Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ- 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Πέμπτη 23 Αυγούστου η φεστιβαλική εκδήλωση «100 χρόνια ΚΚΕ- 50 χρόνια ΚΝΕ» στο Καστέλι Κισάμου. 
Ξεχώρισε το αφιέρωμα στο μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μάνο Κατράκη με το οποίο άνοιξε η εκδήλωση . Κομμουνιστής που δίδαξε και «ποίησε» ήθος πάνω στη θεατρική σκηνή, αλλά και στην καθημερινή «σκηνή» του αγώνα, στο Μακρονήσι, στον Αϊ - Στράτη, στην Ικαρία. Η Τ.Ο Χανίων της ΚΝΕ και οι τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ και του Κόμματος επέλεξαν να τιμήσουν τον Μάνο Κατράκη στον τόπο καταγωγής του στην Κίσσαμο.Στο πρόσωπό του τιμήθηκαν  τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και όχι απλά δεν υπέγραψαν δήλωση μετάνοιας, αλλά μετέτρεψαν τις φυλακές και τις εξορίες σε κάστρα αγώνα.
Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από το Νίκο Αποστολίδη, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Χανίων της ΚΝΕ,ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στις πολιτικές εξελίξεις,όσο και στον χαρακτήρα του φετινού Φεστιβάλ. Στην ομιλία του το στέλεχος της ΚΝΕ σημείωσε : 
“Η κυβέρνηση με το διάγγελμα Τσίπρα μας έβγαλε και επίσημα από τα μνημόνια. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει καιρό τώρα και στόχος του είναι να στοιχίσει το λαό και τη νεολαία πίσω από τις ανάγκες του κεφαλαίου, πίσω δηλαδή από το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή θα περιέχει ότι και η μνημονιακή. Θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η φοροληστεία, η εποπτεία της ΕΕ και των επιτελείων της, οι αυτόματοι κόφτες, η εργασιακή ζούγκλα, η υποβάθμιση όλων των πτυχών της ζωής μας.
 Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ότι δεν θα υπάρχει καμιά επιστροφή στο παρελθόν, εννοώντας ουσιαστικά ότι ο λαός
............θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και τα εφάπαξ βοηθήματα. Από κοντά και ο ΣΕΒ που με δηλώσεις του κάνει λόγο ότι είναι ουτοπικό το να γυρίσουν οι μισθοί, οι συντάξεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων σε προ κρίσης επίπεδα……
Ακόμη Ανάπτυξη γνωρίζουν τι θα πει στο νησί μας οι εργαζόμενοι στο κλάδο του Τουρισμού με τα αμύθητα κέρδη από τη μία και τους μισθούς πείνας από την άλλη, τη δουλειά χωρίς ωράριο, τις συνθήκες γαλέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι Την ίδια ώρα που τα κέρδη στον κλάδο αυξάνονταν υπογράφηκε μείωση στις ΣΣΕ του κλάδου 15%, εκεί πατάει η ανάπτυξη τους, τα κέρδη τους ενώ γίνεται φανερό ότι από τη πίτα που μεγαλώνει δεν παίρνουν όλοι.
Πατάνε στην απλήρωτη εργασία, στην εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων, στους μαθητευόμενους – καταρτιζόμενους που πληρώνονται με 300 ευρώ για την δουλειά τους……
«Καθαρή έξοδος» για το λαό δεν μπορεί παρά να σημαίνει κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που ματώνουν το λαό 10 χρόνια τώρα, ανάκτηση όλων των απωλειών, αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση της φορολογίας, ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δεν μπορούν παρά να σημαίνουν απεγκλωβισμό από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από τις αποστολές εκτός συνόρων, από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του ελληνικού λαού με τις αμερικανοΝΑΤΟικές πολιτικές. 
Αυτήν την καθαρή έξοδο οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν μπορούν να την περιμένουν από όσους ευθύνονται για τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος του, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, σημερινές και επίδοξες, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Μοναδική ελπίδα είναι ο δικός τους οργανωμένος αγώνας και η συμμαχία τους, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.”
Ακολούθησε κρητικό γλέντι από τους Κ.Παχάκη, Κ.Λιβυάκη και Α.Κλειδουχάκη που με τις μελωδίες τους ξεσήκωσαν τους παρευρισκομένους.
Επόμενο ραντεβού δόθηκε στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά, στον ιστορικό χώρο του φρουρίου  Ιτζεδίν στις 15-16 Σεπτέμβρη ,με μεγάλες συναυλίες από τους Imam Baildi και την Γλυκερία. Την Κυριακή 16/9 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: