Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΜΙΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ

10ο Φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας 2017
Η "κουλτούρα" είναι το σύνολο των γνώσεων, πρακτικών, παραδόσεων, εθίμων, μορφών συμπεριφοράς κτλ., δηλαδή η συνολική πνευματική παράδοση και δημιουργία που χαρακτηρίζουν ή συγκροτούν ένα δεδομένο κοινωνικό σύνολο. Και είναι πολύ σημαντικό για ένα τόπο, σήμερα που όλα προσπαθεί να τα ισοπεδώσει η ‘παγκοσμιοποίηση’, ένας τόπος να προσπαθεί να αναδείξει τη ΄κουλτούρα΄ του. 
To 10o "Φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας" δεν επιβεβαίωσε και φέτος αυτά που υποσχόταν οι οργανωτές του και όλοι εμείς περιμέναμε. Το φετινό φεστιβάλ ήταν το χειρότερο (28 περίπτερα από τα οποία τα 16 δεν είχαν σχέση με την Κισαμίτικη κουλτούρα) επιβεβαιώνοντας την φθίνουσα πορεία. Τίποτα καινούργιο που να επιβεβαιώνει τη νέα ονομασία. Μπορούσε π.χ. να έχει βραδιές ενημέρωσης και γευσιγνωσίας για τα βασικά κισαμίτικα προϊόντα (λάδι, κρασί, μέλι, τυροκομικά, αρτοποιήματα, ντομάτα, κλπ) πριν το μουσικό πρόγραμμα, διαγωνισμούς μαγειρικής με τοπικά προϊόντα ή να τιμηθούν άτομα και επιχειρήσεις της περιοχής που συνέβαλαν στην διατήρηση και ανάδειξη της κισαμίτικης κουλτούρας (πρωτογενή τομέα, πολιτιστική κληρονομιά, κλπ). Τέτοιες δράσεις θα αποτελέσουν κίνητρο και για τις κισαμίτικες επιχειρήσεις να συμμετέχουν. 
Μήπως πρέπει, αύριο κιόλας να γίνει μια ρεαλιστική αποτίμηση της πορείας από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και τις δυνατότητες που έχει το διοικητικό της συμβούλιο και να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στο τρόπο οργάνωσης. Να επιδιωχθεί η ουσιαστική συνεργασία με άλλους φορείς, επιχειρήσεις αλλά και οποιοδήποτε που έχει ιδέες και προτάσεις για βελτίωση του φεστιβάλ. Και υπάρχουν πολλοί στη Κίσαμο που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Αρκεί να αλλάξει η νοοτροπία. 
Το 2018 πρέπει να κάνει τη διαφορά. Ίδωμεν …
Χαρτζουλάκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: