Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Μέγα θέμα έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό σε πολλά μνημεία της περιοχής μας με την χάραξη ή ανεύρεση χρονολογιών που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και στην Βρύση του Μαρή που κάποια παιδιά μην αντιλαμβανόμενα την ζημιά που κάνουν χάραξαν στην βόρια μεριά...για να μην φαίνονται και απο τον δρόμο, την ημερομηνία 1520 και μετά την έβαψαν και με ασημομπογιά.
Η Βρύση του Μαρή είναι μια Βρύση περιόδου τουρκικής κατοχής και φυσικά η χρονολόγηση της απο τον τον κ. Ανδριανάκη την τοποθετεί στις αρχές του 18ου αιώνα.
και η εξήγηση απλή!!! 
-Δεν θα μπορούσε να είναι μια τουρκική κρήνη του 1520 όταν οι Τούρκοι βρέθηκαν στην Κρήτη μετά του 1645......απλά και ωραία.
Το ίδιο έχει παρουσιαστεί και σε άλλα μνημεία γέφυρες- Μύλους- εκκλησίες κάνοντας μια μικρή αλλοίωση της ιστορίας που οι αρχαιολόγοι ξέρουν. 
Σε κάποιο Μύλο της περιοχής μας  υπάρχουν χαράγματα στον τοίχο Β+Λ 1975 LOVE, όμως ο συγκεκριμένος Μύλος έχει επιγραφή όπως έχουν όλα τα μνημεία αν τα ψάξεις καλά παρόμοια με την παραπάνω και όχι πρόχειρα και με μαχαίρι. Δεν σημαίνει οτι βρίσκοντας μια χρονολογία σε ένα τοίχο οτι αυτόματα είναι και η ημερομηνία κατασκευής του μνημείου, ούτε εκείνο τον Μύλο τον έφτιαξε ο Βαγγέλης με την Λούλα το 1975 με πολύ αγάπη.
Καλό είναι να μην αλλοιώνουμε τα μνημεία ..αλλά μιας και των κουζουλών τα ονόματα παντού είναι γραμμένα... καλό είναι να μην τα υιοθετούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: