Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΠΡΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ο εξοπλισμός των παλαιών εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Κισάμου σκουριάζει έξω απο τα προκάτ του Μαύρου Μώλους δίχως να ενδιαφέρετε κανείς.
Όμως καλό είναι να αναλογιστούν όλοι αυτοί που ΜΑΣ ΕΒΑΖΑΝ να γράφουμε και να βάζουμε φαρμακερές αναρτήσεις τι έχει γίνει και γιατί άραγε κάθισαν τώρα στον καναπέ;
Έχω και και μια ηλικία και δεν θυμάμαι πια ονόματα ...
Όπως φαίνεται μας τελείωσαν απότομα οι επαναστάτες.... και ποιος θα ασχοληθεί πια;

Όμως καλό ειναι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους γιατί το αρχείο του blog ειναι μεγάλο και δεν σβήνει ποτέ...


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ Η κα ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Τριάντη και στελέχη του Οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο ρόλος του Οργανισμού στη διαχείριση του φαραγγιού της Σαμαριάς όπου η βουλευτής ζήτησε ο Οργανισμός να μη μείνει μόνο στη συνηθισμένη διαχείριση, αλλά να χρησιμοποιήσει τις αυξημένες οικονομικές του δυνατότητες για να αναβαθμίσει τη συνολική εμπειρία της επίσκεψης στο Φαράγγι (με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον).
Ειδικότερα και μεταξύ άλλων η κ. Βολουδάκη επανήλθε  σε αίτημα που είχε διατυπωθεί και στο παρελθόν  και ζήτησε «να αναλάβει ο Οργανισμός τη συνολική αναστήλωση του παλιού οικισμού της Σαμαριάς, μέσα στα αυστηρά πλαίσια της ντόπιας αρχιτεκτονικής. Να αναλάβει ακόμα την ανακαίνιση και τη μετατροπή σε μουσείο του παλιού ελαιουργείου που λειτουργούσε στον παλιό οικισμό». Η μοναδική εμπειρία της φύσης της Σαμαριάς θα ενισχυθεί έτσι με μια αποτύπωση και του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής. Αυτό θα καταστήσει το Φαράγγι της Σαμαριάς ακόμα ισχυρότερο πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά θα ενισχύσει και τη  δυνατότητα να διαφυλαχθούν στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού για το μέλλον.
Τέλος, η βουλευτής συζήτησε και κάποιες δράσεις ανάπτυξης της Πράσινης Επιχειρηματικότητας στις προστατευόμενες περιοχές των Χανίων, οι οποίες θα συζητηθούν εκτενέστερα σε συνάντηση εργασίας που προγραμμάτισε να γίνει στα Χανιά με τον διευθύνοντα σύμβουλο και στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο ΝΤΑΓΚΟΥΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Αναπόσπαστο κομμάτι του παλιού Καστελλίου και ιδιαίτερα του τσαρσιού ο Νταγκουνόγιαννης.
Μια ζωή γεμάτη ιστορίες ...
Κάθε μέρα περνούσε το τσαρσί του Καστελιού με τον γάιδαρο του πάντα παραφορτωμένο και εξαιτίας του δεν έλειπαν τα πειράγματα ... όλοι  έλεγαν το κοντό και το μακρύ τους προσπαθώντας να προκαλέσουν τον Νταγκουνόγιαννη ... όμως το μεγάλο πείραγμα ήταν όταν περνούσε απ' όξω απ' το καφενείο του Στεφανή του Παπαδάκη. Και τι δεν του έλεγαν .. όμως δεν έβγαζε μιλιά, κάθε μέρα περνούσε και έκανε πως δεν άκουγε ....
Μια μέρα δεν άντεξε, έστρεψε τον γάιδαρο και ντουγρού με φόρα να μπει από την πόρτα του καφενέ.
- Επ του λέει ο μπάρμπα Στεφανής για που το 'βαλές και με τον γάιδαρο;
- Έλα Στεφανή άσε με να μπω και γω με το γάιδαρο μα τόσοι κάθονται στα τραπεζάκια σου.

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Π. ΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


 Ο Π. Πολάκης για τη μηχανοκίνητη πορεία ενάντια σε πυλώνες και ανεμογεννήτριες
Είναι γνωστή σε όλους, η αταλάντευτη και ανυποχώρητη στάση μου απέναντι στη σχεδιαζόμενη γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανίων–Δαμάστας, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση 269 γιγαντιαίων πυλώνων υψηλής τάσης. Κόντρα στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η κυβέρνηση αγνόησε κάθε εναλλακτική λύση (υπογειοποίηση ή πόντιση της γραμμής) και προχώρησε στη συγκεκριμένη επιλογή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη δημιουργία των 6 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (στους Δήμους Κισάμου, Σφακίων, Καντάνου Σελίνου και Αποκορώνου) καθώς και όποιες άλλες μελλοντικές αντίστοιχες επενδύσεις. Είναι δεδομένο ότι, η κυβέρνηση σχεδιάζει χωρίς εμάς και χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία, να καταστήσει την Κρήτη ενεργειακό κόμβο, γεμίζοντας τα βουνά μας ανεμογεννήτριες.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια σε πυλώνες και ανεμογεννήτριες, συγχαίρω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και καλώ τους πολίτες να δώσουν βροντερό παρών. Όπως όλοι γνωρίζετε, μέχρι σήμερα έχω στηρίξει με την παρουσία μου διάφορες σχετικές δράσεις και το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον. Λυπάμαι ειλικρινά, καθώς είναι αδύνατον να παρευρεθώ στην αυριανή πορεία.
Όλοι όσοι κερδοσκοπούν με το μέλλον του τόπου μας χωρίς να μας ρωτήσουν, να ξέρουν ότι ο κόσμος της Κρήτης θα τους χαλάσει τα σχέδια!

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ

Γράφει ο Μανώλης Κουφάκης*
Σε προηγούμενο σημείωμα αναφερθήκαμε στο «κινούν» την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση - της οποίας ήδη είμαστε μάρτυρες- δηλαδή την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είμαστε ίσως στα πρώιμα στάδια της τεχνολογίας αυτής, η οποία ωστόσο φαίνεται να έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης. Όπως σε κάθε περίπτωση συμβαίνει, ανάλογα θα είναι τα ωφελήματά μας και οι κίνδυνοι που θα διατρέξουμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μόνο που τώρα, ιδίως η διακινδύνευση, θα είναι ίσως υπαρξιακής φύσεως για το είδος μας, αφού, ομολογημένα ή ανομολόγητα, προσπαθούμε να φτιάξουμε νοημοσύνη με δυνατότητες που σε πολλά θα υπερβαίνουν την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Ένας σοβαρός -αλλά όχι ο μόνος- κίνδυνος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελέσει εργαλείο ολοκληρωτισμού, προκειμένου να ελεγχθούν ομάδες ανθρώπων, λαοί ή και στην κυριολεξία, όλοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη. Είναι γνωστό ότι οι πρόθυμοι πάντοτε υπάρχουν. Τώρα τους δίδεται μια λαμπρή ευκαιρία, αν δεν λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας.
Το πολύ βασικό χαρακτηριστικό της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η απόλυτη εξάρτησή της από τις βάσεις δεδομένων· δηλαδή από συγκεντρωμένα, ταξινομημένα και καταχωρημένα σύνολα πληροφοριών. Τα δεδομένα είναι κυριολεκτικά η πρώτη ύλη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τις πληροφορίες, ηθελημένα ή αθέλητα, τις παρέχουμε αφειδώς εμείς με την συνήθη καθημερινή μας δραστηριότητα. Το βασικό ζητούμενο όμως, στο θέμα που εξετάζουμε, είναι το ποιος κατέχει τις βάσεις δεδομένων, πώς τις χρησιμοποιεί και τι δυνατότητες άσκησης ελέγχου έχουν οι κοινωνίες και οι πολιτείες πάνω σε αυτά.
Η νέα τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει τεράστια δύναμη χειραγώγησης. Είναι η πιο κατάλληλη για να αφαιρέσει κάποιος και το παραμικρό περιθώριο ελευθερίας από τον άνθρωπο και να επιβάλει καθολικό έλεγχο στους πολίτες. Αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου της τεχνολογίας αυτής από την κοινωνία, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό μέσον για την εγκαθίδρυση ψηφιακών τυραννιών.
Για να κάνω κατανοητό ότι οι παραπάνω κίνδυνοι είναι ήδη εδώ και είναι πολύ σημαντικοί, θα δανειστώ δύο αναφορές από το εξαιρετικό βιβλίο του Γιώργου Χατζηβασιλείου «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης», των εκδόσεων Διόπτρα.
Στην Κίνα, από το 2010 λαμβάνει χώρα ένα πείραμα επιτήρησης πολιτών, θεσμών και επιχειρήσεων. Το κράτος μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και ενός «συστήματος μονάδων αξιολόγησης» αξιολογεί και καταγράφει κάθε κίνησή τους στο διαδίκτυο. Αν ο πολίτης μιλάει επιθετικά, αν μιλάει ο ίδιος ή οι φίλοι του αντιπολιτευτικά, αν αγοράζει αλκοόλ, αν έχει απλήρωτους φόρους, αν έχει ανεξόφλητα δάνεια και άλλα πολλά, καθώς και τα αντίστροφά τους, καταγράφονται στο σύστημα και μοριοδοτούνται θετικά ή αρνητικά ώστε στο τέλος να προκύπτει το λεγόμενο «Σκορ Κοινωνικής Αξιοπιστίας». Αυτό λειτουργεί περίπου όπως σ’ εμάς παλαιότερα το «Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων». Με χαμηλό σκορ δεν μπορεί ο
πολίτης να εργαστεί σε οποιαδήποτε θέση, δεν μπορεί να επιλέξει πού θα σπουδάσει, δεν μπορεί εύκολα να βρει διαμέρισμα ή να πάρει τραπεζικό δάνειο και δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Τόσο ωραία! Η άλλη περίπτωση έρχεται από το 2016 και αφορά το τεράστιο σκάνδαλο «Cambridge Analytica», μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας με πελάτες τότε, μεταξύ άλλων, τις ομάδες προεκλογικού αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit. Η εταιρεία αυτή προμηθεύτηκε παράνομα από το Facebook τα δεδομένα που είχε συγκεντρώσει από τους χρήστες στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Μέσα από τα δεδομένα αυτά η Cambridge Analytica είχε πλέον το ψυχογράφημα των χρηστών που την ενδιέφεραν. Εντόπισε λοιπόν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που έτειναν εκλογικά προς Τραμπ και Brexit στις δύο χώρες και τους πλημμύρισε πάλι μέσω Facebook με κύματα ψευδών ειδήσεων· ειδήσεων που έβλεπαν μόνον αυτοί. Τους παρουσίασε ως αληθινά γεγονότα ανύπαρκτα εγκλήματα μεταναστών, έδειξε ειδήσεις που ανέφεραν ψευδώς ότι η Τουρκία είναι μέλος της ΕΕ, εμφάνισε εισροές τρομοκρατών από τη Μέση Ανατολή στη Δύση κ.ά. Αυτοί λοιπόν οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν και πήγαν στις κάλπες τάχα «ελευθέρα βουλήσει» και θεωρώντας ότι έχουν έγκυρη γνώση της πραγματικότητας.
Στην πραγματικότητα όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη είχε «χακάρει» τον νου,τα συναισθήματα, τους φόβους και βέβαια την πολιτική τους ψήφο. Τόσο απλά!
* Δρ. Μηχανικός
τ. Δ/ντής ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΨΥΧΕΣ...


Γράφει ο Γιάννης Μουντογιαννάκης*
Η σχολική χρονιά άρχισε και μαθητές όλων των βαθμίδων επέστρεψαν στα θρανία. Οι… παλιοί μαθητές έτρεξαν να συναντήσουν ξανά τους συμμαθητές τους, να πουν τα νέα από τις καλοκαιρινές διακοπές και να ξεκινήσουν μαζί άλλη μια χρονιά γεμάτη χαμόγελα, πειράγματα (καλοπροαίρετα), παιχνίδι, εκδρομές και φυσικά διάβασμα. Οι… νέοι ξεκίνησαν με την αγωνία να γνωρίσουν τους καινούριους τους συμμαθητές, το νέο τους Σχολείο, αλλά και τους νέους εκπαιδευτικούς. 
Έτσι ξεκίνησε και η σχολική χρονιά στο 1ο Νηπιαγωγείο Χανίων, όπου τα “νηπιάκια” πήγαν για πρώτη φορά στο «μεγάλο Σχολείο». Εκεί, η κα Σταυρούλα Κοντογιάννη, Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, με τριανταένα έτη προϋπηρεσίας,κάλεσε τους γονείς να τους γνωρίσει και να τους ενημερώσει σχετικά με τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Νηπιαγωγείο τη φετινή χρονιά, όπως και τι ακριβώς να περιμένουν οι γονείς από τα παιδιά, αλλά και τα παιδιά από τους Εκπαιδευτικούς. Πολύ σημαντικό!Τα παιδιά, πρώτα στο σπίτι και μετά στο Σχολείο, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους. Τον σημαντικότερο ρόλο στην διαπαιδαγώγιση του παιδιού έχουν οι γονείς, όμως εξίσου σημαντικό έχει και το σχολικό περιβάλλον. Αυτό προσπάθησε να μας εξηγήσει η κα Κοντογιάννη, ότι τα παιδιά έρχονται στο Σχολείο να μάθουν πώς να λειτουργούν μέσα σε μία Ομάδα, πώς να αναπτύξουν τις λεπτές κινήσεις και πώς να αυτοσυντηρούνται ανάλογα με την ηλικία τους. Η κα Σταυρούλα,την οποία ευχαριστούμε όπως και τις υπόλοιπες Εκπαιδευτικούς, άρχισε την παρουσίασή της, λέγοντας «όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει, το Σχολείο μας ως εγκατάσταση είναι πολύ παλιό και προσπαθούμε να το συντηρούμε με κάθε τρόπο. Όμως δε θα ήθελα να μείνετε σε αυτό. Το σχολείο δεν είναι τα κτήρια, είναι οι ψυχές..». Αυτή η φράση μου έμεινε στο μυαλό, συμπεριλαμβάνει τα πάντα, τα παιδιά, τους Εκπαιδευτικούς, ακόμα και το κτήριο. Νομίζω ότι καταβάθος όλοι το γνωρίζουμε αυτό μέσα μας. Είναι όμως διαφορετικό να το λέει μία Εκπαιδευτικός κοιτώντας τα μάτια των γονέων και άλλο να υπάρχει ως υπονοούμενο. Οι Εκπαιδευτικοί σήμερα πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά, να τα αγαπάνε, να τα αγκαλιάζουν, να τα νοιάζονται. Να μπορούν τα παιδιά να νοιώθουν ασφαλείς όταν πάνε στο Σχολείο, να νοιώθουν ότι πάνε όχι μόνο για τα μαθήματα αλλά μέσα από την εκπαίδευση να γίνουν οι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας. Να μπορούν να μιλήσουν στον εκπαιδευτικό για τυχόν προβλήματα που έχουν. Το Σχολείο δεν είναι μόνο τα μαθήματα, είναι η παιδεία, οι σχέσεις, η συνεργασία, η αγάπη, η ενσυναίσθηση, η φιλία. Όλα τα παραπάνω καλούνται να μάθουν οι Εκπαιδευτικοίστα παιδιά, να τους κάνουν σωστούς πολίτες που κάποια στιγμή θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, διόλου εύκολο. Είναι δύσκολο να είσαι Εκπαιδευτικός, είναι λειτούργημα κατά την άποψή μου.
Η αλήθεια είναι ότι το 1ο Νηπιαγωγείο Χανίων, όπως και άλλα Νηπιαγωγεία στο κέντρο των Χανίων, έχουν πολλά λειτουργικά και κτηριακά προβλήματα και καλό είναι 
ο Δήμος να μεριμνήσει για την αναβάθμισή τους ή ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή του 1ου Νηπιαγωγείου, για την μετεγκατάστασή τους. Γιατί μέσα στα Σχολεία υπάρχουν ψυχές. Αυτές οι ψυχές αποζητούν και το σωστά συντηρημένο Σχολείο.
Τέλος, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Εκπαιδευτικοί και μάλιστα στην Κρήτη, όπως διαβάζουμε στα Μέσα Ενημέρωσης, είναι το θέμα της στέγασης το οποίο πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς οι Εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν καθαρότητα «νου και ψυχής» στο Σχολείο, ώστε να υπάρχει μια υγιής και ανώδυνη σχέση με τους μαθητές.
«..Τα γράμματα είναι από τις πιο ευγενικές ασκήσεις κι από τους πιο υψηλούς πόθους του ανθρώπου. Η παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου». Οδυσσέας Ελύτης.
Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευση του Έλληνα ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους Εκπαιδευτικούς!
* Βιβλιοθηκονόμος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ).

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ Π. ΧΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη συμμετοχή μου στο συνδυασμό του Περικλή Χηνόπουλου για τις εκλογές αναδείξεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χανίων, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 18, 19 και 20 Νοεμβρίου.
Στην απόφασή μου αυτή, καθοριστικός παράγοντας ήταν η επιθυμία μου να συμβάλλω στην οργάνωση και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας του τόπου μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την οργάνωση και την εργατικότητα μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις των Χανίων. 
Ο Περικλής άλλωστε, είναι ένας επιχειρηματίας με όλα τα φόντα που απαιτούνται για να ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία.
Με την υποστήριξή σας, θα εργαστώ σκληρά για να προωθήσουμε τις ανάγκες και τα συμφέροντα της τοπικής μας κοινωνίας. Η υπευθυνότητα και η διαφάνεια θα είναι οι πυλώνες της δράσης μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία.
Με εκτίμηση,
Παντελάκης Παναγιώτης

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΣΠΟΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 στις 18:00 το απόγευμα στο Δημαρχείο Κισάμου θα γίνει ανοιχτή δημόσια συνάντηση με όλα τα μέλη του συλλόγου μας (αριθμεί πάνω από 200 μέλη) παρουσία και των νομικών μας συμβούλων, ώστε να συζητήσουμε, να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας και παράλληλα την αγανάκτησή μας στο πρόβλημα της αδεσποτίας αλλά και να σχεδιάσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας.
Παρόλο την μεγάλη επέμβαση της αστυνομίας την οποία και δημοσίως συγχαίρουμε και ειδικά τον νέο αστυνομικό διευθυντή Κρήτης κ. Σπυριδάκη, το τμήμα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος Κρήτης και τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων κ. Μαστραντωνάκη το πρόβλημα της αδεσποτίας εξακολουθεί να υπάρχει και έχει προστεθεί και αυτό της τρομοκρατίας, της απειλής και της πίεσης των συγγενών των συλληφθέντων για αλλαγή των καταθέσεων.  
Με εκτίμηση
Το ΔΣ του συλλόγου 

 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ Α.Τ ΚΙΣΑΜΟΥ

35.5 κιλά ... σε καβάτζα.....
Η ανακοίνωση της αστυνομίας:
Κατασχέθηκαν περισσότερα από 35 κιλά κάνναβης στα Χανιά
Στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης και αξιολόγησης πληροφοριών που περιήλθαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου σχετικά με ύπαρξη χώρου απόκρυψης (καβάτζα) ναρκωτικών προερχόμενα από καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, χθες (11.09.2024) το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εξερεύνησης σε αγροτική περιοχή του Δήμου Κισσάμου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε, υπόγειος υπαίθριος χώρος επιμελώς καλυμμένος όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν βαρέλια τα οποία περιείχαν ανισοβαρείς συσκευασίες με ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 35,5 κιλών. Επιπλέον κατασχέθηκαν ζυγαριά ακριβείας και υλικά για τη συσκευασία της κάνναβης.
Ποσότητα κάνναβης και λοιπά πειστήρια περισυνελέγησαν από αστυνομικούς ανωτέρω Υπηρεσίας και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης και κατασχέθηκαν για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΣΙΟΥ

Δεκαετία του 60 ένα από τα δύο τρία μαγέρικα του τσαρσιού του Καστελιού, ήταν και του παππού μου, του συνονόματου, αν και οι περισσότεροι τον φώναζαν Γιάγκο...
Ήσυχος, πράος, συνετός, έξυπνος και προπαντών λιγομίλητος, καλή καρδιά για τους περισσότερους, τάιζε καμιά ντουζίνα κοπέλια, μαθητούδια φτωχά από τα χωριά, τσάμπα, και το τεφτέρι που το άφησε σαν κληρονομιά γεμάτο με βερεσέδια.
Τα φαγητά του πεντανόστιμα και με αγνά υλικά κατά προτίμηση της επαρχίας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφταναν στο Καστέλι και πήγαιναν με την πραμάτεια τους να την παζαρέψουν στου Παπαδάκη, αρνιά, χόρτα, αγκινάρες, φασολάκια χοχλιούς κρασί ...ήξεραν ότι θα πάρουν κάτι ντις παραπάνω από ότι θα τους τα αγόραζε ο μανάβης ...
Χιλιάδες ιστορίες στα 60 χρόνια που είχε το μαγαζάκι του στην σημερνή Σκαλίδη, μια τρύπα που τον περισσότερο καιρό για να βρεις τραπέζι έπρεπε να είχες και μέσον. 
12 τραπεζάκια που ποτέ δεν καθόταν κάνεις μοναχός του... Τους έπειθε και κάθιζαν ακόμα και άγνωστοι μαζί .....
Μια από τις πολλές ιστορίες που κάποτε θα πρέπει να τις γράψω όλες σε χαρτί την έμαθα πριν κάμποσες μέρες από ένα παλιό γνώριμο του μαγαζιού και την μοιράζομαι μαζί σας...
Μια πρωινή κατέβηκε ο Θοδωρής με το ορεινό λεωφορείο στο Καστέλι και βιαστικά έτρεξε στου Γιάγκου για να του πουλήσει την πραμάτεια του.
Σαν μπήκε στο μαγαζί, τον έπιασαν και οι μυρωδιές από τις κατσαρόλες, είπε στον παπού μου.
- Γιάγκο άνοιξα το προπέρσινο βαρέλι και το κρασί είναι σαν νέκταρ. Τέτοιο μαρουβά δεν έχεις βάλει στο μαγαζί σου ... Να έφερα 20 κιλά για το μαγαζί, τι λες θα τα πάρεις ;
Ο παππούς μου λιγομίλητος δεν έφερε και αντίρρηση, το δοκίμασε βέβαια, και του είπε εντάξει.
- Να στο πληρώσω, είπε, πόσο κάνει;
- Μετά, του λέει ο Θοδωρής πρώτα βάλε μου λιγο φρεκασέ γιατί κοντεύει να σπάσει η μύτη μου, και μετά θα τα βρούμε.
- Κάτσε του λέει ο Γιάγκος.
Του έβαλε μια ξετρουλιασμένη μερίδα φαι και του ΄κοψε και δύο φέτες ψωμί, από μια άσπρη κουλούρα ζέστη από του Κοντόπυρου το φούρνο.
- Βάλε του και μια κούπα κρασί είπε ο παππούς μου στο γκαρσόνι. 
- Καλιά έχω να πιω μια μπύρα είπε αυτός, στο γκαρσόνι.
Έκατσε λοιπός και με βιασύνη όχι μόνο έφαγε ότι του 'βαλε ο παππούς μου, αλλά έγλειψε το πιάτο, μάλιστα ήπιε και δεύτερη μπύρα.
Σαν τελείωσε λοιπόν φωνάζει τον παππού μου και του λέει
- Γιάγκο κάνε μου λογαριασμό και αφαίρεσε από την αξία του κρασιού που σου 'φερα, το φαι μου και τις δύο μπύρες που ήπια.
Ο παππούς μου σοβαρός όπως πάντα του είπε.... 
- Μου χρωστάς 4 δρχ... 
- Μα αφαίρεσες το κρασί;
- Θοδωρή δεν θα το πάρω το κρασί σου ... αφού εσύ δεν το πίνεις, πως θα το πιούν οι πελάτες μου;
Ακόμα τρέχει ο Θοδωρής.....

ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τον είχε φωτογραφήσει αμέτρητες φορές γιατί ο Γιαννούλης είχε την ζωντάνια του παραδοσιακού κρητικού που είχε μάλιστα προσφέρει πολλά για την πατρίδα. Αυτήν την φορα όμως βγήκαν μαζί...
Ανυφαντάκης -Γιαννούλης στο Καστέλι την δεκαετία του 70.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

 Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Κισάμου από τις αστυνομικές δυνάμεις του Α.Τ. Κισάμου.
Οι αρχές έκαναν εκτεταμένη έρευνα σε επιλεγμένα σημεία, εντοπίζοντας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. 
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν, έχουν γίνει και προσαγωγές και συλλήψεις ενώ η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη.


ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΡΑ


ΚΙΣΑΜΟΣ 2024 ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ,
Ο κεντρικός δρόμος για Φαλάσαρνα, Μπάλο Λαφονήσι, 18 μήνες σε αυτήν την κατάσταση. Καθημερινά σκόνη στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μονο. Τώρα έχει και σχετική επικινδυνότητα, για πεζούς, για μηχανάκια, ποδήλατα
Η δημοτική αρχή απούσα..
Μαρακάκης Γιώργος.


Τελικά όλοι έχουμε καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα.... Ουδείς ασχολείται με τα της πόλης και άμα ανοίξει κανείς το στόμα του η δημοτική αρχή, αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα, προσπαθεί με χίλιους δυο τρόπους να μας δείξει οτι εμείς ειμαστε οι κακοί και δεν θέλουμε το καλό του τόπου.... 
Ο κάθε επαγγελματίας περιμένει ένα καλοκαίρι να δουλέψει στην Κισαμο, αλλά η δημοτική μας αρχή τον αναγκάζει να έρχεται σε αντιπαραθεση καθημερινή με τα πάντα.

Το ερώτημα είναι πως θα σωθούμε απ' αυτούς που ήρθαν να μας σώσουν...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΕΒ ΚΟΛΠΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ - ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΣΟΝΤΑΚΗ

 
Το νέο  Δ.Σ. του ΤΟΕΒ  ΚΟΛΠΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ μετά και τις πρόσφατες εκλογές ειναι το εξής: 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΟΝΤΑΚΗΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ  τ. Ηλία
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΚΟΤΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  τ. Χρήστου 
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ  ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ  τ. Νικολάου       
ΤΑΜΙΑΣ ΚΟΚΟΤΣΑΚΗΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  τ.  Αντωνίου    
ΜΕΛΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ  τ. Γεωργίου

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 Ευχές για μια καλή σχολική χρονιά και απο την δημοτική σύμβουλο του δήμου Κισάμου κα Ελένη Τσατσαρωνάκη.
- Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε σήμερα και στην Κίσαμο. Θα θέλαμε πολύ να μπορούσαμε να αντικρίσουμε αυτό το νέο ξεκίνημα μόνο με χαμόγελα, όμως, δυστυχώς, τα δεδομένα δεν μας το επιτρέπουν.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ, όπως φυσικά και οι εκπαιδευτικοί τους, συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες, ενώ τα προβλήματα της σχολικής στέγης παραμένουν υπαρκτά. 
Θέλω να ευχηθώ δύναμη, κουράγιο και υπομονή σε όλη τη σχολική μας κοινότητα, που, παρά τα προβλήματα, συνεχίζει να ονειρεύεται, να μοχθεί, να αλληλεπιδρά, να δημιουργεί και να ελπίζει.
 Καλή σχολική χρονιά! Με υγεία και απολαυστικά «ταξίδια» στον κόσμο της γνώσης.
Ελένη Τσατσαρωνάκη
Δημοτικός σύμβουλος δήμου Κισάμου

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΙΑΣ TERRA CRETA ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Η Ακαδημία Ελιάς Terra Creta, πιστή στο όραμά της, πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη σε επιλεγμένες περιοχές της Ιταλίας με σκοπό την διεύρυνσης της γνώσης πάνω στην ελαιοκαλλιέργεια και την βέλτιστη κατανόηση της αλυσίδας αξίας του ελαιολάδου στο διεθνές περιβάλλον. Στην επίσκεψη συμμετείχαν ελαιοπαραγωγοί-μέλη της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta από τα Χανιά και μέλη της συνεργαζόμενης Ομάδας Παραγωγών Αστερουσίων, συνοδευόμενοι από στελέχη της εταιρείας.
Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με παραγωγούς, συνεταιρισμούς και επαγγελματίες του κλάδου ενώ παράλληλα έγιναν επισκέψεις σε ελαιώνες και εγκαταστάσεις παραγωγής και διαχείρισης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τις οποίες εξήχθησαν σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δραστηριότητας και του οράματος της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta για την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής ελαιόλαδου, την  συνεχή βελτίωση της ποιότητας, την αύξηση της ποσότητας, αλλά και την μείωση του κόστους παραγωγής.
Η δραστηριότητα της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta εμπλουτίζεται συνεχώς με εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους παραγωγούς, ανάπτυξη και παροχή ψηφιακών εργαλείων ευφυούς γεωργίας, Συμβολαιακή Γεωργία που διασφαλίζει τη συνεργασία για τη διάθεση του προϊόντος, bonus τιμής για την παραγωγή υψηλής ποιότητας, όπως και πολλές άλλες παροχές προς τα μέλη της. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ακαδημία Ελιάς Terra Creta ή την εκδήλωση ενδιαφέροντος  επικοινωνήστε  στο email: akadimiaelias@terracreta.gr ή στο τηλέφωνο: 2821110524.

 

ΧΩΡΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Έγινε ο αγιασμός και στο 5ο Νηπιαγωγείο, με εκπρόσωπο από τον δήμο τον κύριο αντιδήμαρχο, που είδε έστω και στο εξωτερικό χώρο ποντίκια. 
Φυσικά το σχολείο όσο ερείπιο ειναι εξωτερικά το αντίθετο συμβαίνει εσωτερικά που ειναι πεντακάθαρο δίχως όλα αυτά που του καταμαρτύρησαν με σκοπό να δικαιολογήσουν την φυγή του απο εκεί. Δεν χωρά αμφιβολία, οτι κάποτε θα πρέπει να φύγει απο εκεί και να πάει όχι σε κάποιο χωριό που θα επιβαρύνει γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά εκεί που έχει χωροθετηθεί, στην πόλη της Κισάμου, στα δυτικά του 1ου δημοτικού.  
Μια έκπληξη λοιπόν που δεν έφυγε, και την ημέρα του αγιασμού του έμαθε το σχολείο οτι, που είναι και σχολείο ένταξης, η νηπιαγωγός που ήταν για το τμήμα αυτό, πήρε βιαστικά μετάθεση για τα Χανιά. 
Σίγουρα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα έχει κάνει τις ανάλογες ενέργειες για να έλθει μια νέα νηπιαγωγός ένταξης .. γιατί αν δεν, υποψιάζομαι, ότι το σχολείο όχι μόνο δεν θα πάει στα Καλλεργιανά που θέλουν κάποιοι, αλλά θα κλείσει ...παντελώς.
Τέτοια ανάπτυξη το Καστελλάκι μας.... στα γράμματα.
Φυσικά δεν υπάρχει ακόμα και συλλογος γονέων οπότε η διαμαρτυρία ειναι ακόμη βουβή....

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ


 «Κίσαμος από την αρχή»
Σεπτέμβριος  2024
Για την σχολική χρονιά που ξεκινά
Είθισται με το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς να διατυπώνονται ευχές, απευθυνόμενες σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Πέρα λοιπόν από τις τυπικές και καθιερωμένες ευχές μας, θα θέλαμε να απευθυνθούμε χωριστά :
Αγαπητοί μας μαθητές,
Αποστολή του σύγχρονου σχολείου είναι στην πραγματικότητα ΜΟΝΟ ΜΙΑ : Να σας μάθει να ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ. Ο σκεπτόμενος μαθητής γίνεται αύριο ένας ελεύθερος, υπεύθυνος και ενεργός άνθρωπος. Η γνώση (που στην εποχή του διαδικτύου είναι διάχυτα προσβάσιμη) είναι δύναμη, μόνο εφόσον είναι κάποιος σε θέση να την αξιοποιήσει με την σκέψη του. Ο σκεπτόμενος μαθητής αναζητά την γνώση και τις δεξιότητες και πέρα από αυτά που του προσφέρουν τα μαθήματα του σχολείου του. Και «γηράσκει αεί διδασκόμενος».
Αγαπητοί μας εκπαιδευτικοί,
Αποστολή σας είναι να εξασφαλίσετε ως ΔΑΣΚΑΛΟΙ το «ευ ζην» των μαθητών σας. Προς τούτο το έργο σας είναι όχι μόνο δύσκολο και πολυεπίπεδο , αλλά και συχνά  θυσιαστικό,  διότι η Πολιτεία με τους θεσμούς της (και προεχόντως –δυστυχώς- εμείς οι τοπικοί θεσμικοί της εκπρόσωποι) είμαστε κατώτεροι στην υποστήριξη του ρόλου σας. Προσπαθήστε να «ακυρώσετε» αυτήν την ματαιότητα με το φιλότιμο και την αλληλεγγύη σας.    
Αγαπητοί μας γονείς, 
Η εκπαίδευση και κυρίως η μόρφωση των παιδιών μας/σας ξεκινάει από το σπίτι μας/σας. Τα παιδιά μας/σας είναι ο καθρέπτης μας/σας. Μην το λησμονάτε αυτό. «Βάλτε πλάτη» ώστε όλα αυτά που όλοι εμείς σας στερούμε με την ολιγωρία και την αδυναμία – και εν μέρει ανικανότητά μας- να τα αναπληρώσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Για φέτος διδάξτε στα παιδιά μας /σας ένα πράγμα ΜΟΝΟ : Τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση για τους συμμαθητές τους, τους δασκάλους τους και ιδίως στους εργαζόμενους στα σχολεία , όπως λ.χ. αυτούς στην καθαριότητα. 
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!        
Με εκτίμηση 
ΜΙΧΑΗΛ Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου 

ΒΟΑΚ: ΚΟΛΩΝΑΚΙΑ ΑΠΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΩΣ ΚΑΙ ΚΙΣΑΜΟ.... ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Χιλιάδες σχολια στο διαδικτυο σχετικά με τα κολωνάκια που σκέφτονται να τοποθετήσουν στον ΒΟΑΚ. Χιλιάδες αντιρρήσεις με γενική διαπίστωση είναι ότι είμαστε για τα μπάζα όταν διεκδικούμε τόσα χρόνια ένα καθωσπρέπει δρόμο και ξαφνικά μας παρουσιάζουν έστω και σαν προσωρινή λύση, που δεν ειναι τίποτα άλλο απο τα κολωνάκια.
Σήμερα θα το αναλύσουμε και τοπικά για να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται να τα δούμε στην γειτονιά μας όπως δεν είδαμε και τα τελευταία 30 χρόνια να γίνεται κάτι σοβαρό σε αυτό το τμήμα του ΒΟΑΚ.
Από το Κολυμβάρι ως και την Κίσαμο ο δρόμος είναι τόσο στενός που ακόμα και να θέλεις να κάνεις προσπεράσει δίχως κολωνάκια το καλοκαίρι είναι τρομερά δύσκολο και επικίνδυνο. Θεωρώ ότι κολωνάκια δεν θα μπουν γιατί απλά θα μας δημιουργήσουν άλλα προβλήματα, εκτός βέβαια αν αρχίσουν να τον φαρδαίνουν πρώτα. Δεύτερο και σπουδαιότερο δεν έχουμε κόμβους οπότε τι κολωνάκια θα βάλουν αφού οι ανισόπεδοι κόμβοι είναι της πλάκας και πολύ επικίνδυνοι. 
Είπαν ότι μελετούν ...αν μελετούσαν έπρεπε ήδη να είχαν κάνει τις παρεμβάσεις ...
Και τρίτο το σπουδαιότερο τι θα γίνει με τα ασθενοφόρα, τα οχήματα της πυροσβεστικής, έστω και το περιπολικό, αν θέλουν να κινηθούν γρήγορα.... θα βάλουν φτερά; 
Για φαντάσου η φυσαρμόνικα του ΚΤΕΛ, μια μπιτονιέρα και ο θείος ο Γιάννης από το χωριό που πάει ως τα Χανιά με δευτέρα, τι έχει να γίνει...στο κομμάτι Κίσαμος ως και Κολυμβάρι...
Και αν γίνει τροχαίο τι θα κάνουν ...θα ξεβιδώνουν τα κολωνάκια για να διευκολύνουν την κυκλοφορία; 
Τελικά κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν χωράμε πλέον στους δρόμους, δεν καταλαβαίνουν ότι το καλοκαίρι κυκλοφορούν πολλές χιλιάδες αυτοκίνητα παραπάνω απ' ότι σηκώνει το άθλιο αυτό οδικό δίκτυο. Κάποιοι κάνουν σχέδια γιατί είναι αδύνατον να μας κάνουν έργο και βρίσκουν έργο τα κολωνάκια. Όσοι έχουμε αυτοκίνητο πληρώνουμε τα τέλη για να έχουμε  δρόμους, και όχι για να σκοτωνόμαστε σε αυτούς. 
Είμαι σίγουρος ότι αν βάλουν κολωνάκια στο τμήμα Κολυμβάρι Κίσαμος η ταλαιπωρία θα είναι τεράστια αλλά υπάρχει λύση για μας..... Ο παλιός δρόμος θα είναι πολύ πιο γρήγορος και ασφαλής από ότι το "τρενάκι" με τους κάθε είδους  κουζουλούς.
 

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ο ΒΟΑΚ και ο ΒΙΟΣ

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης έχει ως κύρια αποστολή της, να διευκολύνει τη συνάντηση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον συνάνθρωπο, σε μία τίμια συζήτηση, δηλαδή στην από κοινού αναζήτηση της αλήθειας. Στα πενήντα πέντε (55) και πλέον χρόνια λειτουργίας της, αφουγκραζόμενη τις αγωνίες των τοπικών και ευρύτερων κοινωνιών, τα προβλήματα και τις ανησυχίες, λαμβάνει πρωτοβουλίες διαλόγου και κοινού προβληματισμού, μοιράσματος και ανοίγματος, με μοναδικό κίνητρο την συμβολή στην, μέσα από τον διάλογο, αναζήτηση προτάσεων και θέσεων που θα συμβάλλουν στο κοινό καλό και αγαθό, με κορυφαίο πάντων την ανθρώπινη ζωή που, κατά την Ορθόδοξη πίστη, είναι πολύτιμο και αναντικατάστατο «δώρο του Θεού».   
Δυστυχώς, τα Τροχαία Ατυχήματα, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε στο σημείο αυτό, αυξάνονται καθημερινώς με γεωμετρική πρόοδο. Οι απώλειες, ως συνέπεια, σε ανθρώπινες ζωές, υπερβαίνουν ίσως τις απώλειες ενός  πολέμου. Προσμετρούμενες δε με τις τραγικές συνέπειες στις οικογένειες των θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων, είναι απύθμενες. Από το πανανθρώπινο, αυτό, δράμα, το «σημεῖον τῶν καιρῶν», δεν εξαιρούνται, ούτε τα Χανιά, ούτε η Κρήτη στο σύνολο της.
Το θέμα των Τροχαίων δεν αφορά μόνο την εκάστοτε Πολιτεία σε θέματα υποδομών και ασφάλειας. Το πρόβλημα είναι και ανθρωπολογικό. Είναι, ίσως, καιρός πέρα και μαζί με τις διαχρονικές υποχρεώσεις της Πολιτείας, να ασχοληθούμε και με την παρακμή του πολιτισμού. Για τον λόγο αυτό καθίσταται ακόμη πιο προφανής και επιτακτική η ανάγκη της ειλικρινούς αναζήτησης των όρων και των προϋποθέσεων της συνεχούς υποστήριξης του Διαλόγου και  για το μέλλον της Κρήτης. Ας γίνει, λοιπόν, η θλιβερή και τραγική αυτή αιτία των Τροχαίων Δυστυχημάτων, αφορμή ενός κοινού προβληματισμού για όλους μας και από όλους μας. 
Με αυτές τις σύντομες σκέψεις, Σας προσκαλούμε σε μία πρώτη συνάντηση-συζήτηση, με θέμα: «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ο ΒΟΑΚ και ο ΒΙΟΣ», την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 9:00 π.μ., στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων. 
Παράκληση: Όσοι εκ των Φορέων επιθυμούν να έχουν μία πεντάλεπτη (5΄) παρέμβαση, κατάθεση πρότασης, καλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Ίδρυμα:  Δρ. Κωνσταντίνο Β. Ζορμπά, καθώς και για οιανδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία στα τηλέφωνα 2824022245-22500 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση oac@oac.gr, το αργότερο έως την Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, για λόγους διευκόλυνσης και οργάνωσης της διαδικασίας. Της συνάντησης θα προηγηθεί η τέλεση Τρισαγίου για όλα τα θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων της Κρήτης.

 

ΑΥΡΙΟ ΕΧΕΙ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΤΑ ΠΡΟΚΑΤ....

Σεπτέμβρης 2022
Ιστορική ημέρα σήμερα για την πόλη της Κισάμου, καθώς ξεκίνησε η κατεδάφιση των κτηρίων που στέγαζαν το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανέγερση των νέων κτηρίων που θα στεγάσουν τα δύο Λύκεια της περιοχής. 
Έγραφαν όλα τα ΜΜΕ του νομού.....το Σεπτέμβρη του 22, το θυμάστε;
Εμείς οι Ελληνες είμαστε ο μοναδικός λαός παγκοσμίως που γιορτάζει τις ήττες του και επειδη είμαστε και ολίγο μαζόχες και οι ήττες ...... ειναι και περισσότερες... λέω να το γιορτασουμε.
- Η ιστορική μέρα λοιπόν που έριξαν τα Λύκεια, και πανηγυρίζαμε για αυτό, ευκαιρια ειναι να την γιορτάσουμε και στην Κισαμο, μα τόσες γιορτές έχουμε κάνει φέτος. (ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, πυροτεχνήματα, και κανένα βραστό με πιλάφι στο τέλος..... αυτά τα γνωστά) μετά τον αγιασμό των σχολείων αύριο Τετάρτη.
Μάλιστα θα ήταν και ελπιδοφόρο γιατί ο κάθε ομιλητής θα μας έδινε και την υπόσχεση του πότε θα το δούμε... έτοιμο.
Είναι ντροπή κατ' εμε, να δίνεται υπόσχεση και δέσμευση οτι η παράκαμψη των Τοπολίων θα ειναι έτοιμη του χρόνου, τα νερά απο τον Ταυρωνίτη σε 20 χρόνια, ο ΒΟΑΚ σε 30 χρόνια η παράκαμψη της πόλης σε 50 χρόνια και εμείς να μην έχουμε ιδέα πότε θα τελειώσουν τα νέα Λύκεια...
Ντροπή....αφομοιώθηκαν και οι αντάρτες...... με το σύστημα οπότε ο αγώνας θεωρείτε σχεδόν μάταιος.

MANOΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ (1909-1984) ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Στην αρχή ήταν *ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ 21* βωβή ταινία τού Γ. Λελούδα τό 1927 και ο Μανόλης Κατράκης ερασιτέχνης. Ακολούθησε το 1932  *Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ*του  Δ. Τσακίρη, ομιλούσα ταινία και ο Κατράκης πρωταγωνιστής. Μετά ήρθαν δεκάδες ταινίες.
Ο Κατράκης δημιούργησε αξέχαστους πρώτους και δεύτερους ρόλους:
Μαρίνος Κοντάρας, Αντιγόνη, Συνοικία τ΄ όνειρο, Κόκκινα φανάρια, Ντελικανής, Το χώμα βάφτηκε κόκκινο, Κονσέρτο για πολυβόλα. Το κανόνι και τ αηδόνι. Λεωφόρος της Προδοσίας, Ορατότης μηδέν, Ώρες αγάπης, Ώρες πολέμου. Αυτοί πού μίλησαν με το θάνατο. Εσένα μόνο αγαπώ. Τελευταίο φιλί. Ζούγκλα των πόλεων. Κατηγορώ τους δυνατούς. Κατάχρηση εξουσίας. Με φόβο και πάθος. Αντάρτες των πόλεων. Χωρίς συνείδηση, Προστάτες, Δίκη των δικαστών. κ.ά.
Οι ταινίες στις οποίες έπαιξε δεν ήταν όπως έλεγε, αυτές πού ονειρευόταν, εκτός από τον *Μαρίνο Κοντάρα* καί την *Αντιγόνη*, αλλά έπρεπε έτσι να βελτιώνει τα προβληματικά οικονομικά τού Ελληνικού Λαικού Θεάτρου. Παρ όλα αυτά το παίξιμό του ήταν πάντα μαγευτικό.
Τελευταία πρωταγωνίστησε στον *Βενιζέλο* τού Π. Βούλγαρη και στα *Χρόνια της Θύελλας* τού  Ν. Τζίμα. Κύκνειο άσμα του, το *Ταξίδι στα Κύθηρα* του Θ. Αγγελόπουλου.


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (1984) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ
Η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, εμβληματική μορφή  επίσης της Τέχνης και  τού Αγώνα κατά τής δικτατορίας,  είχε δηλώσει, ύστερα από την αγγελία θανάτου τού Μάνου Κατράκη.
*Η Ελλάδα ολόκληρη κλαίει το Μάνο Κατράκη. Ήταν μεγάλος καλλιτέχνης και πραγματικό παλληκάρι. Το πιο λεβέντικο παράστημα κι η πιο αγαπημένη φωνή. Μια φωνή που άρθρωσε ανεπανάληπτα το νεοελληνικό λόγο. Σ' όλη του τη ζωή έδωσε μάχες για το θέατρο, το πολιτισμό, τους λαϊκούς αγώνες. Ακόμη και λίγες ώρες πριν πεθάνει, σχεδίαζε την επιστροφή του στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Μάνος Κατράκης πέθανε όρθιος, όπως πεθαίνουν τα δέντρα και οι γενναίοι. Και θα ζει πάντα, όπως ζούνε οι μύθοι.*

O OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ
* Η ωχρή μορφή του Μάνου Κατράκη χαραγμένη με επιμονή και κόπο πάνω στο μέταλλο της Νεοελληνικής πραγματικότητας εξακολουθεί να αντιστέκεται στις αλλοιώσεις τού  χρόνου και να ακτινοβολεί όλο ήθος. Η καθαρότητα τού μετάλλου  του είναι η καθαρότητα τής φωνής του. Δεν έχω ακούσει ποτέ πιο ωραία ελληνικά. Οι λέξεις βγαίνουν από τα χείλη λαμπερές και στρογγυλές μ' ένα περίγραμμα φωτεινό όπως τα βότσαλα κάποιου παρθένου γιαλού. Σαν ποιητής θέλω για τη μεγάλη προσφορά πού έκανε ο έξοχος  αυτός καλλιτέχνης σ όλο το μάκρος τής ζωής του προς το ζωντανό νεοελληνικό λόγο, να τού πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Οδυσσέας Ελύτης*

* * Φωτογραφίες, κείμενα από τά λευκώματα: Α *ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ * Επιμέλεια Υλικού: Κ. Κουτσαυτίκης - Αγγ. Κώττη. Εκδόσεις Καστανιώτη.1984  Β *ΚΑΤΡΑΚΗΣ* Η ζωή τού μεγάλου καλλιτέχνη όπως την αφηγήθηκε στον Αλέξη Κομνηνό. Εκδόσεις Κάκτος.1984
 Ροδουσάκης Κυριάκος