Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης  και έλεγχο των επισκεπτών μέσω διαδικτύου προτείνει μεταξύ άλλων η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων για την προστασία του Μπάλου και της Γραμβούσας.
Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:
Ένα χρόνο και πλέον μετά την περσινή μας παρέμβαση, δυστυχώς, οι εξελίξεις στο Μπάλο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την κερδοσκοπία και τον ανεξέλεγκτο αριθμό επισκεπτών που έχει συνέπειες τόσο για τα σκουπίδια όσο και για την οικολογική ισορροπία και εν τέλει και για την τουριστική οικονομία της περιοχής.
Διότι αναμνήσεις επισκεπτών που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες κάνουν λόγο για 1 ευρώ το μικρό μπουκαλάκι το νερό και για μέχρι και 6.000 επισκέπτες κάτι που υποστηρίζεται και από φωτογραφίες (άλλων) ατέλειωτου μποτιλαρίσματος στο δρόμο για το Μπάλο.
Η πρότασή μας να αναλάβει Φορέας Διαχείρισης τη φροντίδα της περιοχής με τη συμμετοχή Δήμου, οικολογικών οργανώσεων και πανεπιστημίου δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής με τραγικές συνέπειες για την προστατευόμενη περιοχή που εκτός των άλλων κινδυνεύει να γίνει και ζωντανή δυσφήμιση του τουρισμού μας. Ο Φορέας Διαχείρισης της Σαμαριάς που με το νέο νόμο αναλαμβάνει και αυτή την περιοχή πρέπει επειγόντως να επέμβει.
Για την κατάσταση που επικρατεί στο Μπάλο, τη Γραμπούσα αλλά και το Λαφονήσι έχουν σοβαρότατες ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι δημοτικές αρχές κι η Περιφέρεια, καθώς δεν έχουν δημιουργήσει τους Φορείς Διαχείρισης που προβλέπονται από τη νομοθεσία, μιας και πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο προστασίας των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA 2000. Παρότι υπάρχουν για τις περιοχές αυτές Διαχειριστικά Σχέδια που έχουν γίνει από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κωλυσιεργούν χαρακτηριστικά.
Η Διαχειριστική Μελέτη για το Μπάλο και τη Γραμπούσα (προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000) προβλέπει περιορισμένο αριθμό επισκεπτών κάτι που έρχεται σε αντίθεση με κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να κατεβάζουν στην παραλία ανεξέλεγκτα όσο περισσότερο κόσμο μπορούν για να αυξήσουν τα έσοδα από τα εισιτήρια του καραβιού, ομπρέλες και καντίνες.
Συνεπώς, αν θέλουμε πραγματικά να προστατευτούν οι περιοχές αυτές, θα πρέπει να λειτουργήσουν Φορείς Διαχείρισης με τη συμμετοχή των Δήμων, των αρμόδιων υπηρεσιών, της Αντιπεριφέρειας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και οικολογικών οργανώσεων. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις κι έχουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις (πρώην και νυν), οι τέσσερις Χανιώτες βουλευτές, οι υπουργοί εκ Χανίων (ο ένας μάλιστα αρμόδιος για το θέμα), ο Δήμος Κισάμου κι όσοι άλλοι εμπλέκονται.
Εάν υπάρξουν Φορείς Διαχείρισης μπορεί να υπάρξει και έλεγχος και περιορισμός των επισκεπτών με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής όπως διαπιστώνεται από τις επιστημονικές μελέτες. Κάτι παρόμοιο γίνεται στη Βαρκελώνη, στην περίφημη εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια, που για να την επισκεφθείς πρέπει να «κλείσεις» μέσω διαδικτύου ή στους υπεύθυνους του χώρου συγκεκριμένη ημέρα και ώρα που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
Έτσι ελέγχεται ο αριθμός των επισκεπτών, ώστε να μην ξεπερνάει κάποιον αριθμό που θα δημιουργούσε πρόβλημα στο χώρο και τους ίδιους τους επισκέπτες. Αντίστοιχα, για τις περιοχές του Μπάλου, της Γραμπούσας και του Ελαφονησίου θα αρκούσε η ενημέρωση τουριστικών γραφείων, ξενοδοχείων και του Τύπου από το Φορέα Διαχείρισης.

Υ.Σ Κάτι παρόμοιο ακούς και τώρα στα προεκλογικά καφενεία της πόλης έ Κώστα; Η αλήθεια απο την πράξη είναι μια ασκελιά δρόμος (απο δω ως το ΑΡΗ)... για να δούμε αν θα ξετελέψετε έστω κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: