Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αλήθεια είναι οτι έπεσε στα χέρια μου ένα δημοσίευμα ντόπιας εφημερίδας, και εξεπλάγην που κάποια κυρία έλεγε με τρόπο, οτι βρήκε κάποια αρχαία νομίσματα στον κήπο της την ώρα που φύτευε τα μαρούλια της. Αφού τα πήρε τα πήγε στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας για να τα δουν ειδικοί. Τα πήρε και τα έδειξε στους ειδικούς του Μουσείου. Και της είπαν: - Μπορείτε να τα κρατήσετε έχομε άφθονους Γορδιανούς (νομίσματα της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γόρδιου) στις αποθήκες μας.
"Οϊμέ....για τον ίδιο λόγο..... βρήκατε ένα αμφορέα αλλά επειδή έχουμε πολλούς στην αποθήκη μας ας τον κρατήσετε...
Βρήκα ένα αγαλματάκι να μωρέ τόσο μικρό ..αλλά επειδή έχετε πολλά στην αποθήκη σας μπορώ να το κρατήσω; Φυσικά. Βάλτε το σε σημείο που να φαίνεται..."
Αν είναι δυνατόν λοιπόν να υπάρχει κάποιος ειδικός που να είπε στην κυρία αυτά που ισχυρίζεται, αν είναι δυνατόν να μην της έκαναν ένα πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής.... εκτός βέβαια αν ήταν από τα γνωστά νομίσματα της σύγχρονης Μέργκελ που έχουμε πολλά.
Η Κίσαμος πόλη αναφέρεται από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο τον γνωστό Έλληνα φυσικό και γεωγράφο που έζησε το 90 - 168 μ.Χ., εποχή που η Κίσαμος άρχισε να αναπτύσσεται... φυσικά νομίσματα της πόλης δεν έχουν βρεθεί που απλά σημαίνει οτι ήταν μια νέα Ρωμαϊκή πόλη με ρωμαϊκά νομίσματα και ως τότε ήταν πάντα στην σκιά της Πολυρρήνιας. Πάντως από τα πολύ συνηθισμένα νομίσματα που βρίσκονται στις ανασκαφές της πόλης ....είναι αυτά του σεισμού του 365 μ.Χ που είναι του Κωνστάντιου Β' και του Κώνστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: