Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ

Τελικά πάει να αποδειχθεί φωτοβολίδα η κουβέντα των ξενοδόχων για το εισιτήριο στον Μπάλο και το Ελαφονήσι... ή μήπως ήταν για να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση; Κανείς δεν ξέρει, πάντως οι απόψεις πολλές και ειδικά στα ΜΜΕ των Χανίων περισσότερες. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι δεν τρέχει τίποτα μιας και όλα αυτά που προσπαθούν (τα περισσότερα είναι σωστά εκτός από το εισιτήριο) να μας βάλουν να κάνουμε, θα ξεχαστούν ως του χρόνου. Του χρόνου πάλι κάποιος θα πετάξει μια άλλη φωτοβολίδα και ούτω κάθε εξής..
Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι όπου υπάρχει φαΐ οι απόψεις θα διίστανται... αλλά πάντα θα υπερισχύει ο παράς.
Η καταστροφή αυτών των παραδείσων αν είχαμε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο θα ήταν αναπόφευκτη και μάλιστα σε χρόνους που δεν θα το πιστεύαμε... ειδικά του Μπάλου, όμως ο καλός Θεούλης μας έδωσε και 4 μήνες που ειδικά στον Μπάλο δεν πατά πόδι ανθρώπου, έτσι όλα ανανεώνονται (δεν ξαναγεννιούνται) ως και ένα σημείο... Θα μου πεις τώρα λύση είναι αυτό; Όχι βέβαια αλλά εδώ που φτάσαμε για να λύσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις. Ποιος όμως θα τις πάρει, ποιος ΘΑ μας πει μια λύση εκτός απο την ταρίφα των 10Ε; 
Διάβασα τις προάλλες το άρθρο του Νίκου Μακρυμανωλάκη οικονομολόγου, M.Sc. και υποψήφιου διδάκτορα στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χ,Ν, όπου ανέλυσε με γλαφυρό τρόπο την "Τραγωδία των Κοινών" (πατήστε πάνω στην πρόταση για να την διαβάσετε) που είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στους επίγειους παραδείσους μας... όμως όπως όλοι δεν έδωσε λύση, γιατί είναι ένα πρόβλημα που η λύση του είναι πολύ δύσκολη αν όχι και αδύνατη.
Όλοι λοιπόν λένε οτι υπάρχει πρόβλημα...  
Έ αυτό το ξέρουμε, το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να σώσουμε αυτούς τους παραδείσους; Γιατί αν περιμένουμε ως του χρόνου πάλι τα ίδια θα λέμε, την ίδια κουβέντα θα κάνουμε.
Πανηγυρίζουμε οτι έχουμε πήξει απο τουρισμό δίχως να καταλαβαίνουμε οτι πλέον ..δεν χωράμε.
Αλήθεια οι άλλες χώρες- έ δεν έχουμε μόνο εμείς παραδείσους- πως τους έσωσαν; Μήπως εκεί πρέπει να ψάξουμε να βρούμε κανένα μοντέλο διαχείριση των, που να μας ταιριάζει; 
Τις προάλλες γράφτηκε στα ΜΜΕ οτι 6 παραλίες ανάμεσα τους και το Ελαφονήσι έχουν το πιο παράξενο χρώμα στην άμμο και συγκαταλέγονται στις ομορφότερες παραλίες του κόσμου... έ οι 5 απο τις 6 παραλίες είναι προστατευόμενες και δέχονται κόσμο δίχως να είναι οργανωμένες .... Αυτοί πως τα καταφέρνουν άραγε; 
Εν κατακλείδι, έχουν πολύ φαΐ ακόμα αυτές οι παραλίες, το ξέρουν όλοι οπότε υπομονευτείτε και θα βρούμε την λύση στο μέλλον.
Η φωτο είναι απο την Χρυσή στην Ιεράπετρα όπως την κατάντησαν....

Δεν υπάρχουν σχόλια: