Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ....

2010 η ομάδα των Πολωνών γεωλόγων με τον παλαιοντολόγο κ.Gerard Gierlinski, που σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου και τον αγαπητό φίλο κ. Μπάμπη Φασουλά, αλλά και τους παλαιοντολόγους κ. Αθανασίου και κ. Θεοδώρου, καθηγητή παλαιοντολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχουν κάνει σπουδαίες ανακαλύψεις στην περιοχή μας, επισκέφτηκαν τον τότε δήμαρχο Κισάμου κ. Μυλωνάκη. Σκοπός της επίσκεψης τους ήταν να δούνε κατά πόσο θα μπορούσε ο δήμος και κατ΄επέκταση το Ελληνικό κράτος, να δώσει ένα χώρο, ώστε να στεγαστούν όλα αυτά τα ευρήματα που έχουν οι επιστήμονες βρει στην Δυτική Κρήτη.
Στην συζήτηση πήραν μέρος και οι τότε αντιδήμαρχοι Αντώνης Σχετάκης, αλλά και ο συχωρεμένος Νίκος Κατζουράκης που ήταν και οι πρώτοι που είδαν τα ανθρώπινα αποτυπώματα του Τράχηλα. Η απάντηση του τότε δημάρχου και των συνεργατών του ήταν ότι αυτό θα ήταν μεγάλη χαρά για τον δήμο αν κατάφερναν να φτιάξουν ένα μικρό Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στην Κίσαμο και μάλιστα πρότειναν σαν κατάλληλο χώρο για την στέγαση του, μια κοινοτική έκταση δίπλα από τις ιλυολιθικές πυραμίδες της Ποταμίδας. (Κομόλιθοι) 
Σήμερα 7 χρόνια μετά την αναγνώριση από όλους ότι η περιοχή μας είναι ανάμεσα σε αυτές που πρωτοπερπάτησε το ανθρώπινο είδος, είναι μια καλή ευκαιρία να το προχωρήσουμε. Είμαι σίγουρος ότι και αυτή η δημοτική αρχή έχει τους τρόπους να ζητήσει για ένα τόσο σπουδαίο γεγονός τους αναγκαίους πόρους, ώστε να φτιάξουμε το Μουσείο. 
Να υπενθυμίσω οτι οι πυραμίδες της Ποταμίδας, είναι σημείο αναφοράς για όλα τα τμήματα γεωλογίας - γεωπεριβάλλοντος των περισσοτέρων πανεπιστημίων του κόσμου. 
Εξάλλου κάποια βοήθεια θα πάρουμε και απο το πανεπιστήμιο της Ουψάλας επί του συγκεκριμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: