Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ-ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

Αντιγράφω απο την Βικιπαίδεια 
Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του.
Το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.
57 χρονών κατάφερα να πάω να δω το νησάκι αυτό και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την κατάσταση που βρίσκεται το Βενετσιάνικο κομμάτι. Υπολογίζω δε από την συχνότητα των τουριστικών σκαφών που πηγαινοέρχονται ανά μισή ώρα ότι οι επισκέπτες στο νησάκι είναι διπλάσιοι ίσως και τριπλάσιοι από αυτούς που πηγαίνουν στην Γραμβούσα. Φυσικά με είσοδο. Απορώ γιατί δεν εφαρμόζεται το ίδιο και στο νησάκι της Ήμερης Γραμβούσας και στο κάστρο της, που τα τελευταία χρόνια μετά την μερική συντήρηση του έχει αφεθεί στην τύχη του. Εισιτήριο για όλους τους επισκέπτες πλην Ελλήνων και τα έσοδα στην συντήρηση του. Μια πρόταση που μπορεί να κάνει ο δήμος μας και να πάρει και τα οικήματα εκεί ώστε να τα κάνει δημοτικές καντίνες. 
Λέω εγώ τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: