Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΑΠΟΨΗ

11ο Φεστιβάλ Κισαμίτικης κουλτούρας 2018
To 11o "Φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας" δεν επιβεβαίωσε και φέτος αυτά που υποσχόταν οι οργανωτές του και όλοι εμείς περιμέναμε. Τα περισσότερα περίπτερα δεν είχαν σχέση με την Κισαμίτικη κουλτούρα, επιβεβαιώνοντας την φθίνουσα πορεία. Τίποτα καινούργιο που να επιβεβαιώνει το όνομα. Τελικά ούτε η αλλαγή του ονόματος, ούτε η αλλαγή του χώρου έκανε τη διαφορά! Ίσως να ταιριάζει καλλίτερα η ονομασία "Λαϊκό πανηγύρι", για να μην παραποιούμε και το νόημα των λέξεων, και όχι μόνο.
Γι αυτή τη "Κισαμίτικη κουλτούρα" είναι περήφανοι ο δήμος και οι "συνδιοργανωτές", όπως τουλάχιστον ανέφεραν στις ομιλίες τους; Και ήταν όλοι στη πρώτη σειρά!. Τελικά από λόγια, φωτογραφίες και υποσχέσεις πάμε καλά. 
Έγραψα πέρυσι ότι το "Φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας" μπορούσε να περιλαμβάνει, βραδιές ενημέρωσης και γευσιγνωσίας για τα βασικά Κισαμίτικα προϊόντα (λάδι, κρασί, μέλι, τυροκομικά, αρτοποιήματα, ντομάτα, κλπ) πριν το μουσικό πρόγραμμα, διαγωνισμούς μαγειρικής με τοπικά προϊόντα, να τιμηθούν άτομα και επιχειρήσεις της περιοχής που συνέβαλαν στην διατήρηση και ανάδειξη της Κισαμίτικης κουλτούρας (πρωτογενή τομέα, πολιτιστική κληρονομιά, κλπ). Τέτοιες δράσεις θα αποτελέσουν κίνητρο και για τις Κισαμίτικες επιχειρήσεις να συμμετέχουν. Και υπάρχουν πολλοί στη Κίσαμο που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Αρκεί να αλλάξει η νοοτροπία. 
Δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα. Και το ερώτημα, τουλάχιστον σε μένα, παραμένει. Γιατί;
Χαρτζουλάκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: