Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΟ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ ΓΙΝΕΣΑΙ ΘΕΜΑ ... ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 Ο οικοδεσπότης μας είναι ακούραστος .... αυτός είναι ο σούπερ καλός οικοδεσπότης μας. 
Έτσι χθες πήγαμε στα βουνά σε ένα αποστακτήριο ρακής. Η υποδοχή ήταν πάντα ζεστή και η παραγωγή ρακής ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Τα σταφύλια που έχουν υποστεί ζύμωση βράζονταν ήδη στον βραστήρα με ξύλα. Ένα μικρό σημάδι με πολλές τρύπες από σφαίρες μου υπενθύμισε ξανά ότι είμαι στην Κρήτη. Ειδικά στα βουνά, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα οδικό σημάδι που δεν εξυπηρετεί ως στόχο.
Όταν έφτασα, μια παρτίδα της ρακής ήταν σχεδόν τελειωμένη και η επόμενη παρτίδα ετοιμαζόταν. Για το σκοπό αυτό, ο σωλήνας αφαιρείται από τον λέβητα, μέσω του οποίου ο ατμός περνάει από τον καυστήρα μέσα στον πραγματικό καυστήρα. Σύννεφα ατμού αυξήθηκαν και ένα αρωματικό άρωμα ήταν στον αέρα.

Στη συνέχεια αφαιρείται η κουκούλα του λέβητα και βγαίνει ο καταιονισμένος πολτός, ο οποίος εξέρχεται από τον βραστήρα.
Τέλος, ένα βότανο που θυμίζει θυμάρι αφαιρείται από το καζάνι, το οποίο προστατεύει τον πολτό ως το κατώτερο στρώμα από την καύση.
Ο βραστήρας ξεπλένεται καθαρά με καθαρό νερό και γεμίζουν με νέο πολτό.
Στη συνέχεια, ο βραστήρας επανασφραγίζεται και ο απορροφητήρας με τον σωλήνα για τον ατμό είναι τοποθετημένος.
Ενώ τα πάντα σιγοβράζουν, καυτά κάστανα σερβίρονται σαν σνακ, τα οποία ψήνονται στο φούρνο από την ανοιχτή φωτιά. Σούπερ νόστιμο!
Παρόλο που η ρακή φαίνεται κρυστάλλινη, φιλτράρεται ξανά. Αλλά πρώτα ελέγχεται η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Εν τω μεταξύ, έχει πέσει σκοτάδι και μερικοί άνθρωποι από το χωριό ήρθαν στο αποστακτήριο. Όπως πάντα, η σχάρα γέμισε απο κρέατα και λουκάνικα και άρχισε το φαγοπότι.
Παρεμπιπτόντως, το αποστακτήριο έχει επίσημη άδεια. Μια τέτοια άδεια πρέπει να ανανεώνεται εδώ κάθε χρόνο.
GERDGRUHN

Δεν υπάρχουν σχόλια: