Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΙΣΑΜΟΣ

 Ένας πολύ όμορφος χάρτης της περιοχής μας με τα ονόματα όπως ακριβώς τα ξέρουμε και σήμερα. Κακιά Σκάλα και κοιλάδα των Μεσογείων απο αριστερά, Τράχηλας, Κίσαμος και οι ποταμοί Καμάρα, Κακοπέρατος, Νόπια.
 Στην μεγέθυνση του χάρτη φαίνεται το Βενετσιάνικο κάστρο της πόλης, με τους 5 πύργους, άρα είναι εποχής που έχει επισκευαστεί απο τους Βενετούς μετά το 1554. Φυσικά φαίνονται και δυο βίγλες (φυλάκια- παρατηρητήρια) Ένα στους πρόποδες του Πύργου και ενδεχομένως να είναι ο Καλές του Μοναστηρακιού, θεωρούμε οτι είναι τούρκικο φυλάκιο, και ένας πύργος παρατηρητήριο υπάρχει ακόμα στο Σελί νότια του σημερινού Λιμανιού.
Σε μια άλλη μεγέθυνση φαίνεται πόσο καλά ήταν κατοικημένη η κοιλάδα των Μεσογείων, και πόσο πολύ την ήθελαν οι Βενετοί για τα αμπέλια της, με τα πολλά βενετσιάνικα σπίτια που μερικά σώζονται και σήμερα, φέουδο των Καλλέργηδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: