Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέλουμε το νερό ή να καπετανήσουμε?
Διότι εάν θέλουμε το νερό πρέπει να σοβαρευτούμε λιγάκι να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε επί ρεαλιστικών δεδομένων, να κάνουμε προτάσεις, υποχωρήσεις και να δεχτούμε το καλύτερο για το δημόσιο συμφέρον. Το δικό μας συμφέρον. Αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος, άποψη, αντίλογος, προτάσεις, σύγκλιση απόψεων και δράση πάνω σε ένα στόχο που θα προκύψει από όλα αυτά.
Για μια ακόμα φορά στο χωριό μας θέτουμε σοβαρά ζητήματα για το μέλλον μας, το μέλλον της δουλειάς μας και το μέλλον των παιδιών μας, όχι με τρόπο που τελικά θα εξυπηρετήσει τη λύση των πολύ σοβαρών προβλημάτων μας αλλά με τέτοιο τρόπο που όλες οι αξίες που μπορεί να έχει μια μικρή κοινωνία (όπως αυτή του χωριού μας) να μπαίνουν στο ντορβά και να πετιούνται στο κάδο των απορριμάτων για χάρη κομματικών, παραταξιακών, ομαδικών και οπαδικών αντιλήψεων οι οποίες με μορφή οδοστρωτήρα καταπατούν ολοκληρωτικά το δικαίωμα του κάθενός από εμάς να αναρωτηθεί να σκεφτεί και να κρίνει, τι πάει να γίνει...
Υπάρχει μια αλληλουχία από γεγονότα ....
...εδώ που δεν δικαιολογούν αυτή την εικόνα σύρραξης που θέλουν ορισμένοι να περάσουν στη κοινωνία για τους δικούς τους πολύ προσωπικούς λόγους. Ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να τα δει να κρίνει και να συζητήσουμε τελικά τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει εδώ γιατί ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, και εξηγούμαι:
1. Στη συνάντηση των κατοίκων του Πλατάνου στις 27/11/2016 εξηγήθηκε επαρκώς η μακρόχρονη προσπάθεια της προηγούμενης Δημοτικής αρχής να προχωρήσει μια προμελέτη Λιμνοδεξαμενής στη περιοχή του Σφηναρίου. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους για αυτό που προσπάθησαν όμως θεωρώ ότι εφόσον υπεραμύνονται αυτής της θέσης θα έπρεπε να μας φέρουν τη προμελέτη να τη δούμε για να καταλάβουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με αυτή την πορεία που ακολουθήθηκε και ποια τα περιθώρια. 
2. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 μια καινούργια Δημοτική αρχή ανέλαβε δράση με μια διαφορετική εντολή από το κόσμο. Να προσπαθήσει να βρει λύσεις εκεί που η προηγούμενη απέτυχε και όσον αφορά στο χωριό μας το πρώτο ζήτημα είναι το ΝΕΡΟ.
3. Με το παραπάνω σκεπτικό διαβάσαμε οι Δημότες στα Χανιώτικά Νέα και συγκεκριμένα στο φύλλο της 14ης Μαρτίου του 2015 για την πρώτη επίσκεψη του Δημάρχου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θέτει το θέμα για πρώτη φορά μετά την ανάληψη καθηκόντων του προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και διαβάζουμε ότι: 
"Αναφορικά με τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος Κισάμου, από τον κ. Σταθάκη τέθηκε το ζήτημα της βελτίωσης – ενίσχυσης της άρδευσης του Σφηναρίου ενός σημαντικού έργου για την τοπική κοινωνία της περιοχής, καθώς και της κατασκευής λιμνοδεξαμενής στην περιοχή του Πλατάνου, ενώ συζητήθηκαν και οι δυνατότητες υλοποίησης και μίας σειράς άλλων έργων που έχει υποβάλει ο Δήμος προς ένταξη στο πρόγραμμα “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013”. Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάγκη αλλαγής του τρόπου εκτέλεσης του προγράμματος δακοκτονίας με τους συμμετέχοντες να καθιστούν σαφές ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος θα αποβεί ποσοτικά και ποιοτικά ζημιογόνα.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κισάμου."
http://www.haniotika-nea.gr/zitimata-anaptixis-tis-ipethrou/
4. Περνάει ένας χρόνος και κάτι από τότε και πάμε στον Απρίλιο του 2016 όπου υπάρχει ξανά μια κινητικότητα με το θέμα των λιμνοδεξαμενών και στις 16/4/2016 πάλι στα χανιώτικα νέα υπάρχει δημοσίευση με θέμα το γεγονός ότι στο Νομό μόνο μια λιμνοδεξαμενή δουλεύει αυτή της Κουντούρας. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στον σχεδιαμό της Λιμνοδεξαμενής του Πλατάνου και ορθώς φιλοξενεί και την άποψη του Δημάρχου οπότε και διαβάζουμε:
"• ΠΛΑΤΑΝΟΥ: Στον Ν. Χανίων υπάρχει σχεδιασμός για άλλη μια μεγάλη λιμνοδεξαμενή, αυτή στον Πλάτανο Κισάμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρδευση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στα Φαλάσαρνα. «Ξεκινήσαμε μια μελέτη, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με το Δασαρχείο και ήμασταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της. Ο νέος δήμαρχος Κισάμου έκανε μια πρόταση για να γίνει η λιμνοδεξαμενή σε άλλο σημείο από αυτό που είχε οριστεί αρχικά. Αν προτείνει χώρο που δεν χρειάζονται απαλλοτριώσεις (που θέλουν 5 – 6 χρόνια) και έχουμε την παραχώρηση, μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα μελέτη. Περιμένουμε την πρόταση του δημάρχου για να δούμε τι θα γίνει» καταλήγει ο κ. αντιπεριφερειάρχης.
Από τη μεριά του ο κ. Σταθάκης σημειώνει πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης από το πρόγραμμα “Μπαλτατζής” το έργο υδροάρδευσης του Σφηναρίου και τα νερά που θα περισσεύουν θα πηγαίνουν στην περιοχή του Πλατάνου. «Η αρχική χωροθέτηση προέβλεπε την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στο ύψος της θάλασσας στο Σφηνάρι. Θα ήταν ένα έργο προβληματικό γιατί για να πάει το νερό στον Πλάτανο και στα Φαλάσαρνα θα πρεπε να μεταφέρεται με αντλίες ψηλά και από εκεί με νέες διανοίξεις και αγωγούς προς τα Φαλάσαρνα, κάτι που σημαίνει πολύ μεγάλα έξοδα. Εμείς προτείνουμε μια άλλη περιοχή στον κ. Βουλγαράκη που οι γεωλόγοι την κρίνουν κατάλληλη, σε κοίλωμα κοντά στον Πλάτανο, όπου το νερό θα κατεβαίνει με φυσική ροή. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην πρώτη πρόταση, χρειάζονται απαλλοτριώσεις για να γίνουν οι λιμνοδεξαμενές· αυτό είναι δεδομένο, αλλά στον Πλάτανο η περιοχή είναι ιδανική. Μιλάμε για λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 750.000 κυβικών»."
http://www.haniotika-nea.gr/gefiri-tis-artas-i-limnodexamenes/
5. Στις 20 του Απριλίου, εάν δε με απατά η μνήμη μου, δηλαδή άμεσα, οργανώνεται συνάντηση - ενημέρωση στο Πλάτανο όπου έρχονται επιστήμονες, μελετητές η Δημοτική Αρχή ακόμη και οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Δήμου και γίνεται μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο χωριό για τα προβλήματα της Υδροάρδευσης. Έτσι στις 21/4/2016 πάλι στα Χανιώτικα Νέα φιλοξενείται συνέντευξη του κ. Παρτσαλάκη (Αρμόδιου Αντιδήμαρχου) όπου πάλι αναλύεται ο σχεδιασμός και η πορεία για τα νερά στο Πλάτανο όπως διαβάζουμε παρακάτω: 
"Η ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ
Για το θέμα της λιμνοδεξαμενής του Πλατάνου, υπήρξε ενημερωτική συνάντηση της δημοτικής αρχής με κατοίκους του Πλατάνου που τους ενημέρωσαν για την εξέλιξη του έργου. Η συνάντηση έγινε το βράδυ της Τετάρτης και όπως εξηγεί ο κ. Παρτσαλάκης «αρχικά τους ενημερώσαμε για το έργο άρδευσης του Σφηναρίου από το Μελισσιανό κόστους 500.000 ευρώ. Τον Χειμώνα αυτό το νερό θα μπορεί να διατίθεται για τις ανάγκες του Πλατάνου. Σημειώνω πως ετησίως οι ανάγκες του κάμπου των Φαλασάρνων για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι 1.750.000 κυβικά. Για αυτό και σχεδιάζουμε μια λιμνοδεξαμενή στη θέση “Κοντομούρια” του Πλατάνου χωρητικότητας 750.000 κυβικά. Οι κάτοικοι όπως εκφράστηκαν στη συνάντηση, συμφωνούν με αυτήν την αλλαγή και το νέο σχεδιασμό». Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Κ. Χαρτζουλάκης και ο κ. Κ. Βοζινάκης από τη Διεύθυνση Υδάτων κ.ά."
http://www.haniotika-nea.gr/elegchi-gia-klopes-nerou/
6. Μετά από αυτή τη συνάντηση όπως άκουσα και εγώ προχτές το Τοπικό Συμβούλιο της ΤΚ Πλατάνου πήρε τις αποφάσεις του για το θέμα. Εγώ δεν είμαι ούτε Τοπικός Σύμβουλος Ούτε Δημοτικός μπορούν οι άνθρωποι να πουν τι έχει γίνει και αφού έχουν θεσμική θέση η άποψή τους θα έχει καταγραφεί. Και ως εδώ ουδείς προβληματίζεται.
7. Και φτάνουμε στο σήμερα. Ορισμένοι άνθρωποι στο χωριό μας θέλουν ναι μεν λιμνοδεξαμενή αλλά πρέπει να αποφασίσουν μπρος ή πίσω ολοταχώς. Γιατί το θέμα είναι σοβαρό και φοβάμαι ότι δε θα λυθεί με καπετανιλίκια αλλά με σοβαρότητα και τεκμηρίωση. Και εξηγούμαι:
α. Στη πρώτη θέση φοβάμαι πως ο Πλάτανος που δεν ΑΡΔΕΥΕΤΑΙ δεν έχει ελπίδα να πάρει νερό με το λειτουργικό κόστος που θα προκύψει και αυτό είναι κάτι που ίσως πρέπει να μελετηθεί γιατί η Υπηρεσία δεν θα αντέξει λειτουργικά κόστη που δεν θα μπορούν να καλυφθούν εάν η συμπεριφορά μας στο δίκτυο παραμείνει η ίδια στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Κισσάμου. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα ποτίσουν μουρέλα στο χωριό με νερό από το πάτο του Σφηναριού και τρέχουν να υπογράψουν άτυπες συναντήσεις για Γενικές συνελεύσεις(!) την ίδια ώρα που στο χωρίο μας (1000 κατοίκων) δραστηριοποιούνται ενεργά τουλάχιστον 4 σωματεία τα 2 αμιγώς αγροτικά!!!!!
β. Θεωρώ ότι εσφαλμένα λέγεται ότι ο Δήμος Κισσάμου έχει χάσει κάποιο πρόγραμμα. Προφανώς η Δημοτική αρχή περιμένει παρόμοια προγράμματα όπως αυτά που τρέχουν και είναι ενεργά για 1. <ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΥΚΤΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ> ΤΟΥ ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΕΞΗΜΟΙ: ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΩΣ 2/01/2017 και 2. Επιδότηση 100 % : ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ & ΔΕΥΑ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ έως την 31/01/2017 τέτοιου είδους πληροφορίες μπορούμε όλοι να αντλήσουμε από εταιρίες συμβουλευτικής επιχειρήσεων και ας μπούμε στο κόπο να το κάνουμε.
γ. Επίσης φοβάμαι πως η ολιγωρία όλων εκείνων που σήμερα κραυγάζουν για τη Λιμνοδεξαμενή του Πλατάνου τα προηγούμενα χρόνια και εφόσον η προμελέτη για την οποία μιλάμε είναι αυτή η οποία αποτυπώνεται από το 6871/ 29-10-2010  έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα: "Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση του έργου: «Λιμνοδεξαμενή
Πλατάνου Δ.Δ. Πλατάνου Δήμου Κισσάμου» του Ν. Χανίων" στοιχίζει στον Δήμο Κισσάμου την αξιοποίησή του και ας διαβάσει κανείς τη γνωμοδότηση για να κατανοήσει και το λόγο. Βρίσκεται στη διαύγεια με κωδικό 4ΙΗΣΕΧ-Θ και είναι ο παρακάτω σύνδεσμος. 
https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%99%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%A7-%CE%98
Σαν συνεργάτης του Δήμου και σαν απλός δημότης θα ήθελα να παρακαλέσω όλες τις πλευρές να ηρεμήσουν, να δούμε το θέμα διεξοδικά και χωρίς προσωπικές τριβές για το καλό του χωριού μας για να μπορέσουμε όλοι μας κάποια στιγμή να αποφύγουμε φαινόμενα που θα μας πάνε πολλά χρόνια πίσω. Ας αναλογιστούμε τη θέση μας απέναντι στη δημοκρατία όλοι μας φορείς και πολίτες, -εκλεγμένοι και μη- τη λειτουργία της γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και τα πισωγυρίσματα θα τσακίσουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Ας εκφραστεί το χωριό μας μέσα από τα συλλογικά του όργανα, θεσμικά να καταγραφεί μια πραγματικότητα και να προχωρήσουμε με κάποιο τρόπο, επιτέλους. Όμως παρακαλώ θερμά να απαντηθεί τεκμηριωμένα από όποιον πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει α. Γιατί αυτή η αλλαγή στάσης τώρα? β. Γιατί ενώ προχωράει ένας σχεδιασμός με κάποιο τρόπο Χ κανείς δεν ομιλεί για την αντίθετη άποψη και να εγκαλέσει το Δήμαρχο ή το Δήμο για το λάθος που θεωρεί ότι γίνεται και το πράττει τώρα? Γιατί τώρα και όχι πέρυσι ή πρόπερσι?
Με εκτίμηση,
Στάθης Παληάμπελος
Κάτοικος Πλατάνου (από ελεύθερη επιλογή)
Δημότης Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: