Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΝΕΟ BLOG ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Είναι το blog του Συλλόγου προβολής "Η Γραμβούσα". Στις πρώτες δημοσιεύσεις του το blog έχει αναρτήσει την ιστορία ίδρυσης του με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Γράφει λοιπόν....
 Ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου "Η Γραμπούσα" έχει μια ιστορία μισού αιώνα χρόνων στα πολιτιστικά δρώμενα της Κισάμου, ξεκινώντας τις εκδηλώσεις το 1966 τιμώντας τα 100 χρόνια απο την Κρητική Επανάσταση εναντίων των Τούρκων. Πρωτοπόρος στην οργάνωση ήταν ο μακαριστός Ειρηναίος, ο Δήμος Καστελλίου Κισάμου με δήμαρχο τον Χαρίλαο Λυγιδάκη και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης με πρόεδρο τον Μανώλη Ξηρουχάκη. Εκδηλώσεις που αγκάλιασε όλη η κοινωνία με την παραδοσιακή γιορτή του κρασιού που πραγματοποιούνταν σ`όλη την οδό Σκαλίδη και την πλατεία Τζανακάκη όπου άναβαν ψησταριές και αράδιαζαν κρασοβάρελα μιας και την εποχή εκείνη το τοπικό μας προϊόν ήταν το κρασί.
Κύριοι αρωγοί ήταν η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, τα οινοποιία Ξηρουχάκη και Μαρή, ενώ διατίθονταν και σπιτικά κρασιά. Κάθε εκδήλωση συγκέντρωνε χιλιάδες κόσμου, ενώ συμμετείχαν 6-7 ζυγιές όργανα.
Οι πρώτοι υποψήφιοι
Η πρώτη εγγραφή στα πρακτικά του Συλλόγου έγινε 31-5-1974 οπότε και ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία του αν και εκείνο το καλοκαίρι δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις λόγω της επιστράτευσης και των θλιβερών γεγονότων στην Κύπρο. Οι πρώτοι Κισαμίτες που έδωσαν υποψηφιότητα στις εκλογές ήταν οι εξής: Γεώργιος Ανουσάκης, Γεώργιος Ανυφαντάκης, Γεώργιος Δεσποτάκης, Θεόδωρος Καμπουράκης, Μανώλης Ξυπολιτάκης, Γεώργιος Πευκιανάκης, Παγώνα Ροδουσάκη (πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων), Μανώλης Σκουλάκης, Γιάννης Σταματάκης, Αντώνης Σχετάκης, Μανώλης Τριποδάκης, Πέτρος Φουρναράκης. Για την Εφορευτική Επιτροπή υποψήφιοι ήταν οι: Αθανάσιος Δεικτάκης, Γρηγόρης Κουφάκη, Ιωάννης Χαλκιαδάκης. Ο Σύλλογος ονομάζεται Προβολής Κισάμου για να προβάλει την κουλτούρα, τη μουσική, τον χορό και παράδοση του τόπου. Του δίνεται όμως το όνομα "Γραμπούσα" προς τιμή της ιστορικής νησίδας της Ήρεμης Γραμπούσας.
Από το 1990 προεδρεύει ο Αθανάσιος Δεικτάκης μέχρι και τον θάνατο του αφήνοντας παρακαταθήκη ένα ανεκτίμητο έργο με εκδηλώσεις και βιβλία ("Χανιώτικοι Μουσικοί που δεν υπάρχουν πια","Γραμπουσιανοί τόποι και θρύλοι","Οικολογίες".
*Συμπλήρωσα το κειμενάκι με μερικές φωτογραφίες απο την συλλογή μου που σχετίζονται με τον σύλλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: