές παραμένουν αλώβητες.
 Τα παραπάνω νέα δεδομένα, που δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά και τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στον δήμο και την τοπική κοινωνία, μας επιβάλλουν να ενεργήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με υπευθυνότητα και κοινή, συλλογική, προσπάθεια. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η συναίνεση, η  συνεργασία και η κοινή προσπάθεια των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του τόπου. Ο σχηματισμός ομάδων νομής της εξουσίας και ο μεταξύ τους σκληρός ανταγωνισμός σε πεδία άσχετα με το διακύβευμα της εκλογής έχουν σαν συνέπεια την υποχρεωτική από τον νόμο περιθωριοποίηση των ηττημένων σχηματισμών και την απομάκρυνση από τα κοινά όλων όσων έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν και την ικανότητα να προσφέρουν αλλά δεν μπορούν, η και δεν θέλουν να το κάνουν, μέσα σε ένα τέτοιο δυσμενές και εξοντωτικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μια εξέλιξη αυτής της μορφής, που οδηγεί στην αντιπαλότητα και τον κατακερματισμό των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του τόπου θα ήταν ότι το χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί.
 Η συναίνεση, η συνεργασία, και  η κοινή συλλογική προσπάθεια αποτελούν ουσιαστικά μονόδρομο για τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις του τόπου. Ο σχηματισμός κοινού, η σε κάθε περίπτωση ευρύτατης συμμετοχής ψηφοδελτίου, που θα συγκροτηθεί με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, στην βάση της κοινής λογικής και της συμμετοχής των δημοτών, είναι, ίσως, η μοναδική λύση που δίνει σημαντικές πιθανότητες επιβίωσης και ευδοκίμησης του νέου δήμου της Κισάμου.
Αυτό το έχει αντιληφθεί πλήρως, με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που διαθέτει και την διακρίνει η τοπική μας κοινωνία και το κυρίαρχο ερώτημα αλλά και απορία στον τόπο μας, την περίοδο αυτή, είναι το γιατί δεν υπάρχει συνεννόηση και γιατί δεν προχωρεί η συγκεκριμένη προσπάθεια…. 
 Δεν θα ασχοληθώ με το γιατί, δεν έχει  νόημα άλλωστε. Θα ασχοληθώ, όμως, με το πώς και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να υλοποιηθεί η πρωτοπόρα, αν το θέλετε, αυτή προσπάθεια.
Πρώτα απ’ όλα να τονίσω ότι η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση Κισάμου» και ο ομιλών, συμμετέχουμε στην παρούσα συζήτηση από μηδενική βάση. Δεν θέτουμε προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα και απαράβατους όρους σε προσωπικό επίπεδο.
 Όμως για να διατυπωθεί ένα κοινό πρόγραμμα θέσεων, στόχων και ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νέου Δήμου Κισάμου θα πρέπει να υπάρξουν οι θεμελιώδεις διαπιστώσεις, θέσεις και προτάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί το ζητούμενο πρόγραμμα. Για μας, σύντομα, σε αδρές γραμμές και με απλά λόγια βάση για την συναίνεση και την κοινή προσπάθεια πρέπει να αποτελέσουν οι παρακάτω θέσεις και απόψεις τις οποίες θέτουμε προς συζήτηση και υπό την κρίση σας.
1. Ο Δήμος της Κισάμου είναι και θα παραμείνει, κατά βάση αγροτικός με σημαντικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, κυρίως ήπιας και εναλλακτικής μορφής. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και η κάθε μορφή ανάπτυξης πρέπει να είναι συμβατή με την υποχρέωση αυτή. Είναι σαφές ότι το πλαίσιο της αναπτυξιακής προσπάθειας του Δήμου μας αναφέρεται στην στήριξη και αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, την καλλιέργεια και ανάδειξη της τοπικής λαϊκής παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
2. Σταθερά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ακρωτηριασμός της επαρχίας Κισάμου τον οποίο επέβαλε ο «Καλλικράτης» αποτελεί μεγάλο ιστορικό λάθος που απειλεί με δυσμενέστατες συνέπειες τον νεοσύστατο Δήμο μας. Για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες θα γίνουν εμφανέστερες στην πορεία του χρόνου και, αναπόφευκτα, θα καταλογισθούν στους υπαιτίους. 
3. Βασικό στόχο για τον Δήμο της Κισάμου αποτελεί η υλοποίηση των προβλέψεων του ψηφισμένου από την Βουλή  Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Χώρας (Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο) καθώς και του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης (Χωροταξικό Κρήτης) τα οποία ορίζουν ότι η πόλη της Κισάμου (Καστέλι) αποτελεί κέντρο (Γ΄ τάξεως – ενισχυμένο) της ενιαίας αναπτυξιακής και οικιστικής ενότητας της επαρχίας Κισάμου αλλά και αυτής του Σελίνου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα παραπάνω, το λιμάνι τηςΚισάμου, λιμάνι περιφερειακής σημασίας, αποτελεί «πύλη» εισόδου της Κρήτης, αρχικό σημείο του Βόρειου Οδικού Άξονα του νησιού, όπως και του Νότιου, κόμβο της Ιόνιας οδού και αρχικό σημείο Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου. Τα παραπάνω στοιχεία καθορίζουν τα σχετικά βασικά έργα υποδομής που είναι αναγκαία για ανάπτυξη του τόπου και είναι τα παρακάτω:
 Α. Η ολοκλήρωση των μελετών και των έργων αναβάθμισης του λιμανιού της Κισάμου, τουλάχιστον  όσων  προβλέπονται  στην  βασική μελέτη  (master plan) Ρογκάν.
Β. Η εκπόνηση  μελέτης και η κατασκευή της οδικής παράκαμψης της πόλης της Κισάμου με προδιαγραφές σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, κλειστού   τύπου  με   δύο  λωρίδες κυκλοφορίας ανά  κατεύθυνση  και διαχωριστική  νησίδα  στην μέση, ο οποίος θα  ξεκινά  από το  λιμάνι της Κισάμου  και  θα  παρακάμπτει  την  πόλη  σε  ικανή  απόσταση  από  τον πολεοδομικό ιστό.
4. Πέρα από τα παραπάνω βασικά έργα υποδομής και πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή αποτελούν:
* Η ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου της αποχέτευσης του κόλπου της Κισάμου, όχι μόνο με την λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων, αλλά και της κατασκευής ολοκληρωμένων δικτύων αποχέτευσης στην περιοχή.
* Η ολοκλήρωση της μελέτης «ανάδειξη-ανάπλαση-προστασία» παραλιακής ζώνης Κόλπου Κισάμου και η εκτέλεση των σχετικών έργων.
* Η ανάγκη εκπόνησης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. η Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου κατά περίπτωση, στο σύνολο της έκτασης του Δήμου.
*  Η ολοκλήρωση της εφαρμογής του σχεδίου πόλεως στο Καστέλι.
* Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Πλατάνου-Σφηναρίου μαζί με αυτή του Έλους καθώς και
*  Η ανακατασκευή των καθέτων οδικών αξόνων Καλουδιανά – Χρυσοσκαλίτισα και Λιμανι Κισάμου – Πλατάνος – Σφηνάρι - Κεφάλι.
5.  Στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες στους Δήμους δεν έχουν θέση τα πολιτικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους. Κομματικά χρίσματα και πολιτικές πατρωνείες  δεν χρειάζονται. Οι δημότες πρέπει να εκφρασθούν ελεύθερα, κατά την κρίση τους, χωρίς να πιέζονται από  στρεβλωτικές καταστάσεις που τους οδηγούν σε εξηρτημένη ψήφο. Η συμμετοχή σε όλες τις βαθμίδες της  διαδικασίας, των αναγεννητικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, ιδιαίτερα των νέων είναι απαραίτητη
6.   Οι επί μέρους τοπικές κοινωνίες στα μέχρι τώρα τοπικά διαμερίσματα δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διχαστούν με την δημιουργία παραταξιακών ψηφοδελτίων για την εκλογή των τοπικών συμβούλων.
7.  Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών πρέπει να οργανωθεί σε ορθολογική και αποτελεσματική βάση.
8.  Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και στους ακόμα δυσκολότερους που έρχονται ο νέος Δήμος οφείλει να σταθεί στο πλευρό του δημότη, αρωγός και συμπαραστάτης καλύπτοντας, κατά το δυνατόν, μέρος του ελλείμματος κοινωνικής πολιτικής που παρατηρείται τις μέρες μας.
Με αυτές τις βασικές προϋποθέσεις, η με όποιες παραπλήσιες υπάρξει τελικά σύμπτωση απόψεων μπορεί να  θεμελιωθεί και να γίνει πράξη, με την δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου, η σε κάθε περίπτωση ψηφοδελτίου ευρύτατης συμμετοχής, η ενότητα των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του τόπου. Λογικές, δημοκρατικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον εκλογικό σύστημα, τόσο για τον τρόπο επιλογής του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όσο και για τον τρόπο συγκρότησης του μπορεί να υπάρξουν αρκετές και θεωρώ βέβαιο ότι κάποιες από αυτές θα κατατεθούν στην σημερινή συζήτηση. Ευελπιστώ ότι τελικά θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων και ότι σήμερα, εδώ στην Κίσαμο, θα τεθούν οι βάσεις μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα προσπορίσει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα έχει μεγάλη απήχηση γενικότερα.
 Σε σύντομη δευτερολογία του, αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των δημοτών που είχαν την πρωτοβουλία της πρόσκλησης, των παρισταμένων υποψηφίων δημάρχων, αλλά και των πολιτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ο κ.Καλαϊτζάκης είπε ότι κατά την άποψη του:« Διαπιστώνονται ουσιαστικές συγκλίσεις απόψεων σε θέματα θέσεων, στόχων και ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νέου Δήμου Κισάμου. Οι συγκλίσεις αυτές, εφόσον επιδειχθεί καλή διάθεση και σύνεση από τους ενδιαφερομένους, μπορούν να οδηγήσουν στην συγκρότηση, αν όχι ενιαίου κοινού ψηφοδελτίου, τουλάχιστον ψηφοδελτίου ευρύτατης συνεργασίας.»
 Ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και είναι ανοικτός σε συνεργασία με υποψηφίους και αυτοδιοικητικές κινήσεις που συμμερίζονται, σε μεγάλο βαθμό, τις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, θέσεις και προτάσεις που διατύπωσε στην παρέμβαση του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: