Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1908, στο Λονδίνο, ο Αθανάσιος Λευκαδίτης, ένας νεαρός καθηγητής φυσικής αγωγής, παρατήρησε με ενδιαφέρον την υπηρεσία και τις δραστηριότητες των Βρετανών Προσκόπων (The Scout Association) στους Αγώνες. Συναντήθηκε με τον Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ και δύο χρόνια αργότερα, το 1910, εισήγαγε τον Προσκοπισμό στην Ελλάδα. Από τότε, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνική πρόνοια και τις δραστηριότητες ανακούφισης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, όπως μεγάλες πυρκαγιές και σεισμούς.
Στην Κίσαμο από την έρευνα μου το πρώτο σώμα προσκόπων το έφτιαξε ο Ζαχαρίας Βαρουχάκης λίγο μετά το 1928. Αφού πέρασε από πολλές διακυμάνσεις και λόγω του πολέμου ξανασυντάχτηκε για δεύτερη φορά το 1948 (1η φώτο) που παρέλασαν μάλιστα και από την Σκαλίδη.
Την επόμενη φορά που ξαναμαζεύονται ήταν το 1958 βλέπουμε τις φωτο 2-3 με αρχηγό τον Γ. Τροχαλάκης, εκφωνητής τού Ραδιοφωνικού Σταθμού
Χανίων,. Σε αυτό το μάζεμα τοπικός αρχηγός ανάλαβε ο Γιάννης Κοκολάκης με βοηθούς τους Χοχλάκη Δ. και Καρτσωνάκη Στ.. Έφτιαξαν 3 ομάδες τους Αετούς τους Λύκους και τα Περιστέρια, και τα γραφεία τους στην αρχή ήταν εκεί που είναι σήμερα του Μαρή το βενζινάδικο. Αργότερα όπως όλα στην Κίσαμο τους έδωσε μια αίθουσα ο Μακαριστός Ειρηναίος κάτω από το Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα.
Πρόσκοποι ήταν το 1968 και ξεχωρίζουν στην φώτο Δασκαλάκης-Ροδουσάκης Κυριάκος, Νότης Μαρεντάκης, Ανίκ. Βαρουχάκης, Αντ.
Μαρεντάκης πού μας έφυγε νωρίς, ο Γιάννης Μαραγκουδάκης, ο
φιλόλογος καθηγητής Αντ. Ξανθινάκης, ο οποίος είχε διατελέσει
αρχηγός επίσης, ο αδικοχαμένος  Αντ. Αρετάκης. Καθιστοί είναι ο Γεώργ.Κοκκινάκης, Γεώργ. Αντωνομανωλάκης, Μιχ. Παπαδάκης και
Γιάννης Αννουσάκης. 
Τα επόμενα χρόνια και ως το 1973-4 ο προσκοπισμός είναι σε άνθιση στην Κίσαμο και υπάρχουν και τα μικρά τμήματα "τα Λυκόπουλα" που πρωτοσυστάθηκαν το 1965. Μετά το 1974 διαλύονται και παραμένει μόνο ο οδηγισμός, και θα μιλήσουμε ξεχωριστά για τα κορίτσια.
 *Ευχαριστώ τον Κυριάκο Ροδουσάκη για τις πολλές και καλές πληροφορίες που μου έστειλε και συμπληρώσαμε το κομμάτι Προσκοπισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: