Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΑΥΤΗ Η ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

10.000 αυτοκίνητα πήγαινε- έλα είναι ο ημερήσιος καλοκαιρινός φόρτος μέσα απο την πόλη... και φοβούνται οτι θα χάσουμε τους πελάτες, αν φτιάξουμε ένα άλλο δρόμο. Δηλαδή προτιμότερο να έχουμε αυτό το καθημερινό χάλι παρά να φτιάξουμε μια παράκαμψη της πόλης, για τα φορτηγά, τα λεωφορεία, τους περασιάρηδες τουρίστες που δεν μας κάνουν κέφι έτσι όπως είμαστε... Ωραίος !!
Φανάρια όμως να βάλουμε! Που όμως; Όταν η κάθε διασταύρωση μας είναι λιγότερο απο 60 μέτρα τι φανάρια να βάλουμε; Του λεπτού; Ωραίος....
Ζούμε σε μια πόλη με ένα δρόμο, δίχως αστυνόμευση, δίχως να εφαρμόζουμε στο ελάχιστο τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και θέλουμε να βάλουμε φανάρια για τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να βάλεις φανάρια, θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει όλα τα υπόλοιπα... όχι παρκάρισμα δεξιά και αριστερά του δρόμου, 15 μέτρα απο κάθε διασταύρωση δίχως αυτοκίνητα, χώρους στάθμευσης, μονοδρόμηση όλων των δρόμων.  
Έχετε δει τι γίνεται καθημερινά στην μοναδική διασταύρωση μας.. εκεί που είναι οι Τράπεζες;
 - Έχασε τίποτα μήπως η Γεωργιούπολη, το Ρέθυμνο; Έχασαν τίποτα τα Μάλια, η Χερσόνησος, τα Χανιά, η Σούδα, ο Άγιος Νικόλαος, που έχουν παρακάμψεις και περιφερειακούς; Το Κολυμβάρι που έλεγαν οτι θα σβήσει αφού έφυγε ο μοναδικός δρόμος; Χίλιες φορές καλύτερα είναι απο εμάς. Έγιναν προορισμοί... εμείς δεν είμαστε ακόμα, είμαστε μια πόλη που όλοι θέλουν να την αποφεύγουν.
Εγώ νομίζω οτι αυτός που θέλει να μπει στην πόλη θα μπει....αυτός που θα θέλει να σταματήσει, θα σταματήσει.
Με την ίδια λογική λοιπόν, δεν θα έπρεπε να είχαμε φτιάξει την Ηρώων Πολυτεχνείου, γιατί είχαμε την Σκαλίδη. Να μην άνοιγαν ξενοδοχεία, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ αλλού, αφού έχουμε στην πόλη... Είμαστε τελικά η πόλη με τα κλειστά επαγγέλματα... έχω εγώ δεν χρειάζεται κι άλλος.
- Φυσικά αν επιμένουν ας μην κάνουμε περιφερειακό, θα το δεχτώ, αλλά ούτε κουβέντα για την ταμπακιέρα... τον τελευταίο του σχεδίου πόλης. Ας φτιάξουμε αυτόν ή και αυτός δεν πρέπει να γίνει επειδή δεν θα περνάνε όλα τα αυτοκίνητα απο την Ηρώων Πολυτεχνείου... και ποιος ο ζόρες άραγε; Ποιος ο ζόρες να μην γίνει ο τελευταίος του σχεδίου πόλης... ή μήπως δεν ξέρουν, οι αντιρρησίες, που είναι, και τι συνδέει; Απαίτηση λοιπόν είναι να ζούμε έτσι με κλειστούς τους υπόλοιπους δρόμους για να μην χάσει το νταβαντούρι η Ηρώων Πολυτεχνείου; Νέες αντιλήψεις.
Στα προσεχείς σχέδια αλλά και στις εξαγγελίες όλων των δημοτικών αρχών ως και σήμερα, ήταν να κάνουμε μια Μαρίνα, αυτό το έργο είναι έτοιμο, ώριμο, (ήταν και είναι μέσα στα σχέδια της νυν δημοτικής αρχής, έχει έλθει στην Κίσαμο γι αυτό ο υπουργός Σταθάκης). Θέλουμε να κάνουμε το λιμάνι μας πύλη εισόδου εξ' δυτικών με αναχωρήσεις και αφίξεις ... και δεν θα φτιάξουμε ένα δρόμο μόνο και μόνο για να μην χάσουμε την σκόνη των περαστικών; Ωραίος!!!! 
Είμαι σίγουρος οτι περισσότεροι τουρίστες θα σταματάνε απ΄ότι τώρα και όπως βλέπουμε αυτό το στοίχημα το κέρδισαν όλες οι παραπάνω πόλεις που σήμερα είναι δακτυλοδεικτούμενες, ενώ μεις παραμείναμε λόγω αντιλήψεων χωρίο. 

Υ.Σ Η πόλη της Κίσαμου δεν είναι μόνο η Ηρώων Πολυτεχνείου, είναι ένα σύνολο που το ένα κομμάτι είναι αλληλένδετο με το άλλο...όσο πολεμάμε να μην γίνουν έργα σε ένα σημείο επειδή θα χάσει κάποιο άλλο, τόσο πίσω πάμε... και κάθε τόσο βγαίνουμε και μουρμουρίζουμε για την ανικανότητα μας, για τους κυβερνώντας, για τους βολευτές μας... και δεν έχουμε καταλάβει οτι βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. 
Και φυσικά δεν μιλάμε για ένα νέο έργο, αλλά για ένα έργο που έχουν βγει τα χρήματα, η μελέτη είναι ώριμη και το σπουδαιότερο δεν θα χρειαστεί να βάλουμε ούτε φράγκο εμείς.
Αντιλήψεις....

Δεν υπάρχουν σχόλια: