Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Μια γρήγορη ματιά στα παλιά μαγαζιά της Σκαλίδη -έτσι και αλλιώς δεν υπήρχαν και πολλοί δρόμοι τότε στην πόλη της Κισάμου. Στην ματιά αυτή θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τι λέει η κάθε φωτογραφία, αλλά και να την συμπληρώσουμε.
1970 Μονοπώλιον, ένα μαγαζί που δεν ήταν στην Σκαλίδη αλλά στον παράλληλο της Περίδου απο την κάτω μεριά. Αλάτι-πετρελαιο-σπίρτα-τράπουλες, οινόπνευμα τα γνωστά προϊόντα που πουλούσε το κρατικό μαγαζί και όλα με την ταινιούλα που δήλωνε οτι είναι νόμιμα και έχει πληρωθεί ο φόρος...(κάτι τέτοιο έπρεπε να κάνουμε και τώρα)
Κάθε τόσο το φορτηγό έφερνε την πραμάτεια του απο τις κρατικές αποθήκες των Χανίων και το σωματείο των φορτοεκφορτωτών την ξεφόρτωνε. Ως το 1984 περίπου που ήταν ανοικτό υπεύθυνος ο Θεοδωράκης Γιώργος.
Δίπλα ακριβώς ήταν το μηχανουργείο σιδεροκατασκευών, έτσι λέει η ταμπέλα στην μέση των δυο μαγαζιών, του Σταύρου Λακιωτάκη με τους τόρνους του. Ότι σιδερένιο εξάρτημα πάθαινε φθορά και ήθελε αντικατάσταση, ειδικά στις μηχανές και στα εξαρτήματα των καϊκιών, ο καλύτερος μάστορας ο κυρ Σταύρος. Ίσως μαζί με τον Φραγγεδόγιαννη και οι μόνοι που δούλευαν την οξυγονοκόλληση στην πόλη της Κισάμου με την ασετιλίνη να αποτελεί πόθο όλων μας τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: