Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ

 
Άγνωστος στην πλειοψηφία των Κρητικών παραμένει ο Γεώργιος Ανυφαντάκης (Ανυφαντής) ένας από τους καλύτερους μεταπολεμικούς φωτογράφους του νησιού που με έδρα το Καστέλι κατέγραψε πτυχές της παραδοσιακής ζωής και της καθημερινότητας.
Ο Κισαμίτης Γεώργιος Ανυφαντάκης με τον φακό του αποθανάτισε επίσης την κρητική φύση ενώ όπως και άλλοι επαγγελματίες φωτογράφοι της εποχής, υλικό του εκδόθηκε σε μορφή ταχυδρομικών καρτών, τα γνωστότερα ευρέως ως καρτ ποστάλ.
Δυστυχώς, η πλειοψηφία του υλικού του έχει χαθεί και η όποια προσπάθεια συλλογής του είναι δύσκολη. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν προσπάθειες από ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από τη δουλειά του και που με πολύ κόπο κατάφεραν και συνέλεξαν σπάνιες φωτογραφίες για τις επόμενες γενιές.
Η πιο οργανωμένη προσπάθεια έχει γίνει στην ιστοσελίδα ganifantis.blogspot.gr από την οποία και αντλήσαμε το υλικό που σας παρουσιάζουμε.
Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό, μέσω μιας οργάνωσης έκθεσης ή μίας σταθερής παρουσίας σε κάποιο λαογραφικό ή πολιτιστικό ίδρυμα.
Αγώνας της Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: