Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

ΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

 Το πρώτο κάστρο της πόλης το έφτιαξαν οι Γενουάτες το 1204, μετά το κατέλαβαν οι Βενετοί που το επιδιόρθωσαν πατώντας βέβαια πάνω στα πρώτα θεμέλια των Γενουατών και μάλλον το σχέδιο κάτω είναι από αυτήν την περίοδο. Το φρούριο της Κισάμου, Cissamos το έλεγαν οι Βενετοί το βλέπετε τοποθετημένο πάνω στο σχέδιο της πόλης με κόκκινο και με πορτοκαλί το Τούρκικο.
Δυστυχώς απο το παλιό Βενετσιάνικο φρούριο σώζονται ελάχιστα κομμάτια και μόνο προς τα δυτικά πάνω απο ΣΥΓΚΑ, τα περισσότερα έγιναν ένα σωρό πέτρες απο τον τρομερό στον σεισμό του 1595. Το 1635 το ξανακατασκευάζει ο Κονταρίνι για να έλθουν τελικά οι Τούρκοι το 1646 (μετά απο προδοσία έπεσε) να το καταλάβουν και να το επεκτείνουν (πορτοκαλί χρώμα).
Για την ιστορία εντός του Βενετσιάνικου φρουρίου υπήρχε στρατώνας, διοικητήριο, φυλακές και μια εκκλησία, (η εκκλησία ήταν του Τιμίου Σταυρού ή της Αγίας Τριάδας) και σήμερα στην θέση της υπάρχει μικρό εικονοστάσι. Οι Τούρκοι δίπλα στην εκκλησία που δεν την πείραξαν, έκτισαν αργότερα τον μιναρέ τους, ο οποίος και αυτόν τον καταστρέψαμε για να πάρουμε τις πέτρες και το μολύβι του.







Δεν υπάρχουν σχόλια: