Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Πολλοί έχουν διερωτηθεί αυτές τις μέρες στον τόπο μας για τη σημασία της λέξης Κουλτούρα. Ας θυμηθούμε ξανά όσα, διαβάσαμε στα σχολικά μας βιβλία. Στην Κοινωνιολογία, στην Ιστορία, στη Λογοτεχνία.
Το σύνολο των ανθρωπίνων επιτευγμάτων ονομάζεται πολιτισμός. 
Ο πολιτισμός αυτός χωρίζεται στον πνευματικό πολιτισμό, δηλαδή τη δημιουργία που έχει σχέση με το πνεύμα, με τις ιδέες, με την ψυχή. Ποίηση, μουσική, ιστορία, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, χορός. Αυτός ο πνευματικός πολιτισμός που επώνυμοι άνθρωποι, έντεχνα καταθέτουν αιώνες δημιουργικά, ονομάζεται διεθνώς κουλτούρα –cultura- λατινική λέξη που σημαίνει καλλιέργεια, ψυχική. Στα  Αγγλικά και Γαλλικά culture με διαφορετική προφορά. 
Παράλληλα και ο ανώνυμος λαός άφησε καταπληκτική πνευματική δημιουργία, ποίηση, μουσική, τέχνη, χορό που ονομάζεται λαϊκός πολιτισμός. Popular culture και folk-lore οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν κυρίως τους λαϊκούς χορούς και τα λαϊκά έθιμα.... στα ξενόγλωσσα.
Το δεύτερο μεγάλο σκέλος του πολιτισμού είναι ο τεχνικός πολιτισμός, που αποσκοπεί στην πρακτική ζωή της καθημερινότητος του ανθρώπου και στην διευκόλυνση της ζωής, που μπαίνει στην υπηρεσία της επιστήμης και κάνει τη θεωρία πράξη. Είναι η συμβατική τεχνολογία και η υψηλή τεχνολογία των τελευταίων ετών.
Αυτός ο πολιτισμός διεθνώς αποδίδεται με τον όρο civilisation..
Εμείς πως θα καταφέρομε να κρατήσομε σε ισορροπία τους δυο αυτούς πολιτισμούς και ο τεχνικός πολιτισμός να μη σκοτώσει τη ζωή και την ομορφιά της πνευματικής δημιουργίας;
Ε.Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια: