Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Γράφει ο Χαρτζουλάκης Κώστας
Δύο μέρες μετά τη επαρκή βροχή (>20 χιλ.) η εμφάνιση των ξηρικών ελαιοδέντρων και του ελαιοκάρπου άλλαξε σημαντικά. Και αυτό γιατί η ελιά διαθέτει μηχανισμούς γρήγορης ανάκαμψης της υδατικής της κατάστασης, αλλά και σε μεγάλο βαθμό της φωτοσύνθεσης μετά τη βροχή ή άρδευση.
Ωστόσο η έλλειψη βροχής για σημαντικό χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της ελαιογέννεσης στο καρπό επηρεάζει την βιοσύνθεση  ουσιών και τις διεργασίες, μειώνοντας την τελική ελαιοπεριεκότητα του καρπού αλλά και το χρόνο ωρίμανσης. 'Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα ξηρασίας από την Αύγουστο, ανάλογα με το τύπο του εδάφους, η μείωση της ελαιοπεριεκτικότητας αυξάνει.
Και είναι απορίας άξιον πως οι διάφοροι 'ειδικοί' εκτιμούν την ελληνική αλλά και την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αλλά και την τιμή του!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια: