Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ

Μια καινοτόμο συσκευή για την πρόληψη των προσβολών στους φοίνικες από το σκαθάρι, δημιούργησαν επιστήμονες στο Ηράκλειο. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιείται μια συσκευή με τη μορφή μικρού φωτοβολταϊκού που θα διοχετεύει ρεύμα μόλις εντοπίζεται το σκαθάρι, το οποίο φυσικά θα θανατώνεται.
Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη το πρόβλημα με το σκαθάρι που καταστρέφει τους φοίνικες είναι τεράστιο. Στην πόλη του Ηρακλείου, ειδικά στην παραλιακή, οι περισσότεροι φοίνικες έχουν καταστραφεί, ενώ σοβαρός είναι ο κίνδυνος για το περίφημο φοινικόδασος στο Βάι. 
Οι προσπάθειες ανάπτυξης συσκευής για την  πρόληψη των προσβολών από το σκαθάρι των φοινικοειδών Rhynchophorus ferrugineus, με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και προσελκυστικών ουσιών, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, με επιτυχία. Η συσκευή αναπαράχθηκε σε 4 πρωτότυπα. Το σύνολο της προσπάθειας (καινοτόμος ιδέα, χρηματοδότηση, ανάπτυξη συσκευής, πειραματισμοί, απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες κ.α.) αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία της Εταιρείας Δακοφάκα με υπεύθυνο τον Ευρικλή Φιτσάκη και της Παναγιώτας Ψειροφωνιά, που συνεργάζεται επίσης με το ΤΕΙ Κρήτης.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: