Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΚΙΣΑΜΟΣ ΙΙΙΙ

Είχα δημοσιεύσει δυο σχετικά αρθράκια για την δολοφονία του διοικητού της Μεραρχίας Κρητών Υποστράτηγου Γεωργίου Παπαστεργίου στην Κίσαμο το 1941... στην σελίδα του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη (ευχαριστώ τον Μανώλη Σπανουδάκη για την βοήθεια) βρέθηκε η παρακάτω αναφορά σχετικά με τον θάνατο του στην Κίσαμο καθώς και η ληξιαρχική πράξη θανάτου (ενδιαφέρον ότι το 1941 ήμασταν Δήμος) τα οποία είναι παρμένα απο το βιβλίο "Τρεμπεσίνα" του Ταξιάρχου Ιωάννη Βερνάρδου, που περιγράφει λεπτομερώς την δράση της V Mεραρχίας στα Αλβανία.
Γράφει λοιπόν στην σελίδα.... Ο δράστης του φόνου του άτυχου Διοικητή της V Μεραρχίας Κρητών Γεωργίου Παπαστεργίου ήταν εξαρχής γνωστός. Ήταν ο έφεδρος Χωροφυλακας Γ. Κ από το Μ.... Χανίων*.
Δύο ημέρες μετά τον φόνο του Στρατηγού εκτελέστηκε κατά το εθιμικό δίκαιο της Κρήτης, από επίσης Κρητικούς Χωροφύλακες.
Ο φόνος του Παπαστεργίου υπήρξε απολύτως άδικος και σχετίζεται με τις βαρύτατες απώλειες της Μεραρχίας για τις οποίες ο ίδιος δεν είχε ευθύνη.
Αντίθετα μετά την αντικατάσταση του, επέστρεψε στην Κρήτη για να συνεχίσει να πολεμά την στιγμή που οι ανώτεροι του συνθηκολογούσαν.
Η προτροπή προς τον αντικαταστάτη του στις 15 Απριλίου ήταν "μην επίτρεψέ τε να αιχμαλωτιστούν οι Κρητικοί μου". Πράγματι ο Διονύσιος Παπαδόγκωνας οδήγησε πλήρως συντεταγμένη την Μεραρχία μέχρι την Τρίπολη, όπου διαλύθηκε μόνο μετά τη Μάχη της Κρήτης, την 1η Ιουνίου.
Mάλιστα στο βιβλίο του Ταξιάρχου σχετικά με την δολοφονία του Παπαστεργίου αναφέρει δυο περιστατικά: 
.....Ο Παπαστεργίου περπατούσε με τον Επίσκοπο Κισάμου, Ευδόκιμο και με κάποιο άλλο ιεροδιάκονο στα ανατολικά της πόλης ...όμως έγινε αντιληπτός απο μανάδες των στρατιωτών που άρχισαν να φωνάζουν...
-Εσύ ήρθες. Που άφησες τα παιδιά μας;
Τότε βρήκε ευκαιρία ο Γ.Μ*** και τον πυροβόλησε δυο φορές με τουφέκι. 
Πριν τον πυροβολήσει ο Ευδόκιμος σήκωσε τα χέρια και απευθυνόμενος προς τον φονιά του είπε:
- Μην σκοτώνης τον Ήρωα και Άγιον αυτόν άνθρωπο..σκότωσε εμένα.
*τα στοιχεία προέρχονται από την "Τρεμπεσίνα" του Ιωάννη Βερνάρδου.
**το μόνο μικρό λάθος του Βερνάρδου είναι η αιτία του φόνου. Δεν είχε φυλακίσει τον αδερφό του δράστη, αλλά υπήρχαν δύο αγνοούμενα αδέλφια του φονιά.
*** Τον φονιά μετά απο 7 ημέρες τον σκότωσε ο χωροφύλακας Β.Ε στις Βουκολιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: