Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ...

Γράφει η Ελίνα Πετράκη*
Ποιες δεξιότητες είναι χρήσιμες ώστε τα παιδιά να νιώσουν αρκετά αυτάρκη και ανεξάρτητα στη μετέπειτα ζωή τους;
1η ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Να γνωρίζουν πως να χαλάνε και να φτιάχνουν. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν εκ των έσω τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιλύουν προβλήματα. Όταν χαλάνε κάτι που βρίσκουν έτοιμο ή που έχουν φτιάξει με τον κόπο τους έχουν έναν σημαντικό σκοπό να επιτελέσουν... ακολουθούν ένα βασικό τους ένστικτο. Το να χαλούν και να ξαναφτιάχνουν αποτελεί μία πανίσχυρη εξάσκηση για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους καθώς για τα παιδιά δεν αποτελεί μία αφαιρετική εμπειρία αλλά μία συναρπαστική περιπέτεια.
2η ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι οι "μεγάλοι" θα ωφελήσουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο τους αν αποφύγουν να απαντούν με ναι/όχι ή γενικόλογες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους αλλά με αναγνώριση του τι θέλει το παιδί στην πραγματικότητα να μάθει. Για παράδειγμα η ερώτηση "πότε θα φτάσουμε;" μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές αν απαντήσουμε "σε λίγο" καθώς το "σε λίγο" δεν μπορεί να υπολογιστεί από το παιδί. Αντ' αυτού μπορεί να γίνει ευκαιρία μάθησης προσφέροντας αναγνώριση της κούρασης του παιδιού και ζητώντας να προτείνει εναλλακτικές όπως το να κάνουμε μία στάση, να τραγουδήσουμε.
3η ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Τα παιδιά είναι εκ φύσεως αισιόδοξοι άνθρωποι - Μην προσπαθείτε να τα προσγειώσετε. Τα αισιόδοξα παιδιά προσπαθούν ενώ τα απαισιόδοξα το βάζουν κάτω. Με άλλα λόγια αν νιώθουν ότι μπορούν να αλλάξουν μία κατάσταση, τότε θα το κάνουν. Ενώ τα παιδιά επιθυμούν να έχουν θετική αλληλεπίδραση κατά κύριο λόγο με τους γονείς τους, η αρνητικότητα κατά τη βρεφική τους ηλικία μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ζωής τους και τη σχέση τους με τους σημαντικούς ανθρώπους γύρω τους.
*Ψυχολόγος Υγείας
συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: