Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΠΕΡΙ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Το τι έγινε χθες στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την δακοκτονία αλλά και την λιμνοδεξαμενή Πλατάνου είναι απο τα θέματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες μέρες. Ήδη με επιστολή του ο πρόεδρο της κοινότητας Φαλελιανών κ. Πατεράκης Νίκος είναι εντελώς αντίθετος με τις ενέργειες όσων θέλουν το κακό του χωριού του.

Περί Δακοκτονίας
Πληροφορηθήκαμε στο χτεσινό συμβούλιο, από το Κύριο Δήμαρχο, ότι στη διαδικασία για τη καταπολέμηση του δάκου, δεν θα υπάρχει μάλλον φέτος καταμέτρηση από τις δακοπαγίδες. Δηλαδή ο ψεκασμός θα γίνει ανεξέλεγκτος και σε τυχαίες ημερομηνίες. Πράγμα το οποίο έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν άλλωστε, για αυτό και δεν μας φαίνεται και πολύ παράξενο. Περιμένουμε όμως να δούμε τις ανακοινώσεις εκείνων που υποστήριζαν αυτήν την ενέργεια, όταν εμείς κάναμε ακόμα ενέργειες για την κατάργηση της. Εκείνοι λοιπόν που τόνιζαν ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά εδώ και τριάντα χρόνια, πράγμα το οποίο είναι εμφανές ότι δεν ισχύει, εφόσον γίνονται μονάχα τρεις ψεκασμοί και αυτοί στη τύχη. Όλα στην τύχη καθώς και στη τύχη του ο αγρότης που έχει απέναντι του τους πάντες και τα πάντα.

Επιπλέον πληροφορηθήκαμε ότι τα εργοστάσια πρέπει να αποδίδουν τριάντα ευρώ στο τόνο για τη δακοκτονία, που θα κυμαίνεται από την εκάστοτε τιμή της περιόδου εκείνης. Αυτοί όμως μας κρατάνε το 2%, δηλαδή με τη σημερινή τιμή ογδόντα ( 80 ) ευρώ ο τόνος. Έτσι γίνεται σαφέστατο ότι τα κέρδη τους είναι πάρα πολλά, για αυτό και στη συγκέντρωση που είχαμε στο Δήμο με την Αγροτική Διεύθυνση Χανίων, καθώς και με τους αρμόδιους της δακοκτονίας, είδαμε τουλάχιστον πέντε εργοστασιάρχες, να φωνάζουνε υπέρ της δακοκτονίας, και μάλιστα με τον έναν από αυτούς να λέει την έξης φράση "Μου έρχεται να κλαίω διότι όλοι ψεκάζουν ανεξέλεγκτα και πεθαίνουν από το καρκίνο" Ο συγκεκριμένος μάλιστα γνωρίζουμε ότι έχει στη κατοχή του έξι χιλιάδες ρίζες ελιές κάνοντας καλύψεις με τουρμπίνες όλη τη περίοδο του καλοκαιριού. Τι είναι εκείνος η εξαίρεση; Όλοι εναντίων μας λοιπόν.
Κλείνοντας θα ήθελα να γνωστοποιήσω ότι αν όντως δεν μπούνε παγίδες, θα κινηθούμε νομικά εναντίων των αρμόδιων περί της δακοκτονίας, που με το έτσι θέλω και παράνομα μας ενέταξαν στο πρόγραμμα, του οποίου η προκήρυξη λέει ξεκάθαρα ότι για να μπεις χρειάζεται το 50 + 1 % των ελαιοδέντρων και για να βγεις δεν είναι αναγκαία ουδεμία ενέργεια. Εκπροσωπώ την ομόφωνη απόφαση του χωριού μου για την κατάργηση της δακοκτονίας.
Παρακαλώ λοιπόν όλους του προέδρους που εντάχθηκαν σε αυτήν, παρά τη θέληση τους, να μην ακολουθήσουν το πρόγραμμα της, αφού ούτε δουλεύει και ούτε πρόκειται να δουλέψει ποτέ σωστά.

Υ.Γ Δεν ανήκω σε καμία παράταξη, εκπροσωπώ μόνο το χωριό μου και τους χωριανούς μου. Και εκείνοι που είναι εναντίων μας θα βρίσκονται απέναντι μας όπως και να ονομάζονται.
Με εκτίμηση 
Νίκος Πατεράκης 
Πρόεδρος Κοινότητας Φαλελιανών

Δεν υπάρχουν σχόλια: