Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

64η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΜΑΛΑΘΥΡΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθος κόσμου έληξαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την 74η επέτειο της ομαδικής εκτελέσεως των 61 μαρτύρων της Μαλαθύρου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Τις εκδηλώσεις οργάνωσε ο Δήμος Κισάμου, Η Τοπική Κοινότητα Μαλαθύρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρτυρικής Μαλαθύρου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Το Σάββατο 25-08-2018 έγινε η «πορεία Μνήμης» από το χωριό μέχρι τον τόπο της θυσίας στη θέση φαράγγι Μάκρωνα όπου υπάρχει Μνημείο. Τελέσθηκε τρισάγιο και έγινε σύντομη αναφορά στα γεγονότα και της ιστορίας της ανεγέρσεως του Μνημείου από τον κ. Δαράκη Σπύρο π. Κοινοτάρχη της Μαρτυρικής Μαλαθύρου . Με την παρουσία του Δημάρχου κ. Σταθάκη Θεόδωρου, του Αντιδημάρχου κ. Παρτσαλάκη Αντώνη, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρτυρικής Μαλαθύρου κ. Μπαμπουνάκη Νικολάου, Δημοτικών Συμβούλων και δεκάδων συγγενών των εκτελεσθέντων, πολλών νέων που για πρώτη φορά μετείχαν και διψούσαν να μάθουν για την ιστορία του ολοκαυτώματος. Αυτό καθιστά για άλλη μια φορά επίκαιρο το ζήτημα της διδαχής της ιστορίας της εθνικής μας Αντίστασης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδεύσεως.
Αμέσως μετά στον αύλειο χώρο του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μαλαθύρου έγινε προβολή βίντεο, αφιέρωμα στη μνήμη των Ηρώων με αυθεντικές Μαρτυρίες. Ρίγη συγκίνησης όταν στο βίντεο αφηγήθηκε τα δραματικά γεγονότα ο μοναδικός.....
....... διασωθής της εκτέλεσης πατήρ Ιωάννης Καρτσωνάκης που έγινε ιερέας μετά την εκτέλεση και που έφερε στο σώμα του τρεις γερμανικές σφαίρες, μέχρι το θάνατο του. Ιερό κειμήλιο του χωριού αποτελεί η σφαίρα που είχε στο σώμα του και βρέθηκε στην ανακομιδή των οστών του και φυλάσσεται σε ειδικό νάρθηκα.
Τη σεμνή εκδήλωση πλαισίωνε τμήμα της χορωδίας της Ι.Μ.Κ.Σ. με επετειακά τραγούδια. Καθοριστική η συμβολή για την επιτυχία της εσπερίδας μνήμης ήταν η συμβολή των άξιων ιερέων του χωριού πατέρα Αντωνίου Κουμή και Ηλιάκη Νίκου καθώς και του Μαλαθυριανού Αστυνόμου Καρτσωνάκη Παντελή για την πλούσια συλλογή ντοκουμέντων.
Την Κυριακή 26-8-2018 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιου και πολλών ιερέων της Μητρόπολης και του ιερέα και καθηγητού Σημαντηράκη Εμμανουήλ Μαλαθυριανού με πολλά θύματα στην οικογένειά του και διακόνησε για πολλές δεκαετίες την ενορία της Ζηρήχης Ελβετίας.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Σταθάκη Θεόδωρο με πολλαπλά μηνύματα για το νόημα της θυσίας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μαρτυρικής Μαλαθύρου κ. Μπαμπουνάκης Νίκος απόγονος εκτελεσθέντων που αναφέρθηκε στο ιστορικό νόημα της θυσίας, στην πάλη κατά του φασισμού με όποια μορφή και αν παρουσιάζεται, καθώς και στην ανάγκη της διεκδίκησης των Γερμανικών επανορθώσεων του κατοχικού Δανείου και της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών. Ο Σύλλογος Ριζιτών «Η Κίσσαμος» απέδωσε το ριζίτικο τραγούδι της Μαλαθύρου «Μαλάθυρο όμορφο χωριό».
Με βαθιά συγκίνηση έκανε το προσκλητήριο νεκρών ο υιός του παπά Γιάννη Ιωάννης Καρτσωνάκης.
Τιμητική φρουρά γύρω από το Ηρώο ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές το τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου το «Ρόδο». Λαμπρή και η μουσική κάλυψη της εκδήλωσης από την Φιλαρμονική του Δήμου Κισάμου με τον άξιο και ακούραστο Αρχιμουσικό της, κ. Κουτσογιαννάκη Σπύρο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στέφανα κατέθεσαν
1) Ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης 
2) Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης Απόστολος
3) Η Βουλευτής Χανίων του Σύριζα εκ μέρους όλων των Βουλευτών του Νομού κα Βαγιωνάκη Βάλια
3) Εκπρόσωπος της Τ.Ε. Χανίων Κ.Κ.Ε
4) Γραμματέας του κινήματος Αλλαγής που κατέθεσε αντί στεφάνου χρηματικό ποσό, η κα Χρύσα Χαριτάκη.
5) Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων
6) Εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων
7) Εκ μέρους του Δήμου Πλατανιά ο Αντιδήμαρχος
8) Από το Παράρτημα Χανίων της Π.Ε.Α. ΕΑ- Δ.Σ.
9) Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Κ. Χανίων
10) Από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας
11) Τον Μαρτυρικό Κακόπετρο
12) Από την Κοινότητα Παλαιών Ρουμάτων.
13) Από το Β. Επιμελητήριο Χανίων
14) Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαρτυρικής Μαλαθύρου
15) Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαλαθυριανών Αττικής
16) Από το δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας
17) Από την Τοπική Κοινότητα Μαρτυρικής Μαλαθύρου
18) Από το Πνευματικό Κέντρο Περβολακίων – Σφακοπηγαδίου
19) Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σασσάλου
20) Πολιτιστικό Σύλλογο το «Ρόδο»
21) Πολιτιστικό Σύλλογο Κισσαμιτών Αττικής
22) Πολιτιστικό Σύλλογο Προβολής Κισσάμου «Η Γραμβούσα»
23) Από Μαθητή του Ειδικού Σχολείου Ε.Ε.Ε.Ε.Κισσάμου
Επίσης παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβεις επί τιμής κ. Σημαντηράκης Βασίλειος και Ροδουσάκης Κυριάκος και ο Καθηγητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Κυριτσάκης.
Η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ακολούθησε πατροπαράδοτο γεύμα, προσφορά του Δήμου Κισσάμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλαθύρου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου όπου και λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων της περιόδου.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκδήλωσης και συγκεκριμένα:
Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, τον Αντιδήμαρχο κ. Αντώνη Παρτσαλάκη, τον τελετάρχη και πρώην Δήμαρχο Μηθύμνης, κ. Δαράκη Σπυρίδων, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μαρτυρικής Μαλαθύρου κ. Νικόλαο Μπαμπουνάκη, τον Τοπικό Πρόεδρο της Μαλαθύρου κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη, τους ιερείς Πατέρες Αντώνιο Κουμή και Ηλιάκη Νίκο και τον Αστυνόμο κ. Καρτσωνάκη Παντελή, τον Σύλλογο Μαλαθυριανών Αττικής, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κισσάμου, τον ακούραστο μάγειρα του χωριού μας Ρουσιάκη Βασίλη και τον βοηθό του Φρεδιανάκη Κωνσταντίνο, τον  Σύλλογο ριζιτών η «Κίσσαμος», τον Σύλλογο το «Ρόδο», τη φιλαρμονική του Δήμου Κισσάμου και τους χορηγούς μας Ποτοποιία Τριποδάκη Αντώνη και Μαρτσάκη Ανδρέα.
 Εκ του δήμου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: