Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ BLOG ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

Αγαπητό μου blog είμαι ένας τακτικός επισκέπτης σου. Κάθε μέρα επικοινωνώ με την αγαπημένη μου και όμορφη Κίσαμο, την παλιά και την καινούρια και αξίζεις συγχαρητήρια για το επίπεδο που έχεις κρατήσει, και για τον αγώνα που κάνεις για τον τόπο. Με αφορμή το καινούριο χουνέρι που ετοιμάζουν για το χώρο της δημόσιας υγείας στην Κίσαμο ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σου, που πολλοί κάνουν, εκτός από τους κυβερνώντες.
Μέσα από όσα παρουσιάζεις καθημερινά ιστορία, φωτογραφίες, οικονομία, πρόνοια το Καστέλι-Κίσαμος είχε μια ποιότητα ζωής και ανθρώπων. Οι δημοτικοί άρχοντες αλλά και ομάδες πολιτών και ιδέες είχαν και δουλευτές ήταν και οι πολίτες συμμετείχαν με προσωπική εργασία (μεροκάματα), δρόμοι, νερό Κρύας Βρύσης…..). Ομογενείς εξ Αμερικής, σκέφτηκαν την Υγεία του τόπου κι έφτιαξαν το Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας σήμερα. Ο Δήμαρχος Λυγιδάκης δωρίζει χωράφι παραλιακό και γίνεται η παιδική χαρά. Ο Μιχάλης Σκουνάκης το χωράφι του να γίνει το γήπεδο. Ο Ευθύμης ο Δεσποτάκης δίδει μια λωρίδα χωράφι για να αποκτήσει δρόμο το οικοτροφείο Θηλέων. Με το μακαριστό Ειρηναίο, η κοινωνική πρόνοια κορυφώνεται. Στεγάζονται εκατοντάδες παιδιά για να πάνε στο σχολείο, μπαίνουν οι βάσεις του Γηροκομείου, το σημερινό Αννουσάκειο θεραπευτήριο πλέον (και αξίζουν συγχαρητήρια και ευγνωμοσύνη γι΄αυτούς που το εκσυγχρονίζουν, το επεκτείνουν και το δουλεύουν). Αδιαφορούντες οι Χανιώτες τότε να στεγάσουν σχολή κωφών φέρνει και στεγάζει τα παιδιά αυτά στο Καστέλι, πρώτα στον Μοναστήρι του Παρθενώνα ύστερα κτίζεται η σχολή κωφών στον Πύργο που για χρόνια εξυπηρετούσε όλη την Κρήτη. Σχολεία χτίζονται, γυμνάσια και Λύκεια.
Τώρα όμως και λίγα χρόνια όλα υποβαθμίζονται, καμιά πρόνοια να βελτιωθούν ή να αντικατασταθούν όσα έκλεισαν. Καμιά απαίτηση και διεκδίκηση από κανένα μας. Καμιά μεθόδευση κάτι να προλάβουμε και να απαιτήσουμε μεθοδικά. Έτσι αντί τώρα και χρόνια να απαιτούμε στελέχωση του Κ.Υ. (μετρήσαμε αλήθεια πόσο κόσμο εξυπηρετεί ντόπιους και τουρίστες το καλοκαίρι και το χειμώνα.;), ξαφνικά προκύπτει ο Πλατανιάς, δηλαδή τα Χανιά, δηλαδή μόνο ο τουρισμός.…..το λιγότερο ντροπή…… για όλους……
Και μια και λέμε για Πρόνοια. Υπάρχουν δήμοι με κοινωνικές υπηρεσίες, ξενώνες.
Εμείς εδώ σε νάρκη. Μήπως με μια συνεργασία με την εκκλησία κάποια οικοτροφεία που ρημάζουν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν παιδιά δικά μας εγκαταλειμμένα, ορφανά και ταλαίπωρες μητέρες; Όλα όμως θέλουν έμπνευση, διεκδίκηση, μελέτη, πρόταση. Ο τόπος έχει μια ιστορία και δε μπορεί να την αγνοεί κάθε ηγεμονίσκος.
Δεν έχομε υποδομή δρόμων κ.α. ας μη χάσουμε και την ανθρωπιστική υποδομή. Μόνο ο τουρισμός αλλοτριώνει

Δεν υπάρχουν σχόλια: