Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Αλισβερίσι μια λέξη που πάει να διχάσει μια πόλη που έτσι και αλλιώς είναι διχασμένη απο ανέκαθεν. Ψάχνω στο λεξικό και βλέπω οτι είναι Τούρκικη και σημαίνει την δοσοληψία ή αγοραπωλησία, παρακάτω γράφει το βικιλεξικό, ότι σημαίνει και την εμπορική συναλλαγή και τέλος δίνει και μια ερμηνεία σχετικά με την "σχέση" που δίνουμε σήμερα  στην λέξη..... που είναι συνώνυμη με το "νταλαβέρι".
Τέλος πάντων άμα δεν χρησιμοποιούμε ελληνικές λέξεις αυτά παθαίνουμε..... όμως καλό είναι πριν αρχίζουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο να καταλάβουμε οτι ο κάθε εκλεγμένος μας πρέπει να δέχεται την κριτική αν βέβαια του ασκείται με σωστό και εποικοδομητικό τρόπο, αλλά και η κάθε δημοτική αρχή δεν μπορεί να σφυράει αδιάφορα ειδικά σε θέματα ...θα κάνω πιο λαιτ την λέξη αλισβερίσι... πάρε-δώσε.
Η διαύγεια - που δυστυχώς- δεν γράφονται και όλα είναι βιβλίο ανοικτό, ειδικά άμα ξέρεις να την διαβάζεις...... και να την ερμηνεύεις.
Πάντως σαν λέξη ακούγεται βαριά το αλισβερίσι, αυτό είναι αλήθεια, και θα μπορούσε να αποδοθεί με χίλιους άλλους τρόπους.... Πάρε δώσε, εξόφληση χρέους, τακτοποίηση, εκπλήρωση υπόσχεσης, φιλικός διακανονισμός, κλπ. που δεν θα πείραζε κανένα.
Απλά πολλές φορές χρησιμοποιούμε λέξεις που δεν ειναι δικές μας κατάλοιπα μιας άλλης εποχής......που η σημασία τους είναι
βαρύτερη..... απο αυτήν που εννοούμε.
Τέλος το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο... γίνεται και στους καλύτερους Δήμους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: