Isola di Candia a' Creta. 1618 |
Είχε συνδεθεί και αγαπήσει το νησί, (ενώ οι περισσότεροι άλλοι εργάζονται στην Βενετία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, κλπ χωρίς να έχουν έρθει στην Κρήτη), και γνώριζε από στεριά και θάλασσα κάθε πτυχή του εδάφους και κάθε πτύχωση παραλίας. Με τον BASILICATA πρώτη φορά οι χάρτες της Κρήτης αποδίδουν το πραγματικό σχήμα τής νήσου.
Πλατανιάς Spiaggia all'Incontro di. S.Todoro. |
Οι χάρτες τού BASILICATA απετέλεσαν την βάση του έργου χαρτογράφων της Κρήτης όπως, ο Giorgio Corner, ο Ercole Nani, o Marco Boschini, o V. Coronellι και στην συνέχεια άλλων εκπροσώπων τής ευρωπαϊκής χαρτογραφίας, πέραν της ιταλικής.
Κόλπος Κισάμου Golfo, et Spiaggie del Chissamo |
Κόλπος Κισάμου ίσως του Boschini |
Σε ό,τι αφορά τις αντιγραφές αυτές, η καθηγήτρια Στέλλα Χρυσοχόου στο βιβλίο της "Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ FRANCESCO BASILICATA ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ" (Σύλλογος Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Αθήνα 2001) γράφει: Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, κατά κάποιο τρόπο, την αντιγραφή των σχεδίων από τον ένα ή τον άλλο χαρτογράφο ή εκδότη εκείνη την εποχή, χωρίς την υποχρέωση αναφοράς των πηγών τους. Το έργο τού Basilicata έμεινε στην αφάνεια για δυο περίπου αιώνες, ένας από τους λόγους, ότι τα έργα του δεν τυπώθηκαν ποτέ. Επί πλέον η πατρότητα των έργων του πέρασε αυτόματα στον Boschini. Το τέλος επίσης της βενετικής κυριαρχίας στην Κρήτη και η λήθη που κάλυψε τα πάντα για το χαμένο "Βασίλειο" μετά το 1669 ήταν γενικότερος λόγος της λήθης στην οποία περιέπεσε και ο BASILICATA μέχρι πού τον ανέσυρε την επιφάνεια ο Gerola στις αρχές, του περασμένου αιώνα.
Κατά την Σ. Χρυσοχόου σε ό,τι αφορά Κίσαμο και Γραμβούσα, οι
έντονες, λεπτομερείς,παραστατικές απεικονίσεις τού Βasilicata για τον Κόλπο της Κισάμου, και τα επανειλημμένα σχεδιάσματα της Γραμβούσας μαρτυρούν και αποδεικνύουν, την σημασία τού τόπου- εισόδου τής Κρήτης για την άμυνά της.
Πιο αναλυτικά η Βάσω-Δανέζη Λαμπρινού, επιμελήτρια (μαζί με τον
καθηγητή Ν. Παναγιωτάκη) της σημαντικής εκδόσεως BASILICATA Το
Βασίλειο τής Κρήτης. Cartae Regnum. Χάρτες του Βασιλείου.Βενετία 1618*( Έκδοση *Μικρός Ναυτίλος* Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηράκλειο 1994) γράφει για την πλούσια σχεδιαστική, χρωματική και ονοματολογική απεικόνιση της Κισάμου από τον Basilicata: Στο σχέδιο για την Κίσαμο, τα αναπεπταμένα ιστία μεγάλου στόλου πού πλησιάζει προς την ακτή σε διάταξη μάχης,αποκαλύπτει την ανησυχία του Basilicata για την ασφάλεια της περιοχής και την σημασία της για την άμυνα του "Βασιλείου".
Η Κίσαμος είναι και επί των ημερών του γονιμότατη, διαρρέεται από
ποταμούς και χειμάρρους και προ πάντων μπορεί να προσφέρει αγκυροβόλιο και ευκολίες αποβάσεως στις εχθρικές δυνάμεις. Για τούτο προφανώς και η χωρογραφία της είναι λεπτομερέστατη. Αποτυπώνεται η μορφολογία των ακτών, των μικρών λιμένων και των βραχονησίδων, καθώς και των νησίδων της άγριας ( salvaticae) και τής ήμερης (domestici) Γραμβούσας. Κατά τον Basilicata, οι δύο νησίδες θεωρούνται "Η αρχή του Βασιλείου". Στην μεγαλύτερη εξ αυτών εναποθέτει ο Basilicata τις ελπίδες του για τον ανεφοδιασμό του Βασιλείου και την αποστολή βοηθείας στο εσωτερικό του σε περίπτωση πολέμου. Ο λιμένας της κατά την εκτίμησή του, είναι ο σπουδαιότερος προμαχών του Βασιλείου.
Κυριακός Ροδουσάκης
πρέσβης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου